fbpx

Hoe ga je in gesprek met je werkgever over hoogsensitiviteit?

Veel hoogsensitieve mensen vinden het lastig met hun werkgever in gesprek te gaan als ze ontdekken dat ze HSP zijn. HSP- en WENDY Expert Esther Bergsma geeft tips hoe je dat het beste aan kunt pakken.

Stel, het loopt niet lekker op je werk. Als je erachter komt dat je hoogsensitief bent, vallen veel puzzelstukjes op hun plek. Maar veel HSP durven niet goed het gesprek aan te gaan met hun werkgever.

Ontdekking

Bij hoogsensitieve mensen komen relatief vaker stressklachten voor en ze hebben ook meer kans om in een burn-out te raken. Uit onderzoek onder 1500 HSP blijkt dat 57% een burn-out heeft (gehad). Dus de kans is groot dat je vastliep en daarna op zoek bent gegaan naar informatie. Als je in zo’n situatie ontdekt dat je hoogsensitief bent, kan dat een enorme opluchting geven.

Ik ben niet raar

Je worstelingen blijken niet voort te komen uit dat je gek of raar bent. Je bent gewoon hoogsensitief. Dat inzicht alleen al geeft veel rust.

Voordelen

En die eigenschap heeft ook belangrijke voordelen. Je hebt een groot inlevingsvermogen, bent creatief, weloverwogen, loyaal, attent. Je hebt daarnaast oog voor details en een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Goede werknemer

Hoogsensitieve werknemers zijn daarom ook voor werkgevers van grote waarde. Ze brengen kwaliteiten mee die anderen niet van nature hebben en onmisbaar zijn voor een goed functionerend team.

Achterstand

Het lastige is echter dat veel hoogsensitieve werknemers zich op achterstand voelen staan. Een gesprek met hun werkgever is bijvoorbeeld nodig omdat ze verzuimen, minder goed presteren of dergelijke. Of ze hebben zelf moeite met hun eigenschap en hebben het gevoel dat ze wat goed te maken hebben.

Hoe ga je goed het gesprek aan?

Een aantal tips om een effectief gesprek te voeren met je werkgever over hoogsensitiviteit.

1 Goede voorbereiding.
Ten eerste is het belangrijk te weten wat je uit dit gesprek wilt halen. Wil je een nieuwe situatie tot stand brengen, wil je begrip of heb je iets nodig?

2 Ken jezelf.
Om een goed doel te kunnen formuleren is het handig dat je jezelf kent. Daarom is het belangrijk je hoogsensitiviteit goed te begrijpen. Op welke aspecten ben je het meest gevoelig? Hoe uit zich dat op je werk?

3 Vraag je af in welke omstandigheden je het beste functioneert.
Soms ontstaan je klachten niet per se uit je hoogsensitiviteit, maar omdat je in die concrete situatie zit. Als je bijvoorbeeld een rustige plek zou hebben, zou je wellicht veel minder klachten hebben.

4 Herformuleer je doel.
Kijk nogmaals naar het doel dat je wilt bereiken met het gesprek. Klopt dat met alle nieuw opgedane inzichten?

5 Wees niet bang om voor jezelf op te komen.
Voor veel HSP is het moeilijk om duidelijk uit te spreken waar ze behoefte aan hebben. Ze willen anderen niet tot last zijn. Voor anderen vind je het misschien makkelijker om op te komen. Gebruik dat vermogen nu voor jezelf!

6 Stem af op je gesprekspartner.
Weet je al dat je werkgever weinig op heeft met hoogsensitiviteit? Begin dan niet over de eigenschap, maar benoem heel praktisch wat je nodig hebt. Is er meer openheid, dan kan je toelichten hoe de eigenschap bij jou uitpakt.

7 Zet tegenover nadelen ook voordelen.
Doordat je meer over hoogsensitiviteit weet, begrijp je ook dat veel nadelen voortkomen uit sterke punten. In plaats van je te verontschuldigen voor alles wat mis gaat, kan je ook – zonder je verantwoordelijkheid te ontkennen –benoemen waardoor dit ontstaat. Bijvoorbeeld ‘Ik kon inderdaad niet direct aangeven wat ik nodig had voor re-integratie tijdens ons eerdere gesprek. Ik heb altijd even tijd nodig om de opties te doorlopen om tot een afgewogen oordeel te komen. Nu kan ik je vertellen wat ik prettig zou vinden’. Of ‘Ik raakte inderdaad zeer van slag door wat er met die leerling gebeurde, maar dat grote inlevingsvermogen helpt me meestal juist ook leerlingen echt verder te helpen.’

8 Hoe concreter hoe beter.
Als je iets wilt bereiken, kun je er het beste om vragen. Je verwacht misschien dat de ander jou net zo goed aanvoelt als jij hem, maar dat is meestal niet zo. Dus als jij vertelt dat alle geluiden op de afdeling je uit je concentratie halen, is het niet vanzelfsprekend dat de ander aanvoelt dat je vaker thuis wilt werken. Maak heel expliciet wat je zelf hebt ontdekt over jouw ideale omstandigheden.

9 Overinterpreteer de ander niet.
Tijdens het gesprek geeft de ander allerlei signalen af. Je hoogsensitieve brein is geneigd te zoeken naar aanwijzingen dat je het niet goed hebt gedaan. Dat maakt je onzeker. Iets wat je in dit proces niet kunt gebruiken. Stel je antenne wat minder scherp af, of check eventueel bij de ander of je interpretatie klopt.

10 Blijf gelijkwaardig in gesprek.
Misschien heb je je altijd klein gemaakt, en is dit het eerste gesprek waarin je voor jezelf opkomt. Goed zo. Je bent het waard. Trap alleen niet in de valkuil om je groter te maken. Blijf je kwaliteiten als luisteraar en compromisvinder inzetten om je gesprekspartner ook te horen. Jullie zijn gelijkwaardig.

Meerwaarde

In een dergelijk gesprek kan jij aangeven hoe je optimaal kan functioneren en kan je leidinggevende zoeken naar manieren om jou op de beste plek in te zetten. Hoe mooi zou het zijn als jij echt kan doen waarin je goed bent, zodat je de organisatie maximaal van waarde bent?

Over Esther Bergsma

Esther Bergsma is expert Hoogsensitiviteit, sociaal-wetenschappelijk onderzoeker, spreker en auteur van Hoogsensitieve kinderen en Het hoogsensitieve brein. Zij richtte het online platform Hoogsensitief.NL op voor meer (h)erkenning voor HSP, vol met tips en blogs. Wil je nog meer over hoogsensitiviteit weten? Neem dan een kijkje op dit YouTube kanaal en Instagram-account.

Wil jij meer weten over hoogsensitiviteit? Voor onze nieuwe special heeft Esther een heel dossier geschreven over alles wat je moet weten over HSP. We geven je boekentips, gezondheid tips en je kan een test doen waaruit blijkt of jij hoogsensitief bent. Bestel de special hier.

Lees meer interessante artikelen van Esther:



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF