fbpx

Die ene verliefdheid van… Bart Chabot

BN’ers als Georgina Verbaan, Tess Milne en Pepijn Lanen schreven in WENDY een column over die ene verliefdheid die ze nooit zullen vergeten. Over het meisje van de C1000, lompe mannenschotels met jalapeño’s en een overstroming in Hotel Smits. Vandaag het verhaal van dichter en schrijver Bart Chabot.

Zee

Van alle ziektes die een mens kan treffen, is verliefd zijn de meest plezierige, en de meest slopende. Vooral het laatste blijft je bij. Telkens neem ik me voor om er niet meer in te trappen, in verliefd worden, en telkens trap ik er weer met open ogen in. Ik onthoud ook al mijn verliefdheden: nog zo’n aandoening. Kon je maar vergeten; maar nee, die zachte deken over je verleden is niet voor me weggelegd. Ik zie alle vrouwen op wie ik ooit verliefd werd haarscherp voor me. Is het niet overdag, dan is het ’s nachts, juist als ik er het minst op bedacht ben. Daar staan ze dan, bij het voeteneind en om het bed, en staren me woordloos aan. Zo verscheen vannacht Ingeborg aan me.

Geen spijt

Het is lang geleden dat we elkaar ontmoetten, in 1982, maar ik herinner me haar nog en zou haar zo kunnen uittekenen als ik had kunnen tekenen, wat niet het geval is. Ik zat in het staartje van de Nacht van de Poëzie in Vredenburg; sterker, ik sloot de editie af. Na mijn optreden kwam een oude bekende naar me toe en vertelde dat een ‘heel leuke jonge vrouw’ naar me had gevraagd. Als ik met hem meeliep, kwam alles vanzelf goed. Ik zag geen reden om niet aan de wandeling te beginnen. Daar zou ik geen spijt van krijgen.

Mijn oude bekende had niet overdreven. Ze heette Ingeborg, zei ze. Het vonkte tussen ons, en het was glashelder dat we elkaar van nacht niet vaarwel zouden zeggen om uit elkaar en huiswaarts te gaan. We hadden iets anders en beters te doen. We konden naar haar kamer gaan, stelde ze voor: een studenten kamer die ze huurde van een particulier. Maar van de organisatie had ik, gelet op het late tijdstip van mijn optreden, een overnachting gekregen in Hotel Smits, vlak bij Vredenburg, en het leek me een goed idee om daar onze eerste nacht samen door te brengen. Dat er nog vele nachten zouden volgen maar dan op haar kamer, was ons toen al duidelijk.

We passeerden de nachtportier, ‘Goedemorgen, meneer Chabot’, die van Ingeborg naar mij keek, en het daarbij liet. Op de hotelkamer stelde Ingeborg voor om samen in bad te gaan. Uren later werd ik wakker van het geluid van een druppelende kraan. Het daglicht lekte door de dunne hotelgordijnstof. Ik keek naast me, naar het tapijt op de grond. De vloer stond blank.

Dag Ingeborg

Behoedzaam kwam ik uit bed en liep naar de badkamer. Af en toe hadden we het afkoelende badwater met warm water aangevuld, maar de laatste keer waren we vergeten de kraan dicht te
draaien. Het water stroomde over de rand van de badkuip en, erger,over de drempel naar de slaapkamer. Was er beneden al een lekkage gemeld? Ik draaide de kraan dicht en keek naar Ingeborg
die lief sliep. Kon ik maar vermijden haar te wekken. ‘Lief,’ zei ik, ‘wakker worden. Een leuke kamer, dit, maar het ontbijt, dat gaan we ergens anders gebruiken.’ Het zou 25 jaar duren voordat ik door de Nacht van de Poëzie voor een optreden werd teruggevraagd. Op haar kamer beland, en in bed, versmolten we met elkaar: een samenvallen dat wat mij betreft een eeuwigheid had mogen
duren, al deed het dat natuurlijk niet.

Ze smaakte niet naar het bad, maar naar de zee: geen Scheveningse zee, maar de zee ter hoogte van de Wassenaarse Slag. Ik weet dat, want ik leef mijn hele leven al aan de kust: ik ben een zoon van de zee. Ze heette Ingeborg, en zo heet ze nog. Ik zou het zo weer doen, haar zoeken waar haar benen samenkomen; net zolang tot de zee in haar zou opstaan, en de golven afen aanrolden. Dag Ingeborg.

Abonnement op WENDY Magazine:

Wil je voortaan als eerste de WENDY ontvangen? Kies dan een voor een van onze abonnementen. Zo kun je kiezen uit 7 of 14 nummers met een dag- en nachtcrème van hannah Oxys Genes of 7 nummers en een surprisebox.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF