vreemdgaan

7 oorzaken waarom mensen vreemdgaan

Lang werd gedacht dat vreemdgaan betekent dat je een slechte relatie hebt. Dat vrouwen vreemdgaan voor de aandacht en mannen voor de seks. Maar er speelt veel meer, volgens therapeut Lisette Wevers. Dit zijn volgens haar de echte oorzaken van overspel. Vaak speelt een aantal oorzaken tegelijk.

Heel lang trouw geweest

De meeste mensen die vreemdgaan zijn daarvoor heel lang trouw geweest, vaak wel vijftien of twintig jaar. Het zijn geen egoïsten die maar doen waar ze zin in hebben ongeacht of dit hun partner leed berokkent. Mensen zijn nu eenmaal niet honderd procent rationeel. Ze zoeken iets: aandacht, spanning, of een beter gevoel over zichzelf en drukken hun geweten weg. Vreemdgaan zou natuurlijk niet de oplossing moeten zijn, maar elke relatie en elk mens kent zwakke momenten. Dit is geen excuus, maar wel een uitleg.

Oorzaken van vreemdgaan:

1. Je levendig voelen

Seks is meestal niet de voornaamste drijfveer voor overspel, ook niet bij mannen. Het gaat meer om een gevoel van vitaal en jong te zijn; begeerlijk, levendig en gelukkig. In feite zoeken vreemdgangers niet een ander, maar een nieuw zelf. Ze willen hun partner niet verlaten, mensen gaan meestal niet vreemd omdat hun relatie slecht is, ze houden meestal nog van hun partner, maar ze willen zich anders voelen, vooral levendig.

2. Een andere seksuele ervaring

Ook de behoefte aan een andere seksuele ervaring, kan de aanleiding zijn tot overspel. Het is niet zo heel vreemd dat mensen die al jaren een relatie hebben, weleens wat anders willen. Net zoals de een meer spanning zoekt in zijn werk dan de ander, zoekt de een ook meer spanning op seksueel gebied dan de ander. En de spanning is bij seks met een vreemde nu eenmaal hoger dan met een vaste partner, al is het idee vaak spannender dan de realiteit.

3. Monogamie voor vrouwen minder interessant

We denken vaak dat mannen moeten ‘jagen’ en ze daarom meer seks buiten de deur willen. Vrouwen lijken vaak minder geïnteresseerd in seks; in lange relaties is hun behoefte eraan vaak minder dan van hun partner. Maar het echte punt is: ze zijn vaak gewoon niet meer geïnteresseerd in de seks die ze al jaren hebben. Geef ze een nieuwe man en hun libido is weer als vanouds; de vonken springen er weer vanaf. Vrouwen hebben verleiding, spanning, flirten en bevestiging nodig om zin in vrijen te krijgen, maar veel mannen doen die moeite na een paar jaar niet meer.

4. Het gaat vooral om aandacht

Toch speelt de relatie vaak ook een rol. De behoefte aan seks is meestal niet de aanleiding tot overspel, het gaat bij beide seksen vooral om aandacht. We hebben allemaal behoefte aan echt contact en waardering van onze partner; als je dit thuis niet genoeg krijgt, dan kun je ontvankelijk worden voor aandacht van een derde. Er zijn wel individuele verschillen: de een zoekt meer bevestiging voor het zelfbeeld, de ander emotionele intimiteit. En de een heeft ook meer behoefte aan aandacht dan de ander; soms wel erg veel…

5. Of juist autonomie

Maar soms gaan mensen juist vreemd om zich autonomer te voelen. Hun relatie verstikt hen of zij voelen zich te afhankelijk van hun partner. Dat kan komen door de relatie, die wellicht te symbiotisch is, maar kan ook te maken hebben met hun niet-veilige hechtingsstijl. Bij verlatingsangst word je door er een ander ‘bij te nemen’, minder afhankelijk. En bij bindingsangst blijf je door vreemd te gaan je autonomer voelen; even niet de partner van, de werknemer, de moeder, maar alleen maar jezelf.

6. Seksuele geremdheid

Uit onderzoek van de Universiteit van Indiana komt nog een aanleiding naar voren: seksuele geremdheid van vrouwen. Dit klinkt tegenstrijdig, maar deze vrouwen kunnen zich makkelijker laten gaan bij een vreemde bij wie ze niet aan (ingebeelde) verwachtingen hoeven te voldoen.

7. Depressie als aanleiding voor overspel

Maar vaak speelt ook somberheid een rol en is een sombere periode of een depressie de aanleiding tot vreemdgaan. Net als alcohol is het een snelle manier om je (even) beter te voelen.

Lisette Wevers is senior coach en heeft een eigen praktijk. Als coach en mindfulness trainer helpt zij mensen meer inzicht te krijgen, zich prettiger te voelen en te doen wat goed voor ze is. Ze heeft een grote interesse in mensen en de psyche, gedragswetenschap en zingeving. Heb je problemen door overspel of de neiging tot overspel? Coach Lisette Wevers is gespecialiseerd in dit onderwerp en begeleidt individuen en stellen.