Nagels

Dit zeggen jouw nagels over jouw gezondheid

Heb jij soms last van een gebroken nagel, kleuren er witte vlekjes op óf zitten er richels in? Waarschijnlijk kijk je ernaar, maar zoek je er niks achter. Toch hebben jouw nagels een verband met jouw gezondheid.

Jessica Weiser, gecertificeerd dermatoloog bij de New York Dermatology Group, vertelt in de Greatist dat de staat van de nagels wordt beïnvloed door de algemene gezondheidstoestand van elk persoon. ‘Ziekte, koorts, operaties, trauma’s, levensstressoren en voedingstekorten hebben allemaal verschillende effecten op de nagels en hun groei.’

Nagels bestaan uit het eiwit keratine, dat ook voorkomt in onze huid en haren. Het zichtbare deel is opgebouwd uit dood weefsel en wordt de nagelplaat genoemd. Het onderliggende nagelbed bestaat uit levende cellen, die zuurstof en voeding nodig hebben. Er worden continu nieuwe cellen gemaakt en die schuiven de afstervende cellen naar boven. Door fysieke klachten kan dit proces moeizamer verlopen én verandert de staat van jouw nagels.

1. Witte vlekken op je nagels

Lunula is de technische benaming voor een wit half maantje op de basis van je nagel. Dit maantje komt tevoorschijn uit je nagelriem. Wanneer het een klein deel van je nagel in beslag neemt én witachtig kleurt is je nagel gezond. Maar als het maantje groeit en de helft van je nagel overneemt, wordt het een ander verhaal. Dit kan een signaal zijn van nierfalen, wat vaak voor komt bij mensen met diabetes of een hoge bloeddruk. Als de manen driekwart boven het nagelbed uitsteken, worden het Terry’s nagels genoemd. Deze nagels staan in verband met leverziekte of hartfalen. De nagel ziet er matglans uit én het uiterste randje van de nagel is verkleurd naar een tint bruin, rood of roze. Door bijvoorbeeld geen alcohol meer te drinken of af te vallen kunnen sommige varianten opgelost worden.

2. Broze nagels

Wanneer je nagels snel breken of scheuren heb je waarschijnlijk last van broze nagels. Ze zijn erg zwak wat kan komen door veel verschillende factoren. Zo kan stress een rol spelen, maar óók overmatig alcoholgebruik, algemene veroudering en vitaminetekorten. Broze nagels komen het meest voor bij mensen die niet voldoende gezond eten. Voornamelijk bij vitamine B, vitamine D en ijzertekort ontstaan broze nagels. Bij een tekort aan ijzer is er sprake van bloedarmoede.

Je hoeft je niet meteen zorgen te maken als je last hebt van broze nagels. Als je bijvoorbeeld veel met je handen in het water zit met schoonmaakmiddel erin is het niet zo gek dat ze soms droog zijn. Het moet alleen geen blijvend probleem zijn.

3. Richels op de nagels

Verticale richels hebben vaak een verband met veroudering. Dit kun je krijgen rond je vijftigste levensjaar. Je krijgt rimpels in je huid, maar dus ook in je nagels. De richels kunnen daarnaast worden veroorzaakt door ondervoeding, psoriasis (huidaandoening) of een schildklierprobleem.

4. Blauwe of paarse nagels

Wanneer er onvoldoende zuurstof aanwezig is in de rode bloedcellen, kleuren je nagels blauw. Deze aandoening heet ook wel cyanose. De huid krijgt een paarsachtige blauwe kleur, wat zich doortrekt naar de nagel. Het kan ook voorkomen dat er een paars plekje verschijnt op je nagel wanneer je bijvoorbeeld ergens tussen bent gekomen. Dit kleurt dan óók paarsachtig blauw of rood. Er is dan sprake van een bloeduitstorting.

5. Ronde of bolle nagel

Ook bij ronde of bolle nagels is er te weinig zuurstof in het bloed. Wanneer je opvallende ronde nagels en gezwollen vingertoppen hebt, wordt het ook wel clubbing genoemd. Bolle nagels kunnen ontstaan door longkanker, een overactieve schildklier of een leverziekte.

6. Zwarte of bruine streepjes op de nagel

Dit afwijkende nagel teken moet je goed in de gaten houden. Wanneer er een zwarte of bruine gepigmenteerde streep op het nagelbed verschijnt kan dit namelijk melanoom zijn. Melanoom is de ergste vorm van huidkanker. Dermatoloog Weiser wijst erop zo snel mogelijk naar een dermatoloog te gaan wanneer dit plotseling verschijnt. Vaak is het goedaardig, maar de kanker kan levensbedreigend zijn, waardoor je het beter kunt laten checken.

Kijk dus eens wat regelmatiger naar je nagels! Vaak is er geen reden tot paniek, maar je even laten checken kan nooit kwaad.