fbpx

Ultramarathon hardloper David Goggins vertelt hoe jij je fysieke en mentale grenzen kunt verleggen

Na zeven jaar schrijven wist David Goggins, voormalig Navy SEAL (elite-eenheid van het Amerikaanse leger) en ultramarathon hardloper, zijn levensverhaal op te schrijven in ‘Can’t Hurt Me‘. In zijn biografie laat hij zien hoe je fystieke en mentale grenzen kunt verleggen.

‘Ik groeide op met slaag en werd zwaar gepest op school. Ze scholden me zo vaak uit voor ‘nikker’ dat ik de tel ben kwijtgeraakt. We waren arm. We leefden van een bijstandsuitkering en woonden in een sociale huurwoning. Mijn depressie verstikte me. We zaten totaal aan de grond en mijn toekomst zag er fucking somber uit’, begint hij in het voorwoord. Hoewel Goggins veel kreeg te verduren in zijn jeugd, heeft dat hem niet tegengehouden om zijn doelen te bereiken.

Hij vervolgt: ‘De kans is groot dat jij een veel betere jeugd hebt gehad dan ik en misschien leid je ook nu wel een verdomd fijn leven, maar ongeacht wie je bent, wie je ouders zijn of waren, waar je woont, wat voor werk je doet of hoeveel geld je hebt: waarschijnlijk leef je op ongeveer 40 procent van je werkelijke kunnen.’ En dat is natuurlijk zonde. Daarom geeft hij je naast zijn levenslessen, tien uitdagingen mee om zelf mee te werken. ‘Door mijn verhaal ga je begrijpen waartoe het lichaam en de geest in staat zijn wanneer ze tot het uiterste van hun kunnen worden gedreven. Je leert ook hoe je daar komt. Want als je gedreven bent, gaan de dingen waarmee je worstelt, of dat nu racisme, seksisme, gebreken, een scheiding, depressie, overgewicht, een tragedie of armoede is, als brandstof dienen voor je metamorfose.’

Uitdagingen

Eén ding wat Goggins hielp in zijn proces was visualisatie. In zijn boek benoemt hij dat dan ook als één van de uitdagingen die je verder helpen je grenzen te verleggen. ‘De gemiddelde persoon heeft twee- tot drieduizend gedachten per uur. In plaats van je te concentreren op shit die je niet kunt veranderen, moet je je een voorstelling proberen te maken van de dingen die je wel kunt veranderen. Kies een willekeurige hindernis op je pad of stel jezelf een nieuw doel, en visualiseer het overwinnen of bereiken ervan. Voordat ik een uitdagende activiteit onderneem, vorm ik me eerst een beeld van hoe mijn succes eruitziet. Ik ga er iedere dag over nadenken en dat gevoel stuwt me voort terwijl ik train, meedoe aan een wedstrijd of een willekeurige door mij gekozen taak uitvoer.’

‘Can’t Hurt Me’ is uitgegeven door Kosmos Uitgevers en voor 22,99 te koop via deze linkWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF