Brainspotting: een bijzondere therapievorm voor de verwerking van trauma’s en blokkades

Brainspotting is een psychotherapeutische methode die zich richt op het verwerken van bewuste en onbewuste blokkades die ons dagelijks functioneren op een negatieve wijze beïnvloeden. Caroline Tonnaer biedt naast haar werk in coaching en training bij Lifeguard ook Brainspotsessies aan vanuit haar eigen praktijk. 

Brainspotting is een effectieve therapievorm die zich richt op het verwerken van trauma’s en andere onbewuste en bewuste blokkades. Het is een toegankelijke methode die ingezet kan worden bij verschillende blokkades zoals faalangst, lichamelijke klachten, trauma’s, angststoornissen die ons functioneren en presteren negatief beïnvloeden. Maar ook bij een onbestemd gevoel, kan brainspotting goed werken om onbewuste blokkades te verwerken.

‘Vanuit mijn eigen vakgebied, in coaching en training, heb ik kennisgemaakt met Brainspotting. Mijn persoonlijke nieuwsgierigheid naar de inzet van nieuwe ontwikkelingen werd gewekt, waardoor ik besloot de opleiding te volgen en mijn ervaringen te verbreden binnen mijn vak.’

Hoe werkt Brainspotting?

‘Voorafgaand aan een Brainspot-sessie is het belangrijk dat er een connectie of verbinding is tussen de cliënt en mij. Het contact en vertrouwen moet goed en veilig zijn voor je kunt gaan Brainspotten, zodat de sessie beter werkt.

De Brainspot is de specifieke plek in je gezichtsveld die als vertrekpunt voor de sessie dient. Meestal wordt dit punt gevonden met behulp van een pointer, een simpel aanwijsstokje dat dient als hulpmiddel om gemakkelijk naar te kunnen blijven kijken. Een Brainspot is in mate overtuigend: je voelt een non-verbale reactie, je slikt, knippert of je ogen schieten vol tranen. In essentie vertrouwen we op de natuurlijke veerkracht en verwerkingscapaciteit van het brein. Wat je ervaart tijdens een sessie kan elke keer anders zijn. Soms merk je veel (spanningen, tintelingen, tranen, hoofdpijn), soms merk je schijnbaar weinig bijzonders (milde spanning, denken of piekeren). Hoe de sessie verder verloopt is altijd een verrassing voor zowel de cliënt als de therapeut.’

Wat zijn de voordelen van Brainspotting?

Volgens Brainspotting Nederland zijn er vele voordelen aan Brainspotting:

  • Laagdrempelig en voor alle leeftijden geschikt, dus ook voor (jonge) kinderen
  • Effectief op een breed scala van aandoeningen zowel op lichamelijk als psychisch gebied
  • Nadruk op neurofysiologie en minder accent op cognitie en verbale vermogens van cliënten
  • Diep bereik in de bewuste en onderbewuste gebieden van de hersenen
  • Geen noodzaak om over de problemen te kunnen of moeten praten
  • Minder risico op hertraumatisering
  • Blijvend en diepgaand resultaat op het gebied van kwaliteit van leven en performance
  • Kortdurende interventieperiodes.

Wat is het verschil tussen EMDR en Brainspotting?  

‘EMDR wordt gebruikt wanneer je een specifieke gebeurtenis wil verwerken waarbij je een trauma hebt opgelopen, bijvoorbeeld een auto-ongeluk. Tijdens een EMDR-sessie herbeleef je deze gebeurtenis om het trauma te kunnen verwerken.

Brainspotting werd in 2003 onbedoeld ontdekt door de Amerikaanse psychotherapeut David Grand. Gedurende een EMDR-sessie met een Olympische schaatsster stopte hij een keer met de continue horizontale oogbewegingen, omdat hij veel reactie waarnam op een specifieke plek in haar gezichtsveld. Het verwerkingsproces dat in het vervolg van de sessie op gang kwam bleek een doorbraak in haar therapie. Gefascineerd door de spontane ontdekking onderzocht en ontwikkelde David Grand in de daaropvolgende jaren de therapievorm Brainspotting, die wij nu kennen (en die nog altijd wordt doorontwikkeld, en wetenschappelijk onderzocht). Anno 2022 zijn meer dan 13.000 therapeuten opgeleid in Brainspotting in 52 verschillende landen.

In tegenstelling tot EMDR is Brainspotting minder specifiek. Je hoeft niet te weten waar je last van hebt om een sessie te kunnen doen. Het kan een onbestemd gevoel zijn: ‘Er is iets, maar ik kan mijn vinger er niet op leggen.’ Dat vind ik ook zo mooi aan Brainspotting. Het is zo breed, dat het bij heel veel fysieke en mentale klachten gebruikt kan worden.’