Dat het contante geld steeds minder wordt gebruikt, is een feit. Zeker sinds de coronatijd zien we de munten en biljetten niet meer zo vaak door onze handen glijden. Alhoewel het verdwijnen van het fysieke geld lastig voor is kassamedewerkers, heeft het zo ook zijn voordelen. Hieronder vijf stellingen over contant geld.
1. Verloren of gejat?
‘Huh, ik had net nog… 50 euro op zak… toch? Word ik nou gek?’ Dit zul je vast wel eens gedacht hebben. Wanneer je biljet vervolgens weg blijkt te zijn, schiet je in de stress. ‘Heb ik het nou verloren, of… is het gejat?’ Je weet het niet zeker. ‘Had ik het nou maar gewoon op mijn rekening gestort. Het grootste nadeel van contant geld, is dat je het kunt verliezen. Verloren of gejat, je zult het in sommige gevallen niet weten.
2. Sparen
Ieder jaar ontvangen we rente over onze bezittingen. Dit stimuleert het sparen. Zeker wanneer je een tijdje goed op de kleintjes let, kan het bedrag op je rekening stijgen. Met contant geld is dit lastiger. Je ontvangt geen rente over het contante geld dat je bezit, en het is onoverzichtelijker om te sparen in contant geld. Het werkt natuurlijk ook extra stimulerend om het bedrag op je rekening te zien stijgen.
3. Hot or not?
Dat maakt natuurlijk weinig uit. Geld is geld, zeggen we dan. Toch vragen we ons af of het contante geld nog wel van deze tijd is. Steeds meer zaken kiezen ervoor om alleen pinnen als optie te geven. Daarnaast zijn er steeds meer plekken waar je ook met cryptovaluta kan betalen. Deze term heb je vast wel eens horen vallen, wanneer je op een feestje was. Het kan ingewikkeld lijken, maar het klinkt moeilijker dan het is. Dit virtuele geld staat net als bij je gewone rekening, in een persoonlijk account. Nog leuker is de ‘oppot functie’ die dit betaalmiddel heeft. De bitcoin koers verschilt natuurlijk met de dag, maar het bedrag kan groeien terwijl je slaapt.
Benieuwd naar alle crypto koersen?
4. Hygiëne
‘Geld moet rollen’, zeggen ze ook wel. Daar zit zeker wat in. Toch zit daar wel een naar luchtje aan. Contant geld is namelijk best wel vies. Volgens Nijmeegs onderzoek zijn bankbiljetten een ideale voedingsbodem voor ziekmakende microben zoals de poepbacterie E. coli en MRSA. Een naar idee.