fbpx

Dit doet stress met je lichaam…

We kennen het allemaal wel: stress. Of je nou gestrest op je werk bent, je gezin voor de nodige stress zorgt of vakantiestress om de hoek komt kijken, iedereen heeft wel een keer een situatie meegemaakt. Toch is stress een enorme aanslag op je lichaam. Sterker nog: je kan er soms enorm ziek van worden. Dit doet stress met je lichaam…

Wat is stress?

Stress is simpelweg een spanning en/of een druk die je ervaart. Zo heb je nou eenmaal een bepaalde mate aan stress nodig om goed te kunnen functioneren. Ook zorgt de spanning, die gepaard gaat met stress, ervoor dat je lichaam voorbereid is om te kunnen reageren op bedreigende situaties. Hierbij komt het hormoon adrenaline vrij. Nadat er adrenaline is vrijgekomen maakt je lichaam cortisol aan. Stress wordt pas ongezond wanneer je te lang stress hebt, omdat je lichaam langer nodig heeft  om te herstellen van deze hormonen. Niet alleen deze hormonen trouwens, er zijn nog veel meer hormonen die optreden bij de aanmaak van stress. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen, dit gaat simpelweg heel lastig wanneer je continue stress ervaart.

Aanslag op het lichaam

Veel mensen hebben last van veel symptomen die gepaard gaan met stress. De dokter kan niks vinden, maar toch heb je last van je lichaam. Je voelt je ziek en futloos, maar je weet niet waar het door komt. Dit kan allemaal te maken hebben met te veel stress. De volgende lichaamsverschijnselen kunnen optreden:

  • Een hoge bloeddruk
  • Hartkloppingen
  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Verminderde concentratie
  • Rugpijn en/of spierpijn
  • Darmklachten of buikpijn (vrouwen)
  • Maagklachten of vermagering (mannen)
  • Verlaagd immuunsysteem

En zo zullen er nog veel meer kwaaltjes zijn waar stress zijn invloed op uitoefent. Misschien dat je nu toch even twee keer nadenkt voordat je jezelf weer bedelft onder het werk.

De maatschappij

Nu is de vraag natuurlijk waar al die overbodige stress vandaan komt, maar hier is niet een eenduidig antwoord op. Het is een combinatie van verschillende redenen. Zo kan het met je persoonlijkheid van doen hebben, als je bijvoorbeeld perfectionistisch bent, maar ook kan je een bepaalde werkdruk ervaren. Nu leven we ook wel in een maatschappij waarbij het heel normaal is om duizenden dingen tegelijkertijd te doen en waar ‘nee’ zeggen vaak niet als optie wordt beschouwd. Het is sociaal geaccepteerd en dus doet iedereen het maar.

Stress verminderen en tegengaan

Om zo min mogelijk ‘extra’ stress te creëren is het van belang dat je een gezonde levensstijl hebt. Zo is wat minder koffie wellicht geen slecht idee. Ook dagelijkse beweging kan je helpen om stress te verminderen. Hierdoor wordt namelijk endorfine aangemaakt. Endorfine heeft als eigenschap om pijn te tegen te gaan, bijvoorbeeld bij sporten. Maar stress wordt ook gezien als ‘pijn’ voor het lichaam.

Daarnaast kan het helpen om eens een lijstje voor jezelf op te stellen met alle factoren die voor jou stress veroorzaken. Kijk wat je hieraan kunt veranderen en waar je in je agenda eens wat vaker wat vrije tijd in kunt plannen. Ook al ga je maar even een wandeling van een half uur maken, dit kan al een hele verademing zijn!

Wil jij stressvrij blijven?

RESCUE Plus met vitamine B5* en B12 helpt je hierbij! Neem een van de RESCUE Plus met vitamine B5* en B12 producten, onder andere te koop bij Kruidvat en ETOS.

*Ondersteunt in stress-situaties en ondersteunt bij spanning en inspanning!

Rescue bach sprayWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF