fbpx

Waarom Yvonne kiest voor slow travel: ‘Je komt op plekken waar je nooit dacht te komen’

Het maken van een (verre) reis is geweldig – maar helaas niet eindeloos. Je moet tenslotte weer een keer naar huis. Om alles uit de beperkte tijd én bestemming te halen, vliegen we vaak van hoogtepunt naar hoogtepunt. Eenmaal thuis kun je je afvragen: heb ik het land en de bevolking daarmee écht leren kennen? Het antwoord van slow traveller Yvonne van der Laan is helder: ‘Nee.’

Ze maakt samen met haar gezin reizen zonder gesjees en gejakker: ‘Reizen staat voor mij gelijk aan nieuwe mensen ontmoeten en een land écht leren kennen. Dat gaat niet als je snel reist en alleen de hoogtepunten afreist.’

Een strakke planning, vooraf uiteraard, maakt die reisruimte mogelijk, vertelt Yvonne. ‘Ik plan genoeg tijd in om ervoor te zorgen dat ik alle plekken die ik wil zien, ook echt kan zíen. De minder toeristische plekken zijn veel leuker dan de hoogtepunten van een land. Dat vind ik ook zo mooi aan reizen; je komt op allerlei plekken, waarvan je van tevoren niet verwacht had er te komen.’

Meer dan enkel vertragen

Even terug naar dat slow travel. Wat betekent dat precies? Letterlijk vertaald is het langzamer reizen, maar deze tegenhanger van het traditionele toerisme (waarbij je van hoogtepunt naar hoogtepunt snelt) draait om meer dan enkel het vertragen van je reistempo.

​​Bij slow travel draait alles om bewustzijn en beleving, – en te genieten van het moment, de lokale keuken, cultuur en bevolking. Dit leidt tot diepere en waardevollere ervaringen. Als je kijkt naar de hectische wereld waarin we leven, is het niet gek dat steeds meer mensen de voordelen van deze manier van reizen zijn gaan waarderen.

Voordelen van slow travel

Naast het tijd nemen voor de  lokale cultuur en bevolking, heeft slow travel nog meer fijne voordelen, voor jou én de planeet.

1. Duurzaam

Slow travel staat ook voor duurzaamheid en een lagere ecologische footprint. Kies je voor een ver land, dan is een vlucht onvermijdelijk. Maar eenmaal aangekomen kun je prima met de trein, bus of fiets reizen. Dan pak je ook meteen het bijkomende voordeel mee dat je op die manier ook veel meer van het land te zien krijgt.

2. Ruimte voor spontane acties

Bij een strakke reisplanning is er vaak geen tijd om daarvan af te wijken. Heb je daarentegen de tijd, dan kun je een praatje maken met een local, of gewoon wat langer blijven op die ene prachtige plek.

3. Ondersteunen van de  lokale economie

Als je langzaam reist, maak je veel meer gebruik van lokale initiatieven – wat weer goed is voor de lokale economie. Je gaat vaker naar lokale eettentjes, marktjes of een diner bij de locals thuis in plaats van de bekende(re) restaurants die worden aanbevolen in de vele top 10’s op internet.

Tijd voor onverwachte plekken

Deze voordelen hoeven we Yvonne natuurlijk niet uit te leggen. Zij en haar gezin reizen al jaren langzaam, en ze zou niet anders meer willen. Haar tips voor beginnende slow travellers? 

‘Ik wil vooral meegeven dat je niet bang moet zijn om mensen aan te spreken. Daar komen juist de mooiste gesprekken en ontmoetingen vandaan. Zo ging ik in Egypte een rondje lopen. Ik was nog maar twee straten verder en had ondertussen al met drie vrouwen gesproken, Een van hen nodigde me zelfs bij haar thuis uit, waar ze een feestje hadden. Op zulke momenten vraag ik naar de bijzondere en mooie plekken in de buurt.’

In haar blog geeft Yvonne meer achtergrondinformatie over de landen die zij heeft bezocht en hoe je op de kleine, bijzondere plekjes komt. Wil je meer van Yvonne weten? Klik op deze link om meer te lezen over Yvonne’s reisverhalen.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF