fbpx

Knuffelen met koeien is goed voor je mentale gezondheid

Of ze nou groot zijn met vlekken of klein met veren: het liefst knuffel je ze allemaal. We hebben het natuurlijk over dieren! Maar wist je dat met dieren knuffelen ook nog eens goed is voor je mentale gezondheid? Vooral knuffelen met koeien is een razend populair uitje geworden. Wij gingen langs bij Janny en Richards Knuffelboerderij in Uddel om dat zelf te beleven.

Mentale gezondheid

Knuffelen en kroelen met je huisdier kan heel goed voor je mentale gezondheid zijn. Er komt namelijk een stofje vrij in je lichaam genaamd oxytocine. Oxytocine geeft je een gelukkig en rustig gevoel, omdat het stressverlagend werkt. Ook verlaagt het je hartslag en bloeddruk. Mensen die veel knuffelen met hun huisdier, voelen zich minder eenzaam en depressief. Zo’n gezelschapsdier zorgt namelijk voor een sterke emotionele band.

De Knuffelboerderij

Geen huisdier thuis? Geen stress! Op de Knuffelboerderij van Janny en Richard ben je van harte welkom om hun boerderijdieren te aaien en te knuffelen. Als je binnenkomt word je meteen begroet door twee lieve, grote honden. Ook hoor je ergens achter een muurtje gemiauw van twee katten die graag een beetje aandacht willen. Kippen, eenden, pauwen en paarden: je ziet het allemaal op de boerderij. Ze vliegen, rennen en waggelen vrij rond en kijken graag even om naar de nieuwe gasten die binnen zijn gekomen. Maar waar je natuurlijk écht voor komt, zijn de koeien. Trek je overall maar aan en stap in je laarzen, kruip eens lekker tegen zo’n lieve, warme koe aan!

Het begin van de boerderij

Richard: ”We hebben de boerderij overgenomen van Janny’s ouders. Zelf heb ik nooit iets met het boerenleven gehad, ik was echt een stadsmens. Janny en ik leerden elkaar kennen in een hotel waar we werkten, we zaten beiden in de horecabranche. Maar het horecaleven begon voor mij steeds meer te voelen als een sleur, ik had behoefte aan iets nieuws. Destijds woonde ik in een appartement met mijn hond, ik weet nog heel goed dat Janny het daar niet mee eens was. Ze vond het zielig dat mijn hond niet veel buiten kon komen, dus bood ze aan om hem af en toe mee te nemen naar de boerderij van haar ouders. Echter had mijn hond het iets te veel naar zijn zin op de boerderij, waardoor hij niet meer terug wilde naar mij. Je kunt wel zeggen dat de dieren Janny en mij echt samen hebben gebracht.

Maar de ouders van Janny werden ouder en er moest iets met de boerderij gebeuren. Of wij zouden het moeten overnemen, of de boerderij moet verkocht worden. Maar wie weet waar alle dieren dan terechtkomen, met die gedachte kon ik ’s nachts niet slapen. We besloten de boerderij over te nemen en haalden nog meer nieuwe dieren in huis.’’

Helpen bij de dieren

Als Janny bij een van de paarden of kippen staat, kijkt ze vol liefde en bewondering naar de diertjes. ‘‘Ik ben opgegroeid met dieren, ik ken niet anders. Al onze diertjes lopen vrij rond op de boerderij, ze leven echt hun eigen leventje. We kennen al hun namen uit ons hoofd! We hebben negen paarden en pony’s, waarvan een paar paarden pensioenpaarden zijn. Dit houdt in dat wij ze hebben overgenomen van maneges die niet meer voor de zieke paarden konden zorgen. Bij ons kunnen ze weer opknappen en krijgen ze alle liefde en vrijheid die ze willen. Ook hebben wij drieëntwintig koeien. In tegenstelling tot loopstallen, waar ze misschien vier of vijf jaar worden, worden onze koeien soms wel twintig. De koeien worden hier geboren en gaan hier ook vredig dood.

We hebben ook iets van zes of zeven lieve vrijwilligers. Dit zijn vaak mensen die zelf hebben gekampt met mentale problemen, bijvoorbeeld een burn-out. Hier kunnen ze dan lekker tot rust komen tussen de dieren. Dit werkt ontzettend goed voor ze, want bij de dieren kunnen ze gewoon zichzelf zijn en de nodige afleiding vinden. Sommige van onze vrijwilligers blijven dan ook een paar jaar hangen bij ons, en daar zijn we erg dankbaar voor.’’

Knuffelen met koeien

Richard en Janny vertellen ons over alle verschillende soorten mensen die langskomen op de boerderij. Het is vooral een populair team- of bedrijfsuitje. Maar ook veel buitenlandse toeristen willen graag een echt stukje Nederlandse cultuur beleven. Ze krijgen een rondleiding over de afgelegen, vredige boerderij. Iets wat mensen uit de stad misschien niet vaak van zo dichtbij meemaken. Vervolgens kunnen ze een paar uurtjes tussen de koeien liggen. ‘’Je ziet echt wat het met mensen kan doen, knuffelen met koeien. Eén keer is iemand zelfs in slaap gevallen tegen de koe’’, vertelt Richard lachend. Volgens hem werkt het therapeutisch. De ademhaling en warmte werkt kalmerend .

‘’We hebben weleens een keer een groep business mannen van de bank over de vloer gehad. Die kwamen voor een bedrijfsuitje’’, aldus Janny. ‘’Toen ze arriveerden kwamen ze over als hele statige mannen. Ze stelden kritische vragen over onze boerderij: hoe we dit financieel kunnen onderhouden en of we niet balen dat we niet elk jaar lekker vaak op vakantie kunnen. ‘Voor mij is het hier elke dag vakantie’, antwoordde ik toen. Toen ze terugkwamen van het knuffelen, waren ze opeens een stuk meer op hun gemak, een stuk menselijker. Zo blijkt maar weer dat wie je ook bent, wat je ook doet en waar je ook vandaan komt, een koe je altijd accepteert.’’

Elke dag zijn Richard en Janny dankbaar voor het werk dat ze mogen doen. Met een grote glimlach beginnen ze en eindigen ze de dag. Het verveelt nooit, vertelt het stel. Ze zien wat voor verschil het kan maken onder de mensen en raden iedereen het dan ook aan om dit een kans te geven. Je weet pas hoe het is als je het zelf hebt beleefd.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF