fbpx

Marathon Woman Hilde Dosogne loopt elke dag van het jaar een marathon: ‘Opgeven vanwege een mentale reden staat niet in mijn woordenboek’

In de rubriek ‘Vrouwen met Impact’ spreekt WENDY met vrouwen die een verschil maken voor onze maatschappij. Deze week spreken wij Hilde Dosogne (54), ook wel Marathon Woman genoemd. Haar doel dit jaar is om elke dag van het jaar een marathon te lopen om geld in te zamelen voor BIG against breast cancer, een organisatie die onderzoek doet naar borstkanker.

Hoe is je passie voor hardlopen ontstaan?

‘Van jongs af aan heb ik al hardgelopen om te ontspannen. Toen mijn man en ik kinderen kregen, kwam het hardlopen op een lager pitje. Totdat we rond ons 40e merkten dat we minder fit en slank waren dan voorheen. Het roer moest om, besloten we. We schaften beiden een paar hardloopschoenen aan en hadden de smaak meteen te pakken; het werd echt een passie. Het was een kick om te merken dat ik fysiek steeds beter werd. Een extra leuke bijkomstigheid is dat ik er veel nieuwe vrienden door heb gemaakt.’

Elke dag een marathon lopen, we doen het je niet na. Hoe ben je op dit idee gekomen?

‘Mezelf uitdagen is iets waar ik veel waarde aan hecht. Daardoor wilde ik steeds een stapje verder, om te kijken wat er in mij zat. De grootste dromen die ik had: de Marathon des Sables en de Spartathlon. In 2021 heb ik de Marathon des Sables gelopen, een loopwedstrijd in de woestijn van Marokko waarbij je in zes dagen 270 kilometer aflegt. In 2022 ging ook mijn tweede droom in vervulling. Het lukte me om de Spartathlon te lopen, een wedstrijd van 246 kilometer tussen Athene en Sparta.

Na deze dromen wilde ik mijn grenzen nog verder verleggen. Het leek voor de hand liggend dat dit project het volgende doel zou worden: elke dag van het jaar een marathon lopen. Ik werd vooral geïnspireerd door de Australische Erchana Murray-Bartlett. Zij heeft het huidige wereldrecord op haar naam staan: 150 dagen achter elkaar een marathon lopen. Ook de Amerikaanse Candice Burt inspireerde mij. Zij liep 200 dagen achter elkaar een ultramarathon. Dat kan ik ook, dacht ik. Mijn coach Stefaan Engels, die in 2011 ook een jaar lang elke dag een marathon liep, heeft samen met mij de knoop doorgehakt om dit project te starten. Samen maakten we een concreet plan dat we tot in de puntjes uitwerkten. Er is een team van een 20-tal personen, waaronder dokters, kinesisten, diëtisten en podologen, die dit project ondersteunt. Daarnaast hebben we een kernteam dat het project organiseert. Dit doe je namelijk niet zomaar even.’

Vrouw met impact Hilde Marathon Woman Hilde Dosogne loopt elke dag van het jaar een marathon: ‘Opgeven vanwege een mentale reden staat niet in mijn woordenboek’

Wat knap dat je dit doet. Hoe houd je de motivatie om elke dag weer die hardloopschoenen aan te trekken?

‘Door het goede doel BIG against breastcancer en mijn sterke achterban: mijn volgers op social media, het team dat mij steunt en natuurlijk mijn man en kinderen. Zij staan allemaal volledig achter mij. Soms trekken mijn vrienden zelf ook de hardloopschoenen aan om een stukje mee te rennen, meerdere keren per week. Het voelt soms net alsof we het samen doen, als een team. De enige reden waarom ik zou stoppen, is als mijn lichaam het niet meer toelaat door een zware blessure. Een mentale reden of geen motivatie staat niet in mijn woordenboek.  

Het is belangrijk om je te focussen op de positieve effecten; op wat het je brengt. Tot nu toe ben ik in ieder geval enorm blij met wat ik heb bereikt. Ik heb nog veel kilometers te gaan, maar daar probeer ik niet te veel aan te denken. Voor nu geniet ik elke dag enorm van het hardlopen, en de zon die over mijn gezicht strijkt en mijn sterke achterban. Ik ben blij met wat ik tot nu toe heb bereikt.’

Je zamelt geld in voor het goede doel BIG against breast cancer. Waarom heb je voor dit goede doel gekozen?

‘Toen ik in 2021 de Marathon des Sables liep, leerde ik Valerie van der Veeken kennen. Zij is communicatie manager bij BIG against breastcancer en werkte daar voor de organisatie als begeleidster van de Belgen. Ze vroeg me om via mijn deelname aan de Marathon des Sables geld in te zamelen voor BIG against breastcancer. Dit deed ik door een boekje te schrijven en te verkopen. Valerie had zelf, samen met haar vriendin Joëlle Thils, enkele jaren daarvoor de Marathon des Sables uitgelopen om te vieren dat ze kankervrij was. Hierna kreeg Joëlle te horen dat de borstkanker was uitgezaaid. De prognose is nu zo erg dat ze nooit meer zal kunnen lopen. Ik kreeg meer contact met haar en was erg aangegrepen door haar verhaal. Wat als het mij zelf overkomt? Daarom vind ik het belangrijk dat er meer aandacht besteed wordt aan een onderzoek naar borstkanker. Als vrouw heb je namelijk een kans van 1 op 8 dat je borstkanker krijgt.’WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF