fbpx

Elisa viel ruim vijftien kilo af zonder dieet: ‘Het is vaak helemaal niet het eten zelf waar het om gaat, maar het signaal dat daaronder zit’

Elisa (42) gooide alle diëten de deur uit toen ze begon aan haar proces van zelfliefde. Doordat ze van het getalletje op de weegschaal haar focus verlegde naar zelfacceptatie, begon ze juist af te vallen. Nog belangrijker, echt van haarzelf te houden.

‘Ik was acht jaar oud toen er op vakantie een foto van mij gemaakt werd. Op deze foto stond ik in een relaxte houding met mijn schepje bij de tent. Toen ik later met mijn tante samen onze vakantiefoto’s terugkeek zei ze: ‘Oh Elisa je had wel een lekker mollig buikje daar.’ Dat was eigenlijk het moment dat ik me niet meer oké begon te voelen in mijn lijf. Ik wist niet zo goed wat ik eraan kon doen, maar ik wist wel dat niemand het mocht zien. Vanaf dat moment begon ik mijn buik te verbergen. Op foto’s die in het vervolg werden gemaakt zag je mij staan met mijn handen voor mijn buik, ik schaamde me. Wanneer ik op de fiets stapte om naar school te gaan pakte ik de punten van mijn shirt vast en drukte deze aan beide kanten tegen het stuur. Dit deed ik zodat de wind mijn shirt niet tegen mijn buik aan drukte. Daardoor was de omtrek van mijn buik namelijk zichtbaar, dit wilde ik niet. Ik deed er echt alles aan om mijn buik te verbergen. Later kwam ik op een punt waarop ik me realiseerde dat er wat aan mijn buikje te doen was. Toen begon ik als een malle te sporten, minder te eten of bepaalde diëten aan te houden. Zo heb ik van alles geprobeerd.’

Fack it, dit is niet oké

‘Voor een lange tijd dacht ik dat de dingen die ik deed normaal waren. Dat was natuurlijk helemaal niet zo, want het kostte mij heel veel energie. Ik had zo veel last van mijn lichaam waardoor ik er de hele dag druk mee was. Het stomme is dat je je dat daarna pas realiseert. Doordat ik niet lekker in mijn vel zat voelde ik me waardeloos over mezelf. Hierdoor kreeg ik hele rottige relaties waarin ik helemaal niet goed behandeld werd. Verder merkte ik dat ik op mijn werk niet hetzelfde verdiende als andere collega’s. Er gebeurden steeds dingen waardoor ik dacht: ‘fack it, dit is niet oke.’ Ik liet constant mensen over me heen lopen omdat ik mijn eigenwaarde niet goed kende. Daarom besloot ik een coach in handen te nemen zodat ik meer zelfliefde zou ontwikkelen. Want dat was waar het probleem eigenlijk in zat. Deze coach vroeg: ‘Hou jij wel van jezelf?’ Ja, ik dacht dat ik dat wel deed, maar diep van binnen voelde ik dat dit helemaal niet zo was. Wanneer ik leer houden van mijn lijf zoals het nu is kan het pas veranderen, besefte ik me destijds. Ik weet nog heel goed dat het kwartje viel toen ik in mijn auto terug naar huis reed van het gesprek. Dit is het, hier heb ik nog heel veel werk te doen, dacht ik. Alle gekke diëten heb ik direct de deur uitgegooid.’

De weg naar zelfliefde

‘Wat ik merkte was dat er steeds kleine dingen veranderden toen ik van mezelf begon te houden. Zo viel ik bijvoorbeeld wat kilo’s af. Niet omdat ik dit per se wilde, maar omdat ik niet meer gefixeerd was op de buitenkant. De liefde voor mezelf stond vanaf dat moment centraal waardoor ik betere keuzes kon maken zoals leuker bewegen en gezonder eten. Kiezen voor wat goed is voor mijn lijf, omdat mijn lijf het waard is. Je ziet dan gelijk effect, dat stimuleert zo goed. Zelf ben ik ruim vijftien kilo afgevallen toen ik van mezelf begon te houden. En de weegschaal? Die heb ik aan de kant gezet. Het constant wegen hielp mij niet doordat ik alleen maar naar het getal bleef kijken. Dit zou slechts een bijzaak moeten zijn. Wij vrouwen wegen namelijk niet elke dag evenveel. Dit komt bijvoorbeeld door de overgang, menstruatie of vocht. Het getal op de weegschaal is maar een getal, het zegt niks. Waar het om gaat is dat je je lekker voelt in je lichaam.’

Love Your Body

‘De dingen die ik tijdens deze fase van mijn leven geleerd heb, besloot ik op te schrijven en te bundelen tot een pakketje waar ik later ook anderen mee zou kunnen helpen. Ik had namelijk zo graag gewild dat iets of iemand mij destijds dit pakketje had aangereikt. Iets wat mij vertelde dat ik goed was zoals ik was en dat ik er ook gewoon mag zijn. Dingen waardoor ik in zou zien dat ik best wat meer van mezelf mocht houden. Een deel van dit pakketje is het boek ‘Love Your Body’, dat ik geschreven heb. Door dit boek hoop ik mensen bepaalde handvatten aan te kunnen rijken om meer zelfliefde te ontwikkelen. Zo behandel ik in mijn boek de eetpsychologie. Juist niet focussen op wát je eet, maar wel het verhaal achter die drang om iets te eten. Waarom snak je naar iets? Het is vaak helemaal niet het eten zelf waar het om gaat, maar het signaal dat daaronder zit. Ik vergelijk dit altijd met een rookmelder. Je kunt de rookmelder pas laten stoppen met alarmeren als je de bron, de brand, aanpakt. Pas wanneer je bij de echte brand komt kun je de rookmelder laten stoppen. Je kunt in mijn boek opdrachten maken om erachter te komen wat deze brand is en hoe je deze kan stoppen. Het is echt een doe-boek vol tips en tricks om mensen goed op weg te helpen. Daarnaast bied ik ook masterclasses aan om samen over de branden in ons lijf te praten en deze aan te pakken. Mijn missie is om het bespreekbaar te maken en iedere vrouw weer veilig en lekker te laten voelen in haar lijf.’

Body & Mind-special

In de nieuwe Body & Mind-special van WENDY vind je heel veel goede tips en inspiratie om lekker in je vel te zitten en rust in je hoofd te vinden. Ook vertellen bekende Nederlanders als Sylvia Geersen, Gwen van Poorten en Michael en Cindy Pilarczyk over hoe zij de balans tussen hun body en mind bewaren. Wendy’s yogalerares Judith van Hal, die met veel liefde de yogalessen tijdens de WENDY-retreats op Ibiza verzorgt, stelde een serie samen van elf yogaoefeningen voor meer kracht en rust in je hoofd en oogleraar Max Nieuwdorp, schrijver van de bestseller Wij zijn onze hormonen, vertelt wat hormonen met ons doen als we 20, 30, 40, 50 of 60 zijn. We delen drie heerlijke gezonde recepten van Rens Kroes, Wies Verbeek vertelt hoe je gelukkig oud kunt worden en trendwatcher Denise Kortlever neemt ons mee in de wereld van ons eten in de toekomst.

Elisa haar boek, Love Your Body, is te bestellen via deze link.

Fotograaf: Melissa KantersWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF