Sommige vrouwen hebben zoveel klachten in aanloop naar de menstruatie dat we spreken van PMS. Hormoon- en Wendy expert Ralph Moorman legt uit hoe PMS ontstaat en hoe je de klachten kunt verminderen
Hormonen
Hormonale klachten gaan vaak over hormonale tekorten, verstoorde verhoudingen tussen hormonen, maar ook over hormoonschommelingen. Misschien wel de bekendste hormonale schommeling die vele klachten kan veroorzaken is de aanloop voor de menstruatie. Een verzamelnaam hiervoor is PMS ofwel premenstrueel syndroom. Een zeer hevige vorm van PMS is PMDD ofwel premenstrueel dysfore stoornis.
Snaaien
Zowel PMS en PMDD worden veroorzaakt door de daling van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progestageen aan het eind van de maandcyclus. Wanneer deze hormonen dalen gebeurt er vanalles. Ook wordt het ‘gelukshormoon’ serotonine minder vrijgemaakt wanneer oestrogeen daalt. Dit zorgt bijvoorbeeld voor een somber tot depressief gevoel, prikkelbaarheid, minder focus, meer angsten en een behoefte om voeding te snaaien die de serotonine laten stijgen. Dit zijn vaak sterk bewerkte snacks vol suiker, vet en zout, zoals chocolade. De daling van de vrouwelijk hormonen kan ook andere klachten geven zoals het hoger worden van de ontstekingsgevoeligheid (zoals puistjes), gevoeligere borsten, slechter slapen, maar ook hormonale migraine kan erdoor worden getriggerd.
Invloed van leefstijl
Niet iedere vrouw heeft evenveel aanleg voor PMS of PMDD. Dit is vermoedelijk ook afhankelijk van de activiteit van de receptoren ofwel ontvangertjes op de cellen voor geslachtshormonen die van vrouw tot vrouw kan verschillen. Er is nog veel onbekend over de link tussen hormonale schommelingen en PMS klachten. Dit is ook niet makkelijk, omdat er veel tegelijk gebeurt en de grote individuele verschillen. Wat wel bekend is dat er veel vrouwen zijn die minder last krijgen van PMS klachten door gezonder te leven in de breedste zin van het woord. Gezonde voeding, voldoende bewegen, goed slapen (voorafgaand aan de premenstruele periode) en vooral stressreductie kunnen positieve effecten geven.Ralph Moorman is Hormoonexpert en auteur van diverse gezondheidsboeken. Ook heeft hij een programma om in vier weken je hormonen weer in balans te brengen.
Neem ook een kijkje op zijn website.