fbpx

Zeven tips om ook tijdens de donkere winterdagen happy te blijven

We leven weer in de wintertijd. En dat betekent naast gezellige openhaard vuren en warme chocolademelk met slagroom ook weer veel korte, koude winterdagen waarin we in het donker naar het werk gaan en vaak ook weer in het donker huiswaarts keren. We worden minder blootgesteld aan natuurlijk daglicht en dat is geen goed idee. Daglicht maakt ons namelijk gelukkig. 

Wanneer je jezelf blootstelt aan daglicht wordt vitamine D aangemaakt in je systeem en dit zorgt op zijn beurt weer voor de afgifte van serotonine in het brein: hét lange termijn gelukshormoon. Serotonine stemt je positief, energiek, tevreden, kalm én gelukkig. Vooral mensen die gevoelig zijn voor dit hormoon kunnen problemen ondervinden in de wintertijd; het tekort aan serotonine kan hen somber stemmen, eenzaam, prikkelbaar, moe en soms zelfs depressief.

Tips om happy te blijven in de winter

Maar niet getreurd, hier valt iets aan te doen! Er zijn tal van manieren om alsnog happy te worden in deze donkere tijden.

1. Ga naar buiten! Als het even kan, probeer dan alsnog naar buiten te gaan zodra de zon op is. Eet je boterhammetje in de buitenlucht, loop eens naar buiten ipv naar de koffieautomaat, of werk thuis in de tuin met een dikke jas aan. Daglicht -en vooral zonlicht- zorgt voor de afgifte van serotonine, waardoor je je in éen klap vrolijker voelt en je meer weerbaar wordt voor stress. En dat is handig wanneer je een drukke dag hebt op je werk of een gesprek ingaat dat veel focus vergt. Ga het liefst zo vroeg mogelijk naar buiten, want in de vroege ochtenduren zit het meeste blauwe licht in de lucht dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van vitamine D.

2. Geniet van alle gezelligheid die deze donkere dagen met zich meebrengen. Spring extra vroeg in je huispak, nestel je met kids, vrienden of huisdier op de bank en maak het extra gezellig in huis met een kop thee en een dekentje. Hygge noemen ze dit in Denemarken: het creëren van een fijne, warme sfeer met fijne mensen. Het verhoogt je geluksgevoel enorm!

3. Neem wisseldouches. Koude temperaturen zijn niet voor iedereen aangenaam, maar zorgen er juist voor dat je alert blijft en je energiek voelt. Je af en toe met opzet blootstellen aan kou, door bijvoorbeeld koud af te douchen na je warme ochtenddouche, kent veel positieve effecten. Door de wisseldouche krijgt je lichaam als het ware een reset, waardoor je je zorgen vergeet en je vol goede moed aan je dag begint.

4. Blijf mensen ontmoeten. Vanwege de donkerte en kou hebben we de neiging om minder snel naar buiten te gaan, vooral in de avonduren. We prefereren een avondje Champions League of Jinek en dat soms wel maandenlang. Toch is juist het blijven ontmoeten van mensen enorm belangrijk om je goed te blijven voelen. Niet voor niets zijn vroeger de feestdagen bedacht: Halloween, Thanksgiving, Sinterklaas, Kerst, Oud&Nieuw: het zijn allemaal manieren om samen de donkere dagen meer draaglijk en gezellig te maken. En met succes: je wordt er blij van!

5. Leer en creëer. Kies je er toch voor om vooral veel binnen te blijven? Daag jezelf dan op andere manieren uit. Negeer de verleiding van weer een Netflix-avond, maar probeer een onlinecursus of hobby op te pakken. Wanneer je iets nieuws leert of creëert activeer je een belangrijk geluksgevoel én zelfvertrouwen. Of dit nu het bouwen van Lego, het koken van een vijfsterren maal of het bijschaven van je Spaans is.

6. Beweeg! Hoe moeilijk het ook is wanneer de ochtenden en avonden donker en nat zijn, blijf altijd bewegen. Je hoeft niet gelijk op marathon-niveau te lopen, een ommetje door de buurt is ook goed. Bewegen zorgt voor de aanmaak van maar liefst vier gelukshormonen, waaronder ook serotonine. En daar hebben we in de winter nu juist te weinig van.

7. Doe iets voor een ander. In de winter komt er relatief meer eenzaamheid voor. Mensen komen minder makkelijk buiten en je ontmoet ook minder mensen op straat. Als je af en toe iets doet voor een ander, zoals die eenzame buurman een bezoekje brengen, zal dit niet alleen hem, maar vooral ook jezelf enorm goed doen. Je geluk delen zorgt voor een warm en tevreden gevoel. Doe dit dus zoveel mogelijk!

Het is zeker mogelijk om positief de winter door te komen. Het vergt wel een beetje discipline en doorzettingsvermogen, maar met bewezen resultaat. Beat dus die winterdip!

Ben jij op zoek naar meer geluk en positiviteit in je leven? Gelukspsycholoog en Wendy-Expert Josje Smeets helpt je graag verder.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF