Ter ere van Internationale Vrouwendag spreken wij deze week krachtige vrouwen met een inspirerend verhaal. Daar is Joke zéker onderdeel van. Het leven van Joke werd uit elkaar gerukt na het verlies van haar 21-jarige zoon. In plaats van dat ze zich liet vallen in die donkere put, koos ze ervoor om van haar ervaring iemand anders zijn/haar steun te maken. Ze schreef een boek over het verlies van haar zoon en werd vlak daarna genomineerd voor ‘vrouw in de media van Friesland'.
Wat houdt het beroep rouwcoach in?
‘Veel organisaties en bedrijven weten niet zo goed hoe ze met rouwende werknemers om moeten gaan, en dat is waar ik in beeld kom. Zodra je iemand verliest, verlies je ook een stukje van jezelf. Je hebt dan de ruimte nodig om daarvan terug te komen. Die pijn uit zich in emoties als verdriet, woede, en een gebrek aan concentratie. Het voelt alsof je iedere ochtend opstaat met een halve batterij aan energie.
Ik vind het heel belangrijk dat leidinggevenden meer inzicht krijgen in rouwprocessen. Mijn doel is om een zachte landing te creëren voor werknemers, na het verlies van een dierbare, zodat ze gemakkelijker en zonder druk kunnen terugkeren naar het werk. Het voelt soms een beetje als een omgekeerde wereld: bij de komst van nieuw leven krijg je tien weken zwangerschapsverlof, maar na het overlijden van een familielid krijg je enkele dagen ‘calamiteitenverlof’ om praktische zaken te regelen.
Is rouwcoach zijn soms niet erg confronterend?
‘Dit pad had ik nooit ingeslagen zonder het overlijden van mijn zoon. Daar had ik veel te veel humor voor, vond ik zelf. Achteraf is het helemaal niet zo’n sombere baan. Er wordt zelfs veel gelachen. Zodra ik begin over alle mooie momenten die ze samen gehad hebben, komt er al snel glimlach naar voren. Soms vergeten we dat onze geliefden niet echt weg zijn, maar in de kleine details van ons dagelijks leven voortleven, dichterbij dan ooit. Zo vaak hoor ik een nummer op de radio en denk: dit is jouw nummer, Michiel!
Sommige verhalen over bijvoorbeeld het overlijden van kinderen komen wel dichtbij. Toch lig ik er nooit wakker van. Ik ben juist op zulke momenten enorm dankbaar dat ik er voor hen kan zijn. Waar ik wel heel emotioneel van kan worden zijn de appjes, mailtjes en bedankjes die ik krijg van mensen nadat ze mijn boek gelezen hebben. Daar kan ik ’s nachts wel over nadenken.
Kun je altijd iedereen ondersteunen?
‘Nee, niet iedereen past bij mij. In dat geval ga ik met hen in gesprek over een passende oplossing. Soms gaat het ook verder dan rouw en verwijs ik iemand door naar de huisarts of een psycholoog.
Ik geloof niet dat ik mensen kan 'helpen' in de traditionele zin van het woord, maar ik ben er wel van overtuigd dat ik hen kan ondersteunen. Na het verlies van een dierbare verandert er iets binnen jezelf; je zal nooit meer de oude versie van jezelf kunnen zijn. Mijn focus ligt op luisteren, en blijven luisteren, daarnaast kijken we samen naar de vragen: wat heb je nu nodig? Wat is voor jou nu belangrijk?
Hoe was het om genomineerd te worden voor vrouw in de media van Friesland?
‘Heel dubbel. Ik moest na het ontvangen van het bericht even naar binnen keren en nadenken: waarom ben ik genomineerd? Gaat dit om mij of om mijn missie? Na een tijdje kwam ik tot het besef dat het om mij én mijn missie gaat. Vanaf dat moment was ik niets meer dan trots. Dan kijk ik naar boven en zeg ik: hey Michiel, dit hebben wij gewoon gedaan hè. Door mijn verlies ben ik veel meer mezelf geworden, meer dan wat ik ooit had durven zijn. Vroeger dacht ik veel na over: wat vindt iemand van mij en kan dit wel? Na een groot verlies komen andere belangrijke dingen meer op de voorgrond. Ik ben veel dichter bij de echte versie van mezelf gekomen.
Mensen vragen gek genoeg nooit naar de mooie herinneringen die je samen hebt mogen maken. De vraag ‘wat is er gebeurd’ staat altijd centraal. Om die reden heb ik een boek geschreven over Michiel, mijn rouwproces, tips en de noodzaak van rouwen op het werk. Dit is het boek dat ik gemist heb tijdens mijn rouwproces.’
Bekijk via deze link het boek ‘Wat is er gebeurd?’.