10 Tips voor je eerste yogales

Denk je erover om binnenkort met yoga te beginnen en je voor een yogales aan te melden? Leuk! Maar het kan misschien ook een beetje spannend zijn als je nog niet eerder yogales (op locatie) gevolgd hebt. Om je van je koudwatervrees en beren op de weg af te helpen, geeft Janna Krooshoop je in deze blog 10 tips voor je eerste yogales. Zodat je weet wat je kunt verwachten en hopelijk met zoveel mogelijk plezier en ontspanning van je eerste les kunt genieten!

1. Yogales uitkiezen

Het is aan te raden om – voordat je ergens een yogales gaat volgen – je eerst eens online te verdiepen in de verschillende soorten yoga. En dat zijn er best veel! Je kunt je daarbij ook afvragen wat voor jou de (hoofd)reden is dat je aan yoga wil gaan doen. Stel: je bent van nature een heel energiek, actief en druk persoon en voelt je in eerste instantie aangetrokken tot actievere vormen van yoga zoals vinyasa- of poweryoga (want: het meest in je comfort zone). Maar wanneer je eigenlijk op zoek bent naar rust en ontspanning, heb je misschien meer baat bij een zachte Hatha-les of Yin yoga. Kijk vervolgens naar het aanbod bij jou in de buurt, welk tijdstip en moment in de week je goed uitkomt (zodat het niet bij 1x blijft als het bevalt) én welke docent je gevoelsmatig het meest aanspreekt.

2. Eten en drinken

Zorg ervoor dat je op de dag dat je naar yogales gaat, verspreid over de dag voldoende (water) drinkt. Het is beter om gedoseerd te drinken, dan vlak voor of tijdens de les een hele bidon naar binnen te werken. Naast een goede hydratatie is het ook belangrijk dat je vlak voor de les niet te zwaar en teveel eet. Als je je gaat inspannen en tijdens vooroverbuigingen of twists kun je daar last van krijgen. Hetzelfde geldt als je juist te wéinig hebt gegeten, neem dan nog even een stuk fruit of gezonde reep zodat je brandstof hebt en niet duizelig wordt.

3. Kleding

Het is aan te raden om kleding te dragen die gemakkelijk zit en waar je je goed in kunt bewegen, zodat je kleding geen belemmerende factor vormt. Probeer kleding te dragen van natuurlijke materialen of speciale sportkleding van ademend materiaal en denk aan laagjes! Zodra je het warm krijgt, kun je iets uit doen en aan het einde van de les trek je je trui of vestje en sokken weer aan zodat je niet teveel afkoelt. Sieraden zoals (lange) kettingen en een horloge laat je het beste thuis, die zorgen voor ongemak en ongewenste afleiding. En ja, yoga wordt beoefend op blote voeten! Vind je dat vervelend, dan zijn er tegenwoordig ook antislip (teen)sokjes te koop die je voeten warm houden en voorkomen dat je wegglijdt in de Downward Facing Dog.

4. Op tijd

Zorg ervoor dat je op tijd aanwezig bent, dus altijd 5-10 minuten voordat de les begint. Ga op tijd van huis, zodat je in alle rust een parkeerplaatsje kunt zoeken, je fiets weg kunt zetten en je weg kunt vinden in de studio. Hang je jas op, doe je schoenen uit, pak een matje (of kies er één uit als ze al klaar liggen), ga zitten en kom alvast even tot jezelf. Het is – ook voor de anderen – niet prettig wanneer je gehaast en last minute de ruimte komt binnenstuiven.

5. Rust en stilte

Het verschilt een beetje per yogastudio, maar je zult merken dat iedereen rustig rondloopt, zacht praat (alleen voor en na de les) en mobiele telefoons staan uit (of beter: laat je thuis). Dus zodra je de drempel overstapt kom je gelijk al een beetje tot rust en tot jezelf, waardoor de overgang naar de stilte en de intern gerichte aandacht tijdens de yogales minder groot en abrupt is.

6. Blessures of klachten

Het is verstandig om voorafgaand aan de yogales aan de docent te laten weten of je blessures hebt, een oude blessure die soms opspeelt of last hebt van bepaalde fysieke klachten. Dit kun je natuurlijk ook via e-mail of telefonisch bespreken, zodat het niet ter plekke hoeft. Ook in het geval van een zwangerschap is het belangrijk om dit aan te geven, zodat de docent je aanpassingen of alternatieve houdingen kan geven.

7. Niets forceren

Yoga is geen sport, er is dan ook geen sprake van een competitief element. Je hoeft niemand iets te bewijzen, je hoeft je met niemand te vergelijken, je bent er puur en alleen voor jezelf. Iedereen heeft een ander lichaam, een andere (yoga)achtergrond en misschien meer kracht of juist meer flexibiliteit. Probeer in de houdingen niet te forceren en jezelf zo ver mogelijk in een houding te ‘duwen’, respecteer de grenzen van je lichaam op dit moment en durf een beginner te zijn. Kracht en flexibiliteit komen vanzelf wanneer je een langere periode regelmatig yoga beoefent!

8. Namasté

Meestal wordt een yogales afgesloten (en soms ook begonnen) met ‘Namasté’. Voor deze groet, worden de beide handpalmen tegen elkaar aan geplaatst met de handen samen voor het hart en maak je een buiging. ‘Namasté’ vertaalt zich als ‘het licht in mij, groet het licht in jou’ en is hiermee een uiting van respect en erkenning richting je docent en medeyogi’s en andersom. De docent zal de les op deze manier afsluiten en als je je daar goed bij voelt, kun jij ook ‘Namasté’ terugzeggen.

9. Schoonmaken en opruimen

Na afloop van de les is het gebruikelijk dat je je eigen mat schoonmaakt (met speciale sprays die in de ruimte liggen) en je vervolgens je mat en andere materialen die je gebruikt hebt netjes opruimt en opbergt. Hier bewust mee omgaan, is ook een onderdeel van yoga.

 10. Geniet

Hoewel het misschien wat onwennig aanvoelt en er tijdens zo’n eerste les veel op je af kan komen, probeer het ook weer niet té serieus te nemen en geniet! Tover een glimlach op je gezicht, zie de humor ervan in als iets niet helemaal loopt zoals je graag zou willen en laat het met een open houding over je heen komen. Wedden dat het meeviel? En dat het misschien wel voor herhaling vatbaar is? Veel plezier!

Janna Krooshoop gooide na een hectische carrière in de marketing en communicatie het roer om: ze voltooide een Hatha Yoga docentenopleiding en startte haar eigen bedrijf Wanderlust Yoga in Arnhem. Als yogadocent geeft ze nu wekelijks yogalessen en workshops en runt ze een webshop met duurzame, eco-friendly (yoga)producten. Vol enthousiasme en passie voor yoga, zal Janna je regelmatig informeren, inspireren én activeren op het gebied van yoga. Je kunt Janna ook volgen op Instagram en Facebook.