fbpx

6 tips van opruimcoach Nele om rustig het nieuwe schooljaar te starten

Het einde van de zomervakantie betekent ook de start van een nieuw schooljaar en van veel andere hobby’s en activiteiten. En na een lange vakantie is het altijd wennen om weer in het ritme te komen. Opruimcoach en Wendy-expert Nele Colle geeft zes tips die helpen om het nieuwe schooljaar rustig te beginnen.

1. Maak je nieuwe weekschema visueel

Zeker voor gezinnen met meerdere gezinsleden, is het handig om een weekschema uit te hangen in de keuken. Op dat schema zie je in één oogopslag wie welke activiteit heeft op welke dag. Zeker de eerste maand is dit erg handig.
Een nieuwe routine, een nieuw ritme heeft namelijk wat tijd nodig om ingebakken te raken. Zo’n schema kan natuurlijk ook via een digitale agenda, zeker met tieners in huis, maar toch kan zo’n papieren weekschema heel handig zijn voor alle gezinsleden, jong en oud.

Hoe maak je zo’n weekplan?

  • Druk een blanco weekschema af en vul in (5 personen). Een voorbeeld kan je hier downloaden.
  • Of maak een flexibele gezinsplanner. Hoe je dat doet, lees je hier.

2. Rustige weekends in het nieuwe schooljaar

Hou er rekening mee dat een nieuwe routine niet alleen tijd vraagt, maar ook energie, hoe goed je planning ook is. Hou de weekends zo rustig mogelijk.

3. Schooltassen, sporttassen en schrijfgerei

In een ideale wereld is deze klus eind juni al gebeurd, maar leeg de schooltassen van het vorige schooljaar. Wie weet vind je nog schatten, zoals een boterham… Kijk na of het basis schrijfgerei nog werkt. Ook dit is bij voorkeur in juni reeds gebeurd, maar kijk na of de sportkledij is gewassen. Bekijk ook alvast of de sportschoenen nog passen, want die kinder- en tienervoeten kunnen tijdens de zomermaanden zomaar een maat groeien.

Budget-tip: koop niet te veel + kringwinkelshoppen. Ga nog niet holder de bolder een hele hoop nieuwe spullen kopen, maar koop enkel wat je zeker nodig hebt. Aan het begin van het schooljaar geven de leerkrachten door wat er echt nodig is. Ga ook even langs de kringwinkel. Ze hebben er ook heel wat mooie schoolspullen.

4. Alles een plaats = iedereen verantwoordelijk

Organiseer je huis. Geef alles een vaste plaats die duidelijk, eenvoudig en logisch is. Zo kan iedereen zelf zijn of haar spullen vinden en terugleggen. Zo kan jong en oud meehelpen in het huishouden en is iedereen verantwoordelijk voor de eigen spullen. Is er geen opbergsysteem, dan komt die last vaak op de schouders van één persoon (lees: meestal de mama) terecht. Voor een goed opbergsysteem op maat van je gezin: schakel een opruimcoach in!

5. Weekmenu en ‘preppen’

Een klassieker, maar eentje die echt werkt: maak een weekmenu en ‘keep it simple’. Zo hoef je niet elke dag naar de winkel, en zet je in een half uurtje een warme maaltijd op tafel. Ook ‘preppen’ kan heel wat tijd besparen en rust brengen in de avondrush: dat betekent dat je je maaltijd (deels) voorbereid op een andere dag of in het weekend. Zo kan je pasta koken voor 2 dagen, porties groenten of spaghettisaus invriezen.

Maar ook dat begint met een goede planning: het weekmenu.

Hier kan je jouw blanco weekmenu downloaden.

6. Hét prikbord/whiteboard

Het weekschema met de activiteiten, het weekmenu, maar ook tijdelijke berichten over de start van het nieuwe schooljaar van kind A, de hobby’s van kind B, de benodigdheden voor de workshop van mama, … Al deze zaken die je niet zomaar even in je digitale agenda stopt, en die handig zijn om visueel te maken, die hang je op. Op hét prikbord, of hét whiteboard, of dé koelkast.

Zo is al deze info zichtbaar en vindbaar voor iedereen in het nieuwe schooljaar en kan iedereen zijn of haar steentje bijdragen.

Hulp nodig bij het organiseren van je huis of planning? Nele helpt je graag! Klik hier voor jouw persoonlijke hulp.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF