fbpx

3 x de gezondste groenten om aan je voedingspatroon toe te voegen

Dat groenten goed voor je zijn, weten we allang, maar het kan geen kwaad om het nog eens te benadrukken. Groenten zijn enorm voedzaam en bieden tal van voordelen voor je gezondheid. Een dieet rijk aan groenten kan zelfs de risico’s op ernstige ziekten zoals kanker, hart- en vaatziekten en diabetes type 2 verlagen, meldt het Voedingscentrum. Daarom hebben wij een lijstje voor je opgesteld met groenten die het waard zijn om toe te voegen aan je voedingspatroon. Maar vergeet niet, alle groenten hebben hun eigen voordelen.

1. Broccoli

We beginnen het lijstje met broccoli. Broccoli zit namelijk niet alleen boordevol voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen, maar is ook nog eens rijk aan antioxidanten die je beschermen tegen schadelijke stoffen en ernstige ziekten, zoals kanker. Daarnaast bevat broccoli calcium en vitamine K, essentieel voor sterke botten. En alsof dat nog niet genoeg gezondheidsvoordelen biedt, bevat broccoli ook nog vitamine C, wat je immuunsysteem versterkt en helpt bij de productie van collageen. Kortom, door regelmatig broccoli te eten, geef je je lichaam een flinke gezondheidsboost.

2. Waterkers

Onderzoek van het Amerikaanse Centers for Desease Control toont aan dat waterkers officieel het ‘gezondste voedsel’ ter wereld is. Maar waarom?

  • 100 gram waterkers bevat meer Vitamine A en Vitamine K dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. (Ideaal voor de niet zo liefhebbers van groenten)
  • Waterkers is rijk aan vitamine C en foliumzuur. En bevat het calcium, mangaan, kalium en vitamine E.
  • Waterkers zit bomvol met antioxidanten. Deze stofjes beschermen je cellen tegen beschadiging en oxidatieve stress.

3. Spinazie

Spinazie wordt beschouwd als een ware krachtpatser onder de groenten vanwege zijn indrukwekkende voedingsprofiel. Spinazie is namelijk rijk aan carotenoïden, die omgezet worden in vitamine A. Deze vitamine is essentieel voor een goed gezichtsvermogen en een sterk immuunsysteem. Daarnaast bevat spinazie vitamine K, belangrijk voor bloedstolling, en een scala aan andere vitamines zoals B6, B9 (foliumzuur) en C. Je kunt het rauw eten, maar spinazie kun je ook goed koken, wokken en zelfs grillen.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF