fbpx

Céline heeft autisme en is zwanger: ‘Mijn keuze om in te gaan op mijn kinderwens was niet vanzelfsprekend’

Wereld Autisme Dag vindt vandaag plaats. Céline (32) kreeg pas vijf jaar geleden na jarenlange therapie en verschillende onjuiste diagnoses, de diagnose autisme. Ze is inmiddels meer dan 30 weken zwanger en dat brengt heel wat obstakels met zich mee.

‘Nadat ik meerdere keren in de hulpverlening was beland met angst en depressieve klachten, wist ik dat er iets niet klopte. Er was geen behandeling die aansloeg. Dit zorgde ervoor dat het langzamerhand alleen maar slechter met mij ging. Ik snapte de wereld niet. Als persoon met autisme krijg je alle prikkels ongefilterd binnen. Ik raak snel overprikkeld door zintuiglijke prikkels zoals geluiden of licht maar ook door gesprekken, drukke plekken en sociale interactie. Voor ik de juiste diagnose kreeg, had ik moeite om erbij te horen. Het maken van contact ging niet op de natuurlijke manier bij mij, waardoor ik enorm onzeker werd. Ik begon mezelf af te sluiten van anderen. Op een gegeven moment kwam ik nauwelijks nog op sociale gelegenheden, omdat ik bang was om iets fout te doen tijdens het communiceren.’

Op welk moment ontdekte je dat je autisme had?

‘In mijn familie komt de diagnose autisme voor. Mijn vriend zei op een dag tegen mij dat hij veel overeenkomsten zag bij mij. Ik was ervan overtuigd dat dat niet zo was. Ik interesseerde mij namelijk wel voor anderen en ik kon me goed in de ander verplaatsen was mijn gedachte. Ook ik dacht op dat moment meteen aan het stereotype dat er van autistische mensen in deze maatschappij wordt geschetst. Mijn vriend spoorde me aan om naar de huisarts te gaan, mede omdat mijn klachten onverklaarbaar bleven en steeds erger werden. Toen ik voor de derde keer uitviel op mijn werk vanwege lichamelijke klachten, heb ik actie ondernomen. Ik werd onderzocht en bleek toch autisme te hebben. Ik heb daarvoor veel hulpverlening gehad, maar in al die jaren hebben ze dit niet ontdekt.’

Hoe komt het dat je pas op je 27ste de juiste diagnose kreeg?

‘Mensen met autisme zijn gevoelig voor klachten zoals angst en depressies, maar bij hulpverleners ontbreekt vaak nog kennis hierover. Daarmee wordt vaak nog onvoldoende naar de onderliggende oorzaak gekeken, waardoor veel mensen niet de juiste hulp krijgen of een verkeerde diagnose. Vrouwen krijgen bijvoorbeeld regelmatig nog een borderline diagnose terwijl er eigenlijk autisme speelt. Als ik mensen vertel dat ik autisme heb, snappen ze het vaak niet goed. “Je bent toch sociaal, je kunt je toch goed inleven”, hoor ik dan. Dat kan ik ook, maar het kost me wel veel energie.’

In hoeverre verschilt een zwangerschap met iemand met autisme, van iemand zonder autisme?

‘Mijn nichtje heeft geen autisme en is ongeveer op hetzelfde moment zwanger geraakt als ik. Zij vindt het natuurlijk ook spannend en nieuw, maar behoudt wel beter het overzicht. Bij mij werken dingen anders. Ik raak overspoelt door de hoeveelheid informatie, afspraken en alles wat erbij komt kijken en ik heb veel last van onduidelijkheid en de onvoorspelbaarheid. Ook denk ik nu alvast goed na over hoe ik het straks et de overprikkeling kan omgaan als mijn kindje geboren is. Maar ook hoe ik om ga met de veranderende structuur en hoe ik ervoor zorg dat ik niet uit balans raak. Ik weet van mezelf dat ik ruim de tijd moet nemen om mijn ‘normale’ leven weer op te kunnen bouwen en zorgvuldig moet kijken naar mijn grenzen en belastbaarheid.´

Waarom hebben jullie dan toch gekozen om die wens in vervulling te laten gaan?

‘De keuze was niet vanzelfsprekend. Ik weet nog zo goed dat ik op het moment van de diagnose meteen hierover nadacht. “Kan ik dan nog wel een kindje krijgen?” Bij ons was het een weloverwogen beslissing. We hebben alles op de rit, dus ik weet zeker dat we dit aankunnen. Ik heb vertrouwen gekregen dat het goedkomt. Als er wat is, kan ik altijd bij mijn omgeving terecht.’

Er is een risico dat je kind autisme krijgt, hoe kijk je daar tegenaan?

´Er is natuurlijk een kans dat mijn kind autisme zal hebben. Ik ben er echter van overtuigd dat wanneer je zo goed mogelijk op de behoefte van je kind aansluit dat dit zijn ontwikkeling alleen maar ten goede komt’. In mijn geval heb ik denk ik meer schade ondervonden aan het vastlopen in het leven, het niet weten waar dit door kwam en hoe hiermee om te gaan, dan door het autisme zelf.

Wat zou je aan anderen willen meegeven?

´Voor de mensen die twijfelen of ze het aan kunnen. Als je voelt dat je het echt graag wilt en je hebt een stabiele basis, ga er dan voor. Als je je nog niet voldoende stabiel voelt en/of nog niet goed weet hoe je het beste balans kunt houden in het leven dan zou ik er nog even mee wachten. Maak ook een plan. Bespreek van tevoren wat je obstakels kunnen zijn en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Wist je dat je ondersteuning kunt krijgen van de POP-poli tijdens je zwangerschap?´WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF