fbpx

Shabnam zat als twintiger in een Blijf van m’n Lijf-huis en wil nu met haar merk SHAB andere vrouwen inspireren: ‘Manifesteren heeft mij geholpen om zo ver te komen’

In de rubriek ‘Vrouwen met Impact’ spreekt WENDY met vrouwen die een verschil maken voor onze maatschappij. Shabnam Ashkar vluchtte op haar 12e naar Nederland met haar moeder en zusje, waar ze als jong meisje een heel nieuw leven moest opbouwen. In haar twintiger jaren kwam ze in een Blijf van m’n Lijf-huis terecht omdat ze een gewelddadige partner had. Haar grote droom was om een eigen cosmeticalijn te beginnen. Nu, ruim 8 jaar later, inspireert ze andere vrouwen met haar merk SHAB en brengt ze in 2024 een boek uit over haar levenservaringen.

‘Ik ben geboren in Afghanistan, maar heb nooit echt de tijd gehad om er op te groeien. Toen ik 4 jaar oud was, vluchtte ik naar India. Hier heb ik de Indische taal en de cultuur leren kennen terwijl ik er op school zat. Nog voor ik kon wennen aan ons nieuwe ‘thuis’, werd het weer tijd om door te vluchten. Nederland, daar zou het écht veilig zijn, en daar zou alles goed geregeld zijn. Deze keer zou ik alleen met mijn moeder en zusje vertrekken, mijn vader zou pas later komen. Papa zei nog tegen mij voor we vertrokken: ‘‘jij bent de enige die Engels kan, jij moet alles regelen voor mama en te allen tijde alert zijn op je moeder en zusje.’’ Mijn leven veranderde die nacht: ik was geen kind meer, ik was geen 12 jarige meer. De enorme verantwoording die ik in die periode kreeg deed mij veranderen van meisje naar vrouw.’

Een nieuw thuis

‘Het vluchten naar Nederland ging allemaal zo ontzettend snel, dat ik op dat moment geen tijd had om stil te staan bij wat ons overkwam. Het wennen was pijnlijk: aan de ene kant was ik blij dat ik in het land was waar alles zo goed geregeld was en veilig zou zijn. Aan de andere kant was het wéér een nieuwe taal om te leren, wéér nieuwe vriendjes maken, wéér een nieuwe school en wéér een nieuw thuis. Binnen 3 tot 6 maanden kwam ik op een basisschool terecht, waar de kinderen niet begrepen dat ik ergens anders vandaan kwam en de taal niet sprak zoals ik nu gelukkig wel spreek. Dit was een moeilijke tijd voor mij. Ondertussen stond de tijd niet stil terwijl ik bezig was met al het papierwerk, het AZC-leven, en een onzekere toekomst. Mijn kindertijd was voorbij voor ik erg in had.’

Blijf van m’n Lijf-huis

‘Toen ik 21/22 was, heb ik een tijdje doorgebracht in een Blijf van m’n Lijf-huis. Dit is een opvanghuis voor vrouwen die te maken hebben (gehad) met huiselijk geweld, en tijdelijk moeten vluchten van huis. De meeste mensen die er zitten zijn aan het vluchten voor hun partners, maar sommigen zitten er ook wegens andere familieleden. Ik had destijds een gewelddadige partner, tegelijkertijd was mijn zoontje nog net geen jaar oud. Ik vertrok met mijn zoontje naar dit opvanghuis en verbleef zolang nodig was. Dit was voor mij een enorm heftige tijd, vooral omdat ik nog maar heel jong was. Het onveilige en onzekere gevoel dat ik kreeg toen ik naar Nederland vluchtte, bekroop mij weer. Door de levenservaringen die ik al had, zei mijn gevoel dat het wel weer goed zou komen en dat ik erover heen zou komen. Mijn belangrijkste doel was dat mijn zoontje een veilig thuis zou hebben.’

‘De tijd dat ik in het Blijf van m’n Lijf-huis zat zie ik niet als een tijd waar ik spijt van zou moeten hebben, ik ben er zelfs dankbaar voor. Het heeft mij op een andere manier weer volwassen gemaakt, en ook zonder deze ervaring was ik niet de vrouw geworden die ik vandaag ben. Als ik er op terugkijk is het een waardevolle les waarin ik heb geleerd dat ik alleen mezelf nodig hebt en niemand anders. Ik heb zelfliefde ontdekt op een manier die altijd bij me zal blijven.’

Liefde voor make-up

‘Mijn liefde voor cosmetica en make-up begon al toen ik een 13-jarig meisje was. Ik had pas de winkel Douglas ontdekt, wat helemaal vol stond met allerlei soorten make-up. Toen ik een keer met mijn tante in Duitsland was zag ik de Douglas weer, wat ik heel gek vond aangezien we in het buitenland waren. Mijn tante legde mij toen uit wat een ‘keten’ was, en hoe een winkel in meerdere landen kan voorkomen. Ze vertelde dat in de winkel talloze luxe merken lagen van gewone vrouwen van over de hele wereld. ‘‘Als je make-up in de Douglas komt, ben je een echt wereldmerk’’, zei ze. Op dat moment was mijn droom om ook ooit in de Douglas terecht te komen. Ik was op die leeftijd al erg creatief bezig met kleuren mengen, of nagellakken. Maar toen ik ouder werd was mijn vader niet echt onder de indruk van een ‘make-up artist’ opleiding, dus deed ik een normale opleiding voor een normaal inkomen. Mijn droom zette ik opzij. Om toch financieel rond te komen begon ik mijn eerste onderneming, namelijk een rijschool. Ik ontmoette mijn huidige echtgenoot en raakte zwanger. Het leven bleef doorgaan en na mijn 3e kind wilde ik mijn droom weer oppakken.’

‘10 jaar geleden begon ik zonder opleiding door fotografen te helpen met make-up looks creëren. Ik was er nog altijd goed in omdat ik make-up was blijven doen als hobby. Ik ging de opleiding visagist doen aan de Mari Academie, en vooral door heel veel te werken en oefenen op andere mensen ging ik op zoek naar waar behoefte aan was in de make-up wereld. Ik wilde onderscheid maken van wat er al was en daarom was mijn eerste lancering ook een felle kleuren lipstick. Ondanks dat iedereen zei dat ik het niet moest doen omdat felle kleuren niet passen bij wat populair was, wilde ik duidelijk maken dat mijn doel juist kracht en passievolle uitstraling was. Mijn zielsmissie is dan ook dat ik vrouwen kan inspireren met mijn onderneming, in het bijzonder vrouwen in Blijf-van-mijn-lijf huizen. Daar waar ik ook zelf ooit stond zonder baan of passie kan ik nu vrouwen opleiden en introduceren aan mijn bedrijf, zo laat ik ze zien hoe mooi en krachtig de vrouw kan zijn.’

Van chaos naar schoonheid

‘Gelijk nadat ik uit het Blijf-huis kwam, wilde ik mijn ervaringen op papier zetten. Achteraf is het maar goed dat ik het toen nog niet heb gedaan, want nu ik ouder ben kan ik het verhaal nog beter vertellen dan dat ik toen misschien had gedaan. Ik had nog tijd nodig om nog meer te groeien als vrouw en moeder, en ik wil het verhaal zodanig vertellen dat ik ook andere vrouwen en moeders kan inspireren. In het boek ‘Van chaos naar schoonheid’ vertel ik hoe je door middel van spirituele lessen en manifesteren in jezelf kan gaan geloven. In India werd ik al spiritueel opgevoed op school en dat heb ik altijd meegenomen, maar met manifestatie ben ik pas een paar jaar geleden in aanraking gekomen. Iedereen doet het op zijn eigen manier maar voor mij was het vooral dat ik gelukkig met mezelf moest zijn, dan valt alles op zijn plek. Zodra je dankbaar wordt voor alles dat je al hebt, komen er ook andere, nieuwe dingen op je af. Tegenwoordig manifesteer ik alles: van mijn boekcontract tot de nieuwe lancering van mijn make-up producten. Mijn boek komt in het voorjaar van 2024 uit.’

De volgende stap

‘Inmiddels ben ik heel gelukkig met mijn gezin; ik heb een lieve, stoere zoon en twee krachtige dochters. Als je mij vroeger had verteld dat ik hier zou staan had ik je uitgelachen. Toch wist mijn onderbewustzijn altijd al wel dat ik grote stappen zou maken, en dat ik al deze lessen nodig zou hebben in het leven. Mijn grote droom om in de Douglas terecht te komen met mijn make-up is inmiddels uitgekomen: SHAB ligt niet alleen in de Nederlandse Douglas, maar ook in de Spaanse en Italiaanse. Mijn volgende stap is om wereldwijd verkrijgbaar te zijn met SHAB, mijn boek succesvol te verkopen in Nederland en natuurlijk andere vrouwen door en door te blijven inspireren met mijn verhaal.’WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF