fbpx

Met deze fietsroute in Zeeland ontdek je de veelzijdige natuur van de provincie

De provincie die zich opsplitst in eilanden en genoeg stranden heeft: Zeeland. Deze prachtige, rijk aan natuur zijnde provincie telt 386.707 inwoners en is daarmee de dunst bevolkte van Nederland. Met haar stranden en duinen is Zeeland een walhalla voor watersport- en natuurliefhebbers. Proef de zilte zaligheden, wentel je in de wind en snuif de geur van de zee op. BLØF en Racoon, Zeeuwse mosselen, de Deltawerken, zeehondjes en de schoonste stranden. We nemen je mee door het landschap van Renesse, Westenschouwen en Serooskerke. Voel je vrij tijdens deze fietsroute in Zeeland!

Renesse, Westenschouwen en Serooskerke

De fietstocht begint in een van de bekendere plaatsen in Zeeland, Renesse. Het is in de zomer erg geliefd bij de jongeren, maar je kunt het hele jaar door hier genieten van het strand. Ook fiets je door Westenschouwen. Op het puntje van dit dorpje heb je uitzicht op een van de Deltawerken van Nederland: De Oosterscheldekering, in 1986 gebouwd. De Deltawerken zijn Nederlands grootste verdedigingssysteem tegen hoogwater vanuit zee. Verder kom je door het pittoreske dorpje Serooskerke, waar je een prachtig uitzicht op zee vanaf uitzichtpunt Schelphoek hebt. Onderweg kom je talrijke restaurantjes tegen waar je de Zeeuwse streekproducten op de kaart ziet, zoals Zeeuwse mosselen of een Zeeuwse Bolus. De fietstocht is niet al te lang, zodat je genoeg tijd over houdt om een lekker drankje te doen of een hapje te eten aan het strand.

Informatie voor de fietsroute

Afstand: de route is 23,6 kilometer lang en duurt ongeveer 1 uur en 20 minuten.
Parkeren: Laone 4325 EG Schouwen-Duiveland.
Startpunt: Scholderlaan 4325 EN Schouwen-Duiveland.

Klik hier om naar de fietsroute te gaan.

Wat is er te zien?

In Renesse stap je de fiets op vertrek je richting het zuiden waar Slot Haamstede opdoemt. In 1525 werd het bijna compleet verwoest door een brand, waardoor het kasteel herbouwd moest worden in de zestiende eeuw. In 1973 is het kasteel voor het laatst gerestaureerd en in 1981 kwam het in handen van de Vereniging Natuurmonumenten.

Vervolgens fiets je richting Burg-Haamstede. In dit dorp ligt De Graanhalm, een korenmolen die zijn oorsprong vindt in 1847. De ronde, stenen stellingmolen heeft een hoge landschappelijke waarde door al het groen in de nabije omgeving en doordat het prachtig wit geschilderd is. Tegenwoordig ligt er bij de molen een pannenkoekenhuis en wordt het meel dat door de molen gemalen wordt verwerkt in de pannenkoeken.

Ook wordt het meel verkocht in het winkeltje bij de molen. Mocht je thuis nog zelf iets willen bakken met echt Zeeuws meel, dan kun je dat hier halen!

Hierna fiets je richting het dorpje Burghsluis. Je fietst langs de prachtige kust en komt het natuurmonument de Plompe Toren tegen. De fietstocht tovert je diverse vergezichten; van uitzicht over water tot uitzicht op het binnenland van Schouwen-Duiveland.

Verderop kom je bij De Schelphoek Nationaalpark Oosterschelde. Maak hier even een tussenstop, vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over zee. Op de terugweg richting Renesse kom je langs het dertiende-eeuwse Slot Moermond. Het heeft een brede oprijlaan en een authentieke slotgracht. Je hebt weinig fantasie nodig om je in te beelden hoe het hier vroeger was. Het slot wordt omringd door het 45 hectare beschermde natuurgebied Landgoed Marmond. In 1953 raakte het slot ernstig beschadigd door de watersnoodramp. In 2011 en 2012 zijn de aangetaste muren van onder andere de slotgracht nog hersteld.

Tegenwoordig worden het slot en het landgoed beschikbaar gesteld voor besloten feesten. Hierna fiets je terug richting het startpunt in Renesse waar je een terras kan gaan zoeken of naar het strand kan lopen.

Wist je dat…

De naam ‘Bolus’ uit het Hebreeuws afstamt?
De Zeeuwse lekkernij moet je een keer proberen. Vergeet de kaneelpoeder niet!

Er parels in oesters gevonden worden?
Het is een kleine kans dat het je overkomt, maar in 2013 werden er vijf parels in Zeeuwse oesters gevonden.

Het centrum van Vlissingen 300 monumenten telt?
Je zal met 1 dagje Vlissingen niet genoeg tijd hebben om alles te bezichtigen.

Flora en Fauna

Het landschap van Zeeland is een afwisseling van natte en droge natuur. Er zijn schorren, slikken, polders en dijken, maar ook bossen en duinen. Met je neus in de frisse zeewind met uitzicht over het water, zet je je voeten nog eens op de pedalen.

De stranden in Zeeland staan bekend als schoon en veilig. Zo kunnen de kinderen er lekker overheen rennen met hun haren in de wind. Daarbij heeft de zon in Zeeland vrij spel. Zeeland heeft de meeste zonuren doordat hier nooit echt stapelwolken voorkomen vanwege de ligging aan de open zee. Zeeland bestaat voor 40% uit water en die combinatie van water en land creëert de mooiste natuurgebieden.

Bekende natuurgebieden in Zeeland zijn het Nationaal Park Oosterschelde, het Grevelingenmeer, het Veerse meer, Boswachterij Westerschouwen, Vrouwenpolder Oranjezon en de Clingse bossen.

Het Nationaal Park Oosterschelde is het kloppend hart van de Delta. Het park staat in open verbinding met de Noordzee via de stormvloedkering. Twee keer per dag stroomt 800 miljard liter zout water het gebied in en uit. De slikken en zandplaten die bij vloed onder water staan, vallen bij eb weer droog.

Boswachterij Westerschouwen is het grootste bos van Zeeland. Dit gebied heeft een heuvelachtig duinlandschap. Bij de bosrand vind je verschillende soorten vogels, maar ook bomen en planten.

Ook kun je de Big Five van Zeeland spotten. Deze dieren hebben hun plek op deze lijst te danken aan hun grootte. Spot jij de zeearend, het damhert, de zeehond, de bruinvis of zelfs de flamingo?

Eten en drinken

Zin in een echte Zeeuwse Bolus, een heerlijk gebakken visje zoals kibbeling of een pan vol met mosselen? Er zijn meerdere mogelijkheden in Renesse om iets te eten en te drinken voor of na de fietstocht. Als je niet ergens wil zitten, maar juist iets voor je energie wil meenemen kan dat ook, er zijn genoeg supermarkten te vinden in het dorpje. Wil je een heerlijk broodje proeven van een echte Zeeuwse bakker? Bakkerij Everaers is in Renesse en omstreken een begrip. Je kunt hier terecht voor de lekkerste broodjes en snacks! Ben je met de kinderen op pad? Die zullen de pannekoekenmolen De Graanhalm geweldig vinden. De pannekoekenmolen vind je in Burgh-Haamstede. In Renesse zou je ook heerlijk kunnen lunchen en dineren bij Het Wapen van Zeeland. Genoeg keuze!



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF