fbpx

Leesfeest: de strijd van vrouwen

Leesfeest Internationale VrouwendagJanneke Siebelink is hoofdredacteur Boeken bij bol.com. Voor WENDY online zoekt ze voor de rubriek Leesfeest naar boeken die jou geluk brengen, je het leven even doen vergeten of juist extra laten sprankelen. Deze week zijn de boeken in het thema van de strijd van vrouwen.

Afgelopen week, op woensdag 8 maart, was het Internationale Vrouwendag. Het doel van deze dag is aandacht geven aan vrouwenthema’s zoals economische zelfstandigheid, huiselijk geweld en andere aandachtspunten op het gebied van emancipatie en participatie. Ieder jaar wordt een bepaald thema uitgelicht. Dit jaar ligt de nadruk op vrouwen die te maken hebben gehad met huiselijk geweld en nu krachtig in het leven staan.

Oh, en voordat er iemand opstaat… er is ook een Internationale Mannendag, op 19 november. November is ook de maand van ‘Movember’, een jaarlijks evenement in november waarin mannen hun snor laten staan om aandacht te vragen voor prostaatkanker, teelbalkanker en de gezondheid van de man in het algemeen.

Ontregelende boeken

Er zijn tal van strijdlustige boeken geschreven over onderdrukking van vrouwen en (on)gelijke rechten. Bijna ‘helaas’ zou je kunnen zeggen, jammer dat het blijkbaar nodig is om hier specifiek de aandacht op te vestigen. Deze boeken zijn erg indrukwekkend.

Charlotte Wood

Ontregeld

Met het boek Ontregeld schreef Charlotte een verontrustende roman, gebaseerd op onwaarschijnlijke praktijken die plaatsvonden in de Hay Institution for Girls: een gevangenis voor jonge meisjes van 14 tot 18. Het was een heropvoedingsinstituut voor meisjes die niet te handhaven waren. Wat de definitie daarvan was, was niet helemaal duidelijk. In 1974 werden de deuren gesloten.

In het boek ontdekken Yolanda en Verla, nadat ze ontwaken uit een roes, dat ze samen met een aantal andere vrouwen gevangen worden gehouden in een vervallen gebouw midden in de woestijn.

Ze kennen elkaar niet en hebben geen idee waar ze zijn en waarom. Terwijl ze dwangarbeid verrichten onder een brandende zon komen ze er achter wat ze gemeen hebben: ieder van hen is het slachtoffer geweest van een seksschandaal met een machtige man. De vrouwen hopen op redding, maar als het voedsel langzaam op begint te raken, wordt duidelijk dat niemand hen zal komen redden en dat ze op zichzelf – en op elkaar – zijn aangewezen. Een boek dat lang bij je blijft en tot nadenken aanzet.

De oorlog heeft geen vrouwengezicht De oorlog heeft geen vrouwengezicht – Svetlana Alexijevitsj

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vochten ongeveer een miljoen vrouwen in het Rode Leger, maar hun verhaal is nooit verteld. In De oorlog heeft geen vrouwengezicht verzamelde Svetlana Alexijevitsj de herinneringen van honderden van hen die scherpschutter waren, tanks bestuurden of in veldhospitaals werkten. Hun verhaal is niet het verhaal van strijd alleen, maar dat van mensen in oorlog: wat gebeurde er met hen, hoe veranderden ze door de oorlog, hoe was het om te leren te doden? Samen vertellen ze het niet-heroïsche verhaal van de oorlog, dat ontbreekt in eerdere getuigenissen van veteranen.

Alexijevitsj publiceerde haar boek in 1985, maar heeft het in 2002 compleet herzien, waarbij ze gedeelten heeft kunnen toevoegen die oorspronkelijk ten prooi waren gevallen aan de Sovjet-censuur. Hartverscheurend tot de laatste letter.

We moeten allemaal feminist zijnWe moeten allemaal feminist zijnChimamanda Ngozi Adichie

In 2013 gaf Chimamanda Ngozi Adichie een TEDx-lezing over wat het betekent om vandaag de dag feminist te zijn. Het filmpje werd bijna drie miljoen keer bekeken en gedeeld, Beyoncé gebruikte een sample van Adichie in een van haar nummers en ook in boekvorm is haar pleidooi een grote bestseller in Amerika en Engeland. Het is geen wonder dat We moeten allemaal feminist zijn zoveel mensen aanspreekt.

Chimanada Ngozi Adichie schrijft op humorvolle en toegankelijke wijze en biedt een nieuwe, unieke definitie van het feminisme in de eenentwintigste eeuw.

Het verschilHet verschil – Anja Meulenbelt

Zijn vrouwen nu gelukkig? Waarom dan de lustpil voor vrouwen? Waarom is het combineren van werk en gezin (voor vrouwen) nog steeds een probleem? Waarom is eerlijk delen zo moeilijk? Is er toekomst voor echte mannen? Moeten moslimvrouwen bevrijd worden, en door wie? Is iedereen bi? Wat hebben we met het feminisme gewonnen, wat (nog) niet, waar willen we heen?

Op haar bekende, persoonlijke manier maakt Anja Meulenbelt na bijna een halve eeuw feminisme de rekening op. Ze laat haar gedachten gaan over de hedendaagse man-vrouwverhouding en komt tot verrassende conclusies.

Winnen?

Wil jij een van de vijf exemplaren van Ontregeld winnen? Mail naar winactie@wendymultimedia.nl o.v.v. Ontregeld. Vergeet niet je adresgegevens te vermelden!

Deze actie loopt tot 23 maart. Op deze prijsvraag zijn onze voorwaarden van toepassing.

Houd moed, tot volgende week,
Janneke

Janneke Siebelink is Hoofdredacteur Boeken bij bol.com (lees.bol.com) en doet daar wat ze het allerliefste doet: inspireren en auteurs en lezers verbinden. Voor Wendy zoekt Janneke met liefde naar boeken die jou geluk brengen, je het leven even doen vergeten of juist extra laten sprankelen.

 



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF