Licht heeft verregaande effecten op onze stemming en onze fysiologie. Ook voedt het veel van de planten die ons weer voeden. Maar hoe vaak staan we stil bij licht als een deel van een gezond dieet? Hier vind je een bewuste manier om licht te gebruiken om je lichaam, geest en ziel te voeden. We delen een artikel van het Magazine Nieuwetijdskind, hierin wordt duidelijk waarom licht zoveel positieve effecten heeft op onze stemming.
De mensheid is niet binnenshuis geëvolueerd met kunstmatig licht. Onze biologie heeft zich ontwikkeld in harmonie met de cycli van de zon, de maan en de seizoenen. Daarom hebben we een ingebouwde klok voor fysieke, mentale en gedragsveranderingen, die ongeveer de cyclus van 24-uur volgen. Planten, dieren, microben en bijna alle levende organismen hebben ook een dag- en nachtritme, die met name gebaseerd is op hun verhouding met licht.
Bij mensen is het de pijnappelklier, een deel van ons endocrien systeem, dat ons in staat stelt extern licht (of duisternis) om te zetten in een intern biologisch proces. Dat doet het door de productie van melatonine, een derivaat van serotonine. De relatie tussen slaap, melatonine en serotonine heeft een verregaand effect op onze stemming, depressie, creativiteit, mentale helderheid en andere belangrijks gezondheidskenmerken.
“Uit onderzoek blijkt dat mensen op zonnige dagen optimistischer zijn over de aandelenmarkt, een beter welzijn rapporteren en meer behulpzaam zijn, terwijl lange blootstelling aan donkere, grauwe dagen kan leiden tot seizoensgebonden affectieve stoornissen.” – Alison Jing Xu, assistent-professor in management aan de University of Toronto Scarborough
Gezondheid en licht
Dr. John Ott, auteur van Health and Light, ontdekte dat planten plotseling hun groeipatroon veranderden wanneer hij van gloeilampen overging op Tl-verlichting. Dankzij deze ontdekking begon hij te testen wat de effecten van licht zijn op dieren en ontdekte hij dat ook zij anders reageren op verschillende soorten licht. Zo zorgde roze Tl-verlichting er bij muizen voor dat hun staarten verschrompelden, ze tumoren ontwikkelden en gemiddeld na 7,5e maand stierven.
Cholesterolniveaus in de muizen nam sterk toe bij bepaalde donkerblauwe Tl-verlichting. De mannetjes kregen overgewicht, maar de vrouwtjes niet. De hartcellen van kipembryo’s verzwakten en scheurden bij een rood filter. Andere typen licht zorgde voor problemen als sekseveranderingen, agressie, hyperactiviteit, doelloosheid en disoriëntatie onder muizen, ratten en andere dieren. De ontdekkingen van John Ott laten zien dat zonlicht een belangrijke ‘voedingsstof’ is voor een gezond pijnappelkliersysteem.
Onszelf terugbrengen naar natuurlijk licht
Voordat er elektrische verlichting bestond, was vuur het eerste licht dat mensen zagen nadat de zon onderging. Deze natuurlijke vorm van warm, geelrood licht verstoort ons dag- en nachtritme en onze melatonineproductie niet, maar ledlampen en computerschermen wel. Deze vormen van modern licht verstoren niet alleen de melatonineproductie en onze slaapkwaliteit, maar de meesten bevatten ook niet het volledige spectrum van licht dat de zon ons biedt.
Een voorbeeld: de oorspronkelijke Tl-verlichting die gebruikt werd in fabrieken en klaslokalen knipperden langzaam, wat voor hoofdpijn en stress zorgde. De nieuwere verlichting knippert zo snel dat het minder problematisch is geworden, hoewel gevoelige mensen nog steeds klagen dat Tl-verlichting een negatief effect heeft op hun stemming. Uit onderzoek blijkt dat verlichting met het volledige lichtspectrum stemmingen verhoogt en helpt bij seizoensgebonden affectieve stoornissen, oftewel dat depressieve, sombere gevoel waar veel mensen last van hebben bij lange, grauwe winters.
Los van de kwaliteit van kunstmatige binnenverlichting komt hun gebruik zelden overeen met de cycli van de zon, waar ons dag- en nachtritme millennia-lang mee is geëvolueerd. De grootste dader die onze melatonineproductie en slaapcyclus verstoort is het blauwe licht van onze televisie, computer en mobiele apparaten. Hoewel we het misschien fijn vinden om voor het scherm te zitten nadat de zon ondergaat, zorgt deze verstoring van ons dag- en nachtritme en slaappatronen voor een hele reeks aan gezondheidsproblemen.
Gelukkig bestaan er apps als f.lux, waarmee je het blauwe licht op je mobiele apparaten kunt wegfilteren. Vijf minuten zoeken op internet en je vindt een app die werkt voor jou. En het klinkt misschien dom, maar sommige mensen dragen rode zonnebrillen, die blauw licht blokkeren, als ze ’s avonds films kijken. Daar komen positieve resultaten uit!
Vitamine D en de zon
De warmte van de zon op onze huid maakt ons bijna altijd blij en als grote delen van onze huid wordt blootgesteld aan zonlicht, dan maakt ons lichaam vitamine D aan. Het type licht dat ons helpt dit te doen is Ultraviolet B (UVB). Vitamine D staat bekend om zijn rol in botgezondheid, maar uit recent onderzoek blijkt dat het ook een rol speelt in het verminderen van de kans op kanker, hartaandoeningen, beroertes, diabetes, auto-immuunziektes en nog meer. Het gebruik van zonnebrand op je huid kan schadelijk zijn voor het koraal en zorgt dat de zon je minder helpt bij het produceren van vitamine D. Het eerste onderzoek over de zon en melanoom, waardoor de zonnebrandindustrie opleefde en waar we onze huidige overtuigingen aan danken, is ondertussen niet meer accuraat.
“In 2003 werd er in het (Amerikaanse) Journal of the National Cancer Institute een onderzoek over 106.379 Scandinavische vrouwen gepubliceerd van een internationaal team. Zij verbonden melanoom met meer zonnebrand (niet bruinen), blond of rood haar, en het aantal moedervlekken op de benen. Uit een tweede artikel in dit Journal bleek met zekerheid wat men al lang riep, maar nog niet durfde te geloven: mensen die regelmatig blootstaan aan zonlicht hebben een verminderd risico op melanoom en een hogere overlevingskans als ze wel een melanoom krijgen, omdat blootstelling aan de zon ons beschermt tegen zonnebrand. Dit werd in 2008 bevestigd door de International Agency for Research on Cancer van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).” – America is getting the science of sun exposure wrong
Deel van het grotere veld
Licht is slechts het deel van de elektromagnetische energie dat zichtbaar is voor de mens, en zelfs dat deel gaat oneindig veel verder dan wat we kunnen zien. Dit energieveld beïnvloed ons op bewuste en onbewuste niveaus. Wij mensen zijn elektrische wezens met een fysiek lichaam en een energiek lichaam, dus onze relatie met licht is zeer belangrijk.
Het is prachtig dat ons fysieke zijn wordt beheerd en geïnformeerd door licht. Op welke andere manieren informeren, vormen en beheren subtiele energieën onze fysieke lichamen en de wereld om ons heen? De wetenschap staat nog in de kinderschoenen voor dit fenomeen en het is spannend om te zien waar het spirituele, het wetenschappelijke, het fysieke en het immateriële overeenkomen.
Je relatie met licht verbeteren
Het onbewuste bewust maken (licht werpen op) is de reis van spirituele groei. Let op hoe licht en schaduw je stemming beïnvloeden. Voel je je verdrietig, doe dan een raam open en laat meer zonlicht naar binnen, of ga naar buiten om te wandelen. Als het regent, neem dan wat tijd onder een lamp dat het volledige spectrum uitstraalt en zie hoe je stemming verandert. Installeer voor ’s avonds een blauw licht-blocker op je computer, mobiel of televisie en zie hoe het je slaapritme verbetert.
Net zoals een lichttechnicus in een theater je stemming kan vormen met licht, kun je zelf ook creatieve manieren vinden om dit thuis of op werk te doen, door jezelf meer bloot te stellen aan natuurlijk licht en de zon. Alleen al door je bewust te zijn van de rol van licht in ons leven verlicht je stemming. Dankzij dit bewustzijn kun je de voedende kracht van licht gebruiken om je fysieke, spirituele en emotionele welzijn te verbeteren.