fbpx

Body positivity: dit zijn drie tips waardoor je met meer liefde naar je eigen lichaam leert kijken

Het lichaam. Iets dat met liefde behandeld en gezien verdient te worden, maar helaas gaat dat nog wel eens mis. Body positivity is een beweging dat streeft naar acceptatie voor elk type lichaam. Om zo een gezonde relatie tussen lichaam en geest te creëren.

Oorsprong

‘Bij lichaamspositief zijn, denken de meeste mensen al snel aan liefde hebben voor je eigen lijf. Maar het idee achter body positivity is totaal anders. Het betekent: respect hebben voor alle lichamen en daarmee ook vooral stoppen met veroordelen. Positief zijn over je eigen lichaam maakt je niet body positive, de manier waarop je naar andere lichamen kijkt, is wat de doorslag geeft, zegt journalist en plussize model Mayra Louise in een interview met Miljuschka.

De term body positivity is afkomstig van de dikke activismebeweging die in de jaren ’60 in de Verenigde Staten begon. Deze beweging verzette zich tegen de discriminatie van mensen met overgewicht en bepleitte acceptatie van alle lichaamsvormen.

In de jaren ’90 en 2000 evolueerde de dikke activismebeweging tot de bredere body positivity movement. Deze beweging richt zich niet alleen op acceptatie van dikke lichamen, maar ook op acceptatie van alle lichamen die afwijken van het dominante schoonheidsideaal, ongeacht grootte, vorm, huidskleur, gender, of fysieke mogelijkheden.

De movement is niet zonder kritiek. Sommigen beweren dat de beweging ongezonde leefgewoonten en obesitas promoot. Anderen stellen dat de beweging zich te veel richt op witte, cisgender vrouwen en andere gemarginaliseerde groepen onvoldoende vertegenwoordigt. Deze kritiekpunten zijn zeker terecht om te bespreken. Het is belangrijk dat de body positivity movement inclusiever wordt en rekening houdt met de diverse ervaringen van mensen met alle soorten lichamen.

Acceptatie

Het niet mooi vinden van je eigen lichaam en van andere lichamen eist ook zijn tol op mentaal gebied. Uit onderzoek blijkt dat mensen die niet met liefde naar hun eigen lichaam kunnen kijken, een grotere kans hebben op bijvoorbeeld Body Dysmorphic Disorder (BDD), een stoornis in de lichaamsbeleving. Wie eraan lijdt meent dat één of meer lichaamsdelen afstotelijk zijn, terwijl buitenstaanders meestal niets opvalt. Opvallend is dat iemand met BDD vaak volledig overtuigd is van de lelijkheid. Naast BDD, kan een negatief lichaamsbeeld ook leiden tot andere psychische aandoeningen, zoals anorexia en depressie.

Het leren omarmen van jouw lichaam, zo je doe je dat.

Heb je het gevoel dat je zelf ook wel eens te kritisch naar jouw eigen lichaam kijkt en wil je daar graag wat aan doen? Dan ben je op de juiste plek. Dit zijn drie tips waar je vandaag nog mee kunt starten.

  1. Vergelijk jezelf niet met anderen

Iedereen is uniek op zijn of haar eigen manier. Het zou toch saai zijn als we allemaal dezelfde neus, buik of billen zouden hebben? Iedere vrouw heeft een andere soort bouw en dat is helemaal oké.

  1. Kijk naar jezelf in de spiegel en benoem hardop wat je mooi vindt aan jezelf

Het is bewezen dat hardop lieve dingen zeggen helpt met het verbeteren van je eigenwaarde. Kijk jezelf dus eens goed aan in de spiegel en durf je kwetsbaar op te stellen.

  1. Zie imperfectie als perfectie

Op social media zien we dagelijks mooie vrouwen en lichamen langskomen, maar betekent dat dan ook dat als jouw lichaam er anders uitziet, het minder mooi is? Dat putje in je been, die rimpel op je voorhoofd of die moedervlek op je arm is wat vaak gezien wordt als imperfectie, terwijl die moedervlek jou eigenlijk juist uniek maakt. Het perfecte lichaam is tenslotte voor iedereen anders. Dus hoezo omarm je jouw lichaam niet met al zijn imperfecties?



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF