fbpx

10 tips om zelf te ondernemen tijdens de overgang

Een toverpilletje is fijn, maar gynaecoloog Dorenda van Dijken kijkt altijd eerst naar iemands leefstijl en voeding bij overgangsklachten. Want ook die hebben invloed. Ze geeft tien tips die óók kunnen helpen.

1 Beweeg meer

Door de overgang vertraagt je stofwisseling en verbrand je minder. Ook neemt je spiermassa af. Gevolg: je komt sneller aan en krijgt meer buikvet. Om toch in shape te blijven zul je minder moeten gaan eten en meer moeten bewegen. Ga fietsen, wandelen of yoga doen, maar wissel dit ook af met cardio om je spieren te versterken. Bewegen is daarbij goed voor je brein en helpt tegen sombere gevoelens.

2 Minder met alcohol

Helaas: dat wijntje tikt er harder in na de overgang. Alcohol is ook een trigger voor opvliegers en slecht slapen. Daarbij vergroot alcohol het risico op borstkanker. Geen goede combinatie dus…

3 Praat erover

Nee, de overgang is geen sexy onderwerp, maar hé: iedere vrouw krijgt ermee te maken en we kunnen elkaar best een beetje steunen. Vraag eens aan vriendinnen hoe zij zich erbij voelen. En vertel je partner ook wat je voelt. Als je het niet uitlegt, begrijpt hij het zeker niet.

4 Rook niet

Vrouwen die roken komen eerder in de overgang en hebben doorgaans ook heftigere klachten.

5 Vermijd overgewicht

Bij overgangsklachten is het slim om je gewicht in de gaten te houden. Overgewicht kan klachten namelijk verergeren. Ook geeft overgewicht meer risico op hart- en vaatziekten, borstkanker en diabetes.

6 Eet gezond

Gezonde voeding brengt je hormoonhuishouding in balans. Zorg ervoor dat je voldoende gezonde vetten binnenkrijgt en veel vezels, vermijd geraffineerde koolhydraten en suikers en vermijd snelle oppeppers als koffie en zwarte thee. Een mediterraan dieet is gezond!

7 Zoek de balans

Doordat je hormoonhuishouding verandert, maak je ook minder van het hormoon oxytocine aan, ook wel het zorghormoon genoemd. En daardoor heb je minder zin om te zorgen! Veel vrouwen krijgen tijdens de overgang daardoor behoefte om beter voor zichzelf te zorgen en zich terug te trekken van allerlei zorgtaken. Best lastig als je laat kinderen hebt gekregen en nog jong grut hebt rondlopen. Probeer hier een balans in te zoeken voor jezelf.

8 Zorg voor jezelf

En omdat je een grotere behoefte krijgt om goed voor jezelf te zorgen: creëer daar tijd voor. Plan een bezoek aan de sauna met een vriendin, ga wandelen en begin elke dag met tien minuten voor jezelf. Doe wat yogaoefeningen en begin in rust aan de dag. Dan kun je dat gezin daarna ook beter aan…

9 Seks blijft best leuk

De overgang gaat soms gepaard met een droger wordende vagina en ja, dat kan schraal aanvoelen. Maar schrijf je seksleven niet meteen af na de overgang, je kunt namelijk nog net zo opgewonden worden en dan verdwijnt die drogere vagina ook, al gaat het misschien iets minder snel. Mensen zijn seksuele wezens en ook na ons vijftigste houden we behoefte aan seks.

10 Slaap goed

Slaapproblemen komen vaak voor, bijvoorbeeld door opvliegers. Wat helpt: zorg voor een koele slaapkamer, luchtig beddengoed en droge nachtkleding binnen handbereik, zodat je makkelijk iets anders kunt aantrekken. En volg de andere regels die helpen om goed te slapen: doe iets ontspannends in de avond, laat de telefoon uit de slaapkamer en zit niet teveel achter een schermpje voor je gaat slapen.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF