fbpx

Waarom hoogsensitieve mensen meer zouden moeten genieten van hun mooie eigenschappen

Hoogsensitieve mensen zouden veel trotser mogen zijn op hun eigenschap, vindt HSP- en Wendy-Expert Esther Bergsma. Haar vijfde boek, Gelukkig Hoogsensitief, gaat volledig over de mooie kanten van hoogsensitiviteit. Eenmaal bewust van hun talenten leven hooggevoelige mensen gelukkiger.

Hoewel hoogsensitiviteit met zijn scherpzinnige gewaarwording en intense beleving een fantastische eigenschap is, blijkt een groot deel van de HSP (hoogsensitieve personen) dat nog niet zo te ervaren. Ze ervaren vooral de valkuil van hun eigenschap, of krijgen van anderen negatieve feedback op hun gevoeligheid, waardoor ze hoogsensitiviteit als nadeel zijn gaan ervaren.

Taboe

Veel HSP houden hun hoogsensitiviteit verborgen voor hun omgeving. Ze schamen zich voor wat in hun ogen een negatieve eigenschap is. Andere HSP benoemen het wel, maar vooral als excuus voor keuzes die ze maken. Het aantal HSP dat trots spreekt over de voordelen van de eigenschap is beperkt.

Talenten

De 12 kerntalenten die voortvloeien uit de werking van het hoogsensitieve brein, staan centraal in Gelukkig Hoogsensitief – Geniet van je HSP-talenten. Het zijn:

 • subtiele waarneming
 • aandacht voor detail,
 • genieten van kleine dingen
 • grote geheel zien
 • weloverwogenheid
 • creatief denken
 • empathie
 • zorgzaamheid
 • verantwoordelijkheidsgevoel
 • aandacht voor belang van de groep
 • zelfreflectie
 • sterke intuïtie

Stuk voor stuk talenten die hun voordelen ruimschoots hebben bewezen.

Valkuilen

De aandacht gaat echter vaak naar de valkuilen van deze talenten; overspoeld raken, lang doen over besluiten, eigen grenzen overschrijden, perfectionisme etc. Hoewel het belangrijk is je bewust te zijn van je valkuilen, heeft het grote gevolgen als je jezelf identificeert met deze valkuilen. Elke valkuil komt voort uit een talent. Zowel HSP als de mensen om hen heen lijken die talenten niet altijd te herkennen en dat heeft een negatief effect op het zelfbeeld van HSP.

Herkenning

Het boek Gelukkig Hoogsensitief geeft wel die herkenning en erkenning. Honderden hoogsensitieve mannen en vrouwen vertellen namelijk over hoe zij hun talenten ervaren en op welke manier ze die in hun dagelijks leven (werk, relaties, opvoeding etc.) inzetten. Het is zo inspirerend om die positieve beleving van anderen te lezen.

Trots

Mijn doel is hoogsensitieve mensen gelukkig(er) hoogsensitief te maken. Dat ze de voordelen van hoogsensitiviteit maximaal ervaren en voelen dat die hen ondersteunen en wellicht zelfs laten excelleren. Dat ze trots zijn op hun karakter, en acceptatie en rust vinden over de dingen die lastig zijn. Ik zou graag willen dat HSP vol overtuiging aan hun omgeving vertellen: ‘Ik ben gelukkig hoogsensitief.’

Vier delen

Het boek bestaat uit vier delen. In deel I staan de 12 kerntalenten die samenhangen met hoogsensitiviteit en de valkuilen die bij elk van deze talenten horen. Deel II behandelt hoe HSP hun kerntalenten kunnen aanwenden binnen verschillende levensgebieden, zoals werk, liefde, opvoeding, studie, mantelzorg, vriendschap en spiritualiteit. Van tientallen HSP lees je hoe zij dit ervaren en aanpakken.

De focus van deel III ligt op de heerlijke, lekkere, mooie en passievolle aspecten van het leven. HSP genieten volop van de ‘kleine’ dingen en ervaren positieve emoties veel intenser. Het doel van deel IV is de lezer te gidsen naar een (nóg) gelukkiger leven als HSP. Het boek staat vol prachtige afbeeldingen en praktische oefeningen, waardoor je het er steeds weer bij zult pakken.

Bescheidenheid

Veel HSP zijn te bescheiden om aandacht te vragen voor hun talenten. Maar daardoor loopt de maatschappij ook een waardevolle inbreng mis. Als alle HSP hun talenten tonen en er openlijk over praten, gaat het taboe van hoogsensitiviteit af, voelen HSP zich positiever over hun eigenschap en profiteert ook de samenleving. Daarom moeten hoogsensitieve personen meer van hun talenten genieten. Dan doen de mensen in hun omgeving dat ook.

Over Esther

Esther Bergsma is expert Hoogsensitiviteit, sociaal-wetenschappelijk onderzoeker, spreker en auteur van Hoogsensitieve kinderen en Het hoogsensitieve brein. Zij richtte het online platform Hoogsensitief.NL op voor meer (h)erkenning voor HSP, vol met tips en blogs. Wil je nog meer over hoogsensitiviteit weten? Neem dan een kijkje op dit YouTube kanaal en Instagram-account.

Haar nieuwe boek Gelukkig Hoogsensitief is hier verkrijgbaar.

 

BGHvoorkant2D Waarom hoogsensitieve mensen meer zouden moeten genieten van hun mooie eigenschappen

Lees ook deze blogs van Esther:

En lees hier alle blogs van Esther.

Word abonnee van WENDY!

4 x WENDY-special

 + Cadeaupakket van Salt of the Earth t.w.v. €29,45

Nu voor €17,50

Bij een jaarabonnement op de WENDY-specials (vier nummers per jaar) ontvang je nu een heerlijk cadeaupakket van Salt of the Earth gratis. Salt of the Earth maakt milieuvriendelijke en natuurlijke huidverzorgingsproducten en is dé nummer 1 op het gebied van natuurlijke deodorant. 100% natuurlijk en samengesteld op basis van minerale zouten, magnesium en Aloë Vera. Het pakket bestaat uit een roaming hand was, natural roll-on deodorant, natural spray deodorant en een natural deodorant stick. Klik hier om een abonnement te bestellen.  

Website pomotie x samenwerking Wendy's man kon haar niet steunen toen ze op haar 47ste parkinson kreeg: ‘Pas na mijn scheiding werd ik weer gelukkig’WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF