fbpx

6 misverstanden over hoogsensitiviteit

Hoogsensitieve mensen reageren anders op situaties. Er zijn dan ook veel misverstanden over hoogsensitiviteit. Volgens HSP- en WENDY Expert Esther Bergsma ontstaan die misverstanden door de werking van het hoogsensitieve brein. En zou iedereen, HSP en niet-HSP, die moeten begrijpen zodat we met meer respect met elkaar omgaan.

Hoogsensitiviteit is prikkelgevoeligheid

HSP zijn inderdaad gevoelig voor prikkels. Ze raken door te veel of te intense prikkels snel overweldigd. Dit is echter slechts een onderdeel van de eigenschap. Vooral het scherper waarnemen van die prikkels en ze diepgaand verwerken is de kern van hoogsensitiviteit.

Iedereen is wel een beetje hoogsensitief

Bijna alle mensen zullen wel iets van de kenmerken herkennen die bij hooggevoeligheid horen. Maar dat betekent niet dat iedereen een beetje hoogsensitief is. Onderscheidend is het verwerken van informatie die op hen afkomt. Dit gebeurt op een andere manier dan bij niet-hoogsensitieve mensen.

Hooggevoeligheid is iets anders dan hoogsensitiviteit

Susan Marletta Hart was één van de eerste Nederlandse auteurs die over de eigenschap high sensitivity schreef – zoals de Amerikaanse pionier Elaine Aron dat noemde. Susan vertaalde dit met de term hooggevoeligheid. In het Nederlands betekent dit dan ook hetzelfde als hoogsensitiviteit. De verwarring is ontstaan omdat in Vlaanderen de term hooggevoelig wordt gebruikt voor wat wij in Nederland overgevoelig of over-emotioneel noemen.

Vooral vrouwen zijn hoogsensitief

Het klopt dat meer vrouwen praten over hun hooggevoeligheid, maar dat betekent niet dat het bij mannen minder vaak voorkomt. Mannen ervaren echter vaak een taboe om over hun gevoelige kant te praten. Rob Oele schreef een terugblik op zijn leven als hoogsensitieve man voor www.hoogsensitief.nl. Ook het boek van Tom Falkenstein “Hoogsensitieve mannen” is een aanrader.

Je kunt maar beter niet hoogsensitief zijn

Uit onderzoek blijkt dat HSP een hogere kans op burn-out hebben en relatief vaker kampen met psychische klachten. Dat komt omdat lastige omstandigheden veel impact op hen hebben. Aan de andere kant functioneren HSP beter dan gemiddeld als ze een ondersteunende omgeving hebben. Ze zijn dan creatiever, gezonder en presteren beter.

Hoogsensitiviteit is een vorm van autisme

Gedrag van mensen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) lijkt soms op dat van hoogsensitieve mensen. Zo kunnen ze allebei moeite hebben met veranderingen en raken ze snel overprikkeld. Uit onderzoek blijkt dat de achtergronden zodanig verschillen, dat we kunnen stellen dat het echt andere grootheden zijn. Esther Bergsma schreef hierover een artikel op wendy-online.

Over Esther Bergsma

Esther Bergsma is expert Hoogsensitiviteit, sociaal-wetenschappelijk onderzoeker, spreker en auteur van Hoogsensitieve kinderen en Het hoogsensitieve brein. Zij richtte het online platform Hoogsensitief.NL op voor meer (h)erkenning voor HSP, vol met tips en blogs. Wil je nog meer over hoogsensitiviteit weten? Neem dan een kijkje op dit YouTube kanaal en Instagram-account.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF