fbpx

Leesfeest: inspirerende boeken over pubermeisjes

Leesfeest het rafelige meisjesbrein

Janneke Siebelink is hoofdredacteur Boeken bij bol.com. Voor WENDY online zoekt ze voor de rubriek Leesfeest naar boeken die jou geluk brengen, je het leven even doen vergeten of juist extra laten sprankelen. Deze week duikt ze in de belevingswereld van (tiener)meisjes.

Girls just want to have fun, zong Cindy Lauper in 1983.

Ik was negen, in dat jaar. Twee jaar jonger dan mijn dochter nu. Plezier maken lukte wel, dacht ik. Ik werd tien, elf, twaalf, dertien. En hoe graag ik ook just fun wilde hebben, ik wist niet hoe het moest.

Met bewondering keek ik naar die meisjes die ogenschijnlijk zo licht door het leven gingen. Alsof ze door iets gedragen werden. Alsof ze – als ik verder dacht – de wereld niet zagen zoals ik hem zag. Zagen ze niet de oneindigheid van het heelal, waar ik nachten over kon piekeren en tranen kon laten omdat ik toen al wist dat ik die oneindigheid nooit zou kunnen bevatten? Zagen ze niet het verdriet van andere kinderen? De kinderen die werden gepest, in hun haren de geur van te veel gerookte sigaretten van hun alleenstaande moeder? Zagen ze niet de oneerlijke verdeeldheid? Ik nam de wereld op mijn schouders.

Onzichtbaar

Op een gegeven moment kwam ik erachter dat ik die last niet kon dragen en besloot ik mezelf kleiner te maken – zodat ik minder plek op de wereld zou innemen, onzichtbaar zou worden. En onaantastbaar voor mijn machteloosheid jegens al het verdriet van anderen.

In die tijd had ik alleen de bibliotheek, om (zelf)kennis op te doen. Maar in die dorpsbibliotheek kwam ik weinig tegen dat mij hielp te begrijpen wat er met me gebeurde. Het enige dat ik ontdekte was dat er meisjes zijn die zelfs geen postzegels meer likken, omdat ook daar calorieën in zitten. ‘Dan gaat het nog best goed met mij’, dacht ik dan. Om vervolgens toch voor de zekerheid maar postzegels met een washandje nat te maken.

Ik wist niet hoe met mezelf om te gaan, laat staan dat mijn ouders dat wisten.

Waren er toen maar zoveel boeken als nu, die jongeren en ouders helpen elkaar beter te begrijpen…

leesfeest meisjesbreinNiet wat jij denkt

Alle negatieve commotie rondom social media ten spijt, het heeft wel degelijk positieve kanten. Zo heeft het de 16-jarige Jiami Jongejan geholpen om haar eetprobleem onder controle te krijgen, juist door het delen van haar echte leven en daarmee een voorbeeld te zijn voor vele jonge meiden. Ze heeft haar verhaal opgeschreven in Niet wat jij denkt. Een boek geschreven in jonge meisjestaal, maar daarom niet minder geschikt voor moeders, om een beetje (be)grip te krijgen.

Hier vertelt Jiami in haar eigen woorden over haar boek.

leesfeest meisjesbreinHet puberende meisjesbrein ontrafeld

In Het puberende meisjesbrein ontrafeld geeft Lisa Damour tips voor het opvoeden van je puberende tiener. Damour is een klinisch psycholoog en werkt elke dag met meisjes. Ze weet precies met welke uitdagingen puberende meisjes te maken krijgen en hoe ouders hun dochters daar het beste bij kunnen helpen. Zo leert Damour je wat het verschil is tussen normaal tienergedrag en gedrag dat daadwerkelijk zorgwekkend is.

leesfeest meisjesbreinHet leven achter de perfecte selfie

“Ik wou heel lang mijn probleem voor mezelf houden. Mijn omgeving wist natuurlijk al hoe de vork in de steel zat en wat me jaren in de ban hield. Maar de buitenwereld wist niet echt iets hierover. Ik vond het belangrijk dat ik in een realityreeks als Pink Ambition de échte Yentl liet zien. De Yentl waar het nu super goed mee gaat, maar ook de Yentl die door een toch wel zware periode is gegaan.” – Ook Yentl was verslaafd. Verslaafd aan controle over haar lijf én haar gevoelens. Verslaafd aan het idee dat ze de magerste moest zijn. In Just Yentl vertelt ze over het leven achter de perfecte selfie, en over het gevecht dat ze geleverd heeft om de inspirerende jonge vrouw te worden die ze vandaag is.

Hier lees je het hele interview met Yentle.’

Voorbeeld

‘Zullen we afspreken dat we niet meer alleen gefilterde foto’s van ons leven delen, maar een voorbeeld zullen nemen aan dappere meiden als Jiami en Yentle?

Mooie foto’s mogen. Als je maar eerlijk bent naar jezelf. Dán pas vertellen foto’s het hele verhaal.

Tot volgende week!’

Janneke

Winnen?

Wil jij een van de vijf boeken van Jiami winnen? Mail naar winactie@wendymultimedia.nl o.v.v. Jiami. Vergeet niet je adresgegevens te mailen!

Deze actie loopt tot 4 maart. Op deze prijsvraag zijn onze voorwaarden van toepassing.

Janneke Siebelink is Hoofdredacteur Boeken bij bol.com (lees.bol.com) en doet daar wat ze het allerliefste doet: inspireren en auteurs en lezers verbinden. Voor WENDY online zoekt Janneke met liefde naar boeken die jou geluk brengen, je het leven even doen vergeten of juist extra laten sprankelen.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF