fbpx

Hoe chronische pijn kan ontstaan bij overmatige stress

Pijn reset behandelaar Esther Gieling-Meijer is getrouwd en moeder van Dion van 5. Ze begeleid voornamelijk vrouwen naar een oplossing voor hun chronische pijn. In deze blog geeft ze jou een inkijkje in haar praktijk.

Merk je dat ook weleens? Je bent gespannen, hebt een deadline te halen op het werk, of een familiedag die eraan zit te komen waar je geen zin in hebt. Je voelt de spanning in je nek en schouders opbouwen, en bam! De hoofdpijn komt terug. Of het schiet in je rug.

Hoe kan dat?

Spanning of stress, creëert een fysieke reactie op je lichaam. Je gaat ‘aan staan’, zodat je kunt doen wat je moet doen. En dit kunnen we maar even volhouden, want het is nodig om hiervan bij te komen. Net als een achtbaan waarin je vol adrenaline zit en het waarschijnlijk mega spannend vindt. Dat vind je leuk en je gilt het uit van de spanning tijdens de rit en trilt misschien nog wat na als je er weer uit bent. Die spanning werk je er op die manier weer uit. Zo werk je het je systeem uit.

Stress kan ook de andere kant op werken. Bij chronische stress, staat je lijf te lang ‘aan’. Dit kost energie die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. En na een lange tijd ‘aan staan’, kun je pijnklachten ontwikkelen die maar niet lijken over te gaan.

  • Pijn die wisselt van plek
  • Pijn die regelmatig terugkomt
  • Pijn die erger wordt tijdens rustmomenten
  • Pijn die wegtrekt bij kou of warmte
  • Pijn gecombineerd met maag/darm klachten
  • Pijn die erger wordt bij spanning of stress
  • De ‘leer-er-maar-mee-leven’ pijn

Hoe kunnen emoties effect hebben op je herstel?

Stress komt door een diepere laag. Specifieker: het komt vaak doordat je een bepaalde emotie ervaart. De spanning in de achtbaan zorgt voor een stressreactie waardoor je vol adrenaline komt.

Stel je eens een tuinslang voor. Deze tuinslang staat voor jouw lichaam waar emoties komen en gaan. Bij deze tuinslang staat de kraan open en zit het spuitstuk dicht. Wanneer we ons lekker voelen, zoals de achtbaan, weten we het spuitstuk open te draaien en het uit te gillen van plezier. Zijn er minder ‘fijne’ of ongewenste emoties, dan zal het spuitstuk dicht blijven. Want, die woedeaanval komt even niet uit, of je wil je tranen niet laten zien aan een ander. Doordat je die emotie niet kunt of wil ervaren, doe je onbewust je best om deze te verbergen. Dit levert jouw systeem stress op. Je blijft ‘aan staan’ om alert te blijven dat die emotie niet omhoogkomt. Het water blijft ondertussen doorstromen, net zoals die emoties. Boosheid, verdriet, gekwetst zijn, teleurstelling, deze blijven komen. En wanneer we die niet laten gaan, het spuitstuk niet open kunnen zetten, komt de slang op spanning te staan en zoekt deze de zwakke plekken om de druk eraf te halen. De slang gaat lekken. Jouw systeem wil die boosheid niet behouden, maar laten gaan.

Jouw systeem, die inmiddels vol zit met bijvoorbeeld boosheid, gaat op zoek naar de zwakke plek om de druk eraf te halen. Die zwakke plek; die oude sportblessure, de peesontsteking, of de bevalling van X jaar geleden. Die wordt de afleiding van de onderdrukte emoties. Zodat jij aandacht hebt om de pijn aan te pakken, en de aandacht niet naar die moeilijke of ongewenste emoties hoeft te gaan. De emoties waarvan je waarschijnlijk niet weet hoe je die écht kunt laten gaan. Sterker nog: op deze manier is de pijn zelfs een alarmsignaal voor jou, zodat jij weet dat het tijd is om het spuitstuk open te draaien. Om die onderdrukte emoties lekker te laten gaan.

Hoe kun je gemakkelijk de druk eraf halen?

  • Schrijf! Op deze manier schrijf je letterlijk je zorgen en gedachtes van je af. Blijf schrijven tot de lading van je gedachtes ervan af is.
  • Vertel hoe je je voelt. Dit kan ook in privacy zijn en laat je tranen de vrije loop als ze komen. Zorg er wel voor, dat je het hardop uitspreekt.
  • Kom in beweging. Door beweging laten we ook spanning vrij. Lekker je hoofd even leeg maken in de natuur bijvoorbeeld.
  • Accepteer dat alle emoties er zijn en dat ze ook weer over gaan.

Meer over Esther

Deze blog is geschreven door Esther Gieling-Meijer, fysiotherapeut 2.0. Uit ervaring weet zij dat veel chronische of langdurige pijn binnen acht weken opgelost kan zijn. Door middel van een holistische aanpak en voorbij de fysieke symptomen te kijken.

chronische pijn



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF