Vannacht is de zomertijd weer ingegaan. Om 02:00 uur ging de klok één uur vooruit naar 03:00 uur. (Wij hebben een ezelsbruggetje voor je: in het VOORjaar gaat de klok een uur VOORuit.) Jammer genoeg betekende dit een uur minder lang slapen, maar uit onderzoek van University of Turku zijn we wel een stuk gelukkiger in de zomer.
Seizoenen hebben veel invloed op onze emoties en op ons sociale leven. In de winter duren de dagen een stuk korter en is er weinig zon, waardoor we ons vaak somber en depressief voelen. Er wordt niet voor niets wel eens gesproken van een ‘winterdip’.
In het onderzoek van University of Turku kregen zowel proefpersonen als ratten opioïden, een soort morfine tegen sterke pijn. Ze werden daarna blootgesteld aan het daglicht en hoe langer ze hierin stonden, des te meer verandering er te zien was in het hersengebied. Er ontstonden meer positieve emoties. In de zomer is er meer daglicht, waardoor wij ons een stuk gelukkiger voelen.
Nog méér positiviteit
In de zomertijd zijn we ook meer in de buitenlucht te vinden, dan in de wintertijd. Het blijft ’s avonds langer licht en van (zon)licht krijgen we dus meer energie. We bewegen een stuk meer. Er heerst een aangename temperatuur, óók in de avond, waardoor we in het voorjaar en de zomer sneller de benenwagen of fiets pakken. Voor je gevoel duren de dagen langer en hebben we met z’n allen meer zin om er op uit te gaan. De horecagelegenheden hebben vooral baat bij de zomertijd. Denk bijvoorbeeld aan de badplaatsen aan onze Noordzeekust. Het toerisme trekt enorm aan en zo krijgt onze economie ook weer een boost.
De zomertijd werd in 1977 ingevoerd vanuit het oogpunt van energiebesparing. Klinkt logisch, we verbruiken ‘s avonds ook minder stroom, omdat er pas later verlichting nodig is. Ook blijft de kachel vaker uit. Dat kunnen we wel gebruiken met die hoge energieprijzen!