dichter bij je hart

Deze 4 oefeningen brengen je dichter bij je hart

Volg je hart. Klinkt makkelijk, is het vaak niet. Een nieuw begrip in de wetenschap is hartintelligentie. Het bewust gebruiken van die intelligentie zorgt ervoor dat je echt de keuzes kunt maken die jou het meest gelukkig maken. Psycholoog en hartintelligentie-expert Tess Keijzer legt uit.

Psycholoog en leiderschapscoach Tess Keijzer studeerde aan het HearthMath Institute in Californië en is oprichter van And Heart, waar onderzoek wordt gedaan naar hoe ons energetisch hart werkt. Het is haar missie om met deze wetenschappelijke kennis over de werking van ons hart meer hart en dus meer liefde de wereld in te brengen.

Wat is hartintelligentie?

‘Het elektromagnetisch veld rondom ons hart vangt allerlei signalen op uit onze omgeving. Al voordat een gebeurtenis daadwerkelijk heeft plaatsgevonden, ontvangt jouw hart al informatie. Deze signalen vormen dat gevoel van ‘innerlijk weten’, je intuïtie dus. Die intuïtie kun je trainen en hoe meer je dit doet, hoe scherper deze zal zijn. Wanneer je emoties ervaart als dankbaarheid, liefde, waardering, compassie, vreugde en passie, komt er méér energie in je hart omdat dit emoties zijn met een hoge frequentie van energie. Dan krijgt je hart ook een coherent ritme. Dat betekent dat er een harmonieus ritme is van je hartslagen. Op dat moment ben je aanwezig in het moment, je bent creatiever en durft jezelf te zijn. Ook ben je meer verbonden met je intuïtie.’

Wat kan het gebruiken van je hartintelligentie je opleveren?

‘Uit wetenschappelijk onderzoek van het HeartMath Institute in Californië blijkt dat je in een staat van hartintelligentie meer moed ervaart, creatiever en authentieker bent, meer veerkracht hebt en beter presteert. Wanneer je hart coherent is ervaar je minder stress. Je bent helderder en kunt gemakkelijker keuzes maken die je meer geluk en vervulling geven. Het vergt wat oefening, maar voor de krachtigste keuzes is je intuïtie de meest intelligente raadgever.’

Hoe leer ik mijn hartintelligentie te gebruiken?

‘Je kunt de staat van hartcoherentie en de verbinding met de intelligentie van je hart zelf initiëren door bewust verbinding te maken met je hart. Dat doe je door je aandacht naar je borstgebied te brengen en te focussen op je hart. Je maakt je ademhaling dieper en langzamer dan normaal en je verbeeldt dat je in en uit je hart ademt. Dit heet heart-focused breathing. Op deze manier zul je meer rust en helderheid ervaren en leren om de wijsheid van je hart regelmatiger te gebruiken in je dagelijkse leven.’

4x train je hartintelligentie

Uit onderzoek blijkt dat we als mens 70 procent van de tijd in de overlevingsmodus staan. Dit zijn 4 oefeningen die je dichter bij je hart brengen en je uit de overlevingsmodus halen.

1. Heart focused breathing
Breng de aandacht naar je borstgebied en de focus naar je hart. Maak je ademhaling dieper en langzamer dan normaal. Visualiseer dat bij elke inademing de adem je hart in stroomt en bij elke uitademing de adem je hart weer uitstroomt. Je kunt dit overal doen en gewoon met je ogen open, bijvoorbeeld op de fiets, tijdens een wandeling, in de rij bij de supermarkt of wanneer een situatie uitdagend voor je is, zoals een lastig gesprek.

2. Breng je hart in coherentie
Maak het jezelf comfortabel en sluit je ogen. Breng de aandacht naar je hart en doe de heart focused breathing (zie punt 1). Activeer vervolgens een emotie die je energie geeft: dankbaarheid, liefde, compassie, plezier of gelukzaligheid bijvoorbeeld. Ervaar dat gevoel helemaal en vul als het ware je hele hart met die energie. Blijf die emotie activeren, genereren en je hart daarmee vullen. Dit is hoe je je hart in een hoge energie en dus coherentie brengt. Belangrijk is dat je jezelf niet in coherentie dénkt: het is belangrijk dat je de emotie echt in het moment ervaart.

3. Vraag je hart om wijze raad
Breng je hart in coherentie en stel het een vraag. Vraag je hart om richting en wijze raad. Je kunt de verbinding met je hart versterken door je linkerhand op je hart te leggen. Open je na het stellen van de vraag voor de informatie die er komt. Dat kan een woord of een zin zijn, maar ook een oplossing of een inzicht. Blijf oefenen als het niet meteen lukt. Het kan ook dat je hart een gevoel of sensatie als antwoord geeft. Onderzoek wat dit voor jou kan betekenen.

4. Luister met je hart
Heb je snel last van aannames of de neiging om te oordelen, probeer in een gesprek dan eens met je hart te luisteren. Want we communiceren voortdurend met elkaar via ons hartmagnetischveld. Terwijl je luistert naar de ander blijf je contact maken met je hart. Dit doe je door je aandacht naar je hart te brengen, waardoor de energie daar ook heen stroomt. Genereer een gevoel van liefde en compassie. Observeer wat er gebeurt wanneer je luistert met een coherent hart, welk effect dat heeft op jullie gesprek, op je gesprekspartner en op jezelf.

Tekst: Tess Keijzer