fbpx

Last van PMS? Met deze 3 tips verminder je de klachten

Naar schatting heeft 1 op de 20 vrouwen last van PMS. Het kan soms jaren duren voordat de juiste diagnose wordt gesteld. Door PMS krijg je elke keer mentale en lichamelijke klachten voordat de menstruatie begint. Dankzij deze klachten worden veel vrouwen in hun dagelijks leven belemmerd. Wat is PMS en wat kun je zelf doen om de bijbehorende klachten te verminderen? HSP/burn-out en WENDY expert Ilonka van Galen neemt ons mee in haar bevindingen.

Wat is PMS?

PMS is de afkorting van het premenstrueel syndroom. PMS is een verzamelnaam van een groep klachten of symptomen dat in de premenstruele (luteale) fase voorkomt, de periode tussen de eisprong en de menstruatie. Zodra de menstruatie door is gezet, verdwijnen de meeste klachten. PMS komt voor bij vrouwen tussen de 15 en 45 jaar. De meeste vrouwen hebben vanaf hun 30e levensjaar hier mee te maken. PMS heeft alles te maken met het dalen en stijgen van het progesteron en oestrogeen in het lichaam. Zodra de overgang begonnen is, worden de klachten meestal verminderd of verdwijnen ze.

Welke klachten gaan gepaard bij PMS?

Er zijn minstens honderd klachten bekend rondom PMS. Het is wetenschappelijk aangetoond dat vrouwen met PMS een lagere hoeveelheid serotonine in het lichaam hebben. De meest voorkomende klachten zijn stemmingswisselingen zoals angsten, prikkelbaarheid, depressie of het hebben van een gevoel van spanningen. Je hebt weinig energie, bent constant vermoeid en je hebt moeite om je te concentreren.

Lichamelijk kun je PMS aan meerdere klachten herkennen. Gewichtstoename, pijn of zwellingen in de borsten, een opgeblazen gevoel hebben of de spieren en gewrichten voelen pijnlijk aan zijn herkenbare klachten voor vrouwen die last hebben van PMS. Voor het stellen van een juiste diagnose moeten minstens vijf symptomen aantoonbaar aanwezig zijn. Helaas is nog niet volledig bekend wat de oorzaak kan zijn van PMS. Er is wel al aangetoond dat PMS erfelijk kan zijn en vermoedelijk zijn de gedeelten in de hersenen die betrokken zijn bij emoties, gevoeliger dan normaal het geval is.

Tips bij PMS

1. Voedingspatroon veranderen

Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Wanneer het bloedsuikerspiegel snel stijgt, kan dit ontstekingen gaan geven in het lichaam en de klachten verergeren. Vermijd cafeïne en snelle suikers. Frisdrank zit vol met suikers en vooral cola bevat veel cafeïne. Eet onverzadigde vetzuren en vermijdt transvetten. Verschillende vissoorten bestaan uit onverzadigde vetzuren of neem daarvoor in plaats visolie, algenolie of krillolie. Algen zijn ook zeker aan te raden.

Omega 3-vetzuren verminderen de klachten bij menstruatiepijnen. Zuivelproducten zoals melk, kwark en yoghurt kunnen PMS-klachten verergeren. Beperk de inname van deze producten. Dit geldt ook in het geval van roken en alcohol. Overweeg het innemen van supplementen met mineralen. Vooral multivitaminen met vitamine B6 en E zijn aan te raden bij PMS. De mineralen magnesium, tryptofaan en calciumcarbonaat zijn een goede aanvulling hierop.

2. Veranderingen in levensstijl

Voor iedereen geldt het hebben van een goede balans qua lichaamsbeweging, slaap en het eten van gezonde voeding voor een gezonde leefstijl. Vooral voor vrouwen die last hebben van het premenstrueel syndroom is dit erg belangrijk. Vooral de drang naar zoetigheid zien wij terugkomen bij vrouwen met PMS. Dit kan resulteren tot de zogenaamde eetbuien. Zoetigheid geeft een tijdelijke oplossing voor een aanvulling op het te lage serotoninegehalte in het lichaam. Serotonine is een gelukshormoon en vooral in het geval van angsten, depressies of andere negatieve emoties vraagt het lichaam automatisch naar een gevoel van geluk.

Bewegen is goed voor iedereen en zorgt voor de aanmaak van endorfine. Vooral bewegen in de buitenlucht geeft een dubbel positief effect. Sporten zal somberheid verminderen en je krijgt meer energie. Zorg ervoor dat je geen last gaat krijgen van overgewicht. In vetweefsel wordt extra oestrogeen aangemaakt. Een intensieve workout is niet altijd de oplossing, vooral in het geval van vermoeidheid. Wandelen of yoga kan al wonderen verrichten. Luister naar je lichaam en vermijdt stress. Ga niet over de eigen grenzen heen. Stress veroorzaakt cortisol en dit kan na een lange tijd uitgeputte bijnieren of een depressie als gevolg hebben. Cortisol heeft een nadelig effect op PMS. Laat de emoties toe tijdens de premenstruele fase en praat hierover. Kan of wil je niet praten over jouw emoties? Schrijf het op in een dagboek zodat je een inzicht krijgt in je gevoelens zodat je hier in de toekomst op kunt inspelen.

3. Vermijd xeno-oestrogenen

Om deze oestrogenen te vermijden is het belangrijk om eerst te weten te komen wat het inhoudt. Xeno-oestrogenen zijn stoffen die dezelfde werking hebben als normale oestrogenen maar dan vele malen krachtiger. Deze stoffen komen meer in onze omgeving voor dan wij op het eerste gezicht in de gaten hebben. De basis van deze stoffen is aardolie en wordt verwerkt door de chemische industrie. Xeno-oestrogenen komen voor in onder andere medicijnen, kleding, plastic, benzine en kleur- en geurstoffen. Wat niet veel vrouwen weten is dat xeno-oestrogenen voorkomt in producten zoals shampoo, nagellak, zeep, parfum, cosmetica en andere verzorgingsproducten. In melkproducten en rood vlees zitten eveneens xeno-oestrogenen aangezien dieren granen te eten krijgen die bespoten zijn met pesticiden.

Xeno-oestrogenen verstoren de hormoonbalans in het lichaam, er is meer oestrogeen dan progesteron aanwezig. Zoals eerder benoemd heeft overgewicht als gevolg dat de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam stijgt. Wanneer je daarnaast voeding eet en producten gebruikt waar extra oestrogeen in zit, is er sprake van een oestrogeendominantie. Het lichaam wordt langzaamaan vergiftigd. In het geval van oestrogeendominantie ervaart het lichaam verschillende klachten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld endometriose, PCOS, slecht functionerende schildklier, haarverlies en laag libido. Dit zijn nog maar een paar klachten. Wees je bewust van wat je binnenkrijgt via voeding of verzorgingsproducten via de huid. Houd de hormoonbalans goed in de gaten zodat je minder last zult hebben van alle klachten en symptomen die gepaard gaan met PMS.

Over Ilonka van Galen

Dit artikel is geschreven door Ilonka van Galen, een trotse Hsp die tot driemaal aan toe een burn-out heeft ervaren. Inmiddels is zij een expert op het gebied van Hoogsensitiviteit en burn-out, staat positief in het leven en houdt zich bezig met het creëren van een gezonde leefstijl. Ilonka heeft een grote passie voor schrijven en wilt met alle kennis die zij de afgelopen tien jaar heeft opgedaan andere mensen informeren, motiveren en inspireren. Op haar instagram pagina, Made by HSP, schrijft zij dagelijks blogs over verschillende onderwerpen. ‘Samen staan wij sterk’ is Ilonka haar levensmotto!



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF