zithouding

Zo schadelijk is zitten voor je: 5 tips om tijdens je werk in beweging te blijven

Zitten wordt ook wel het nieuwe roken genoemd, maar waarom eigenlijk? In deze blog legt WENDY-expert en personal coach Kelby Jongen uit hoeveel we zitten en waarom dat slechte invloed op je lichaam en geest heeft. Daarnaast geeft ze vijf tips om hiermee om te gaan.

Waarom is veel zitten zo slecht voor je? We zijn van nature helemaal niet gemaakt om te zitten. Vroeger waren we vooral de hele dag actief aan het bouwen aan een huis of tuin, maar vooral aan het jagen naar voedsel. De afgelopen decennia is dit natuurlijk drastisch veranderd. Op iedere hoek van de straat is eten te halen, in iedere winkel trein of busstation, thuisbezorgd en afhalen zijn een trend. Kortom we doen steeds minder moeite voor het maken en zoeken naar voedsel. Dit geldt natuurlijk ook voor het huishouden alles gaat automatisch of wordt voor ons gedaan. We brengen het liefst onze kinderen met de auto, zitten de hele dag op kantoor, we ploffen in de avond op de bank en slapen het liefst in foetus houding. We zitten als Nederlander gemiddeld negen tot elf uurop een dag.

Wist je dat... zitten je metabolisme stopt, het je spiermassa vermindert en je hersenen vermoeit?

Wat doet zoveel zitten met je lichaam?

Je lichaam gaat vanuit een verbruiksmodus naar een opslagmodus om zo energie voor de volgende expeditie te besparen. Per minuut worden de spieren steeds vermoeider door een gebrek aan zuurstof. Zelfs het zuurstofgebruik van de zenuwen neemt af en afvalstoffen beginnen zich op te bouwen. De bloedsomloop bereikt de hersenen minder effectief en uiteindelijk voelt je hoofd pijnlijk aan en voel je jezelf een beetje flauw worden. Je kunt niet meer helder denken en je energieniveau daalt. Het metabolisme van de rugspieren en schijven worden belast. Zeker wanneer je aan het hangen bent. De ongebruikte voedingsstoffen die in het bloed circuleren reizen naar hun opslagplaats, waarbij slijtage van de wanden van de bloedvaten voorkomt die kleine ontstekingsreacties veroorzaken. De ontstekingsreacties in de bloedvaten verslechteren en cholesterol hoopt zich in de bloedvaten op. De spieren worden niet meer gebruikt, de aanmaak van eiwitten vermindert en de spieren beginnen te krimpen. De schijven in je rug takelen af, wat te wijten is aan een voortdurend slechte balans en je nek en schouders beginnen pijn te doen. Door deze extra energie begin je een buikje te vormen en elk jaar stijgt je bloeddruk, waardoor het risico op diabetes en hart en vaatziekten verhoogd wordt.

Waar komen al die zituren in hemelsnaam vandaan?

De tijd die je besteedt aan zitten loopt op tot een schokkend aantal uur, omdat heel veel zaken in ons leven zittend worden afgehandeld.

Op een normale dag zit je ongeveer:

• 5 uur en 41 minuten op het werk.

• 1 uur en 23 minuten tijdens het eten.

• 43 minuten tijdens het lezen.

• 2 uur en 12 minuten televisie kijken.

• 6 minuten tijd besteden aan familie.

• 45 minuten achter de computer (thuis), en dit aantal blijft toenemen.

 

Het aantal uur dat wordt besteedt aan zitten in verschillende beroepen (per dag):

• Kantoor medewerkers: 6 uur en 40 minuten.

• Medewerkers klantenservice: 5 uur en 32 minuten.

• Docenten: 4 uur en 55 minuten.

• Ondernemers: 7 uur en 18 minuten.

 

Zitten in blokken van een half uur:

• Bij kantoor werk ongeveer 41 procent van de werkdag.

• Tijdens vrije tijd ongeveer 23 procent van de tijd.

  • Kinderen zitten 97 procent van de tijd in een les.
  • Volwassenen zitten 9-11 uur per dag.

82 procent van de mensen die op kantoor werken volgen niet het advies om na elk half uur zitten een pauze te nemen.

Ik hoop dat ik je er genoeg van overtuigd hebt waarom we minder moeten zitten! Er is nog zoveel meer te vertellen over dit onderwerp maar bovenstaande punten zouden overtuigend genoeg moeten zijn om zelf wat actiever te zijn als je weet van jezelf dat je teveel zit.

5 tips

  • Sta iedere 30 minuten even op als het om heen en weer in het kantoor te lopen of een rondje door het huis.
  • Wandel wanneer je telefoon gaat.
  • Voer gesprekken vaker staand of al wandelend.
  • Ga met afspraken zowel privé als zakelijk vaker naar buiten voor een wandeling.
  • Doe iets meer taken in het huishouden zelf in plaats van door de hulp of een automatische machine.

Schrijf je in voor het Postpartum-programma of Boost je leefstijl

Kelby Jongen is fitnessexpert en personal trainer en ondernemer in de fitnessbranche. Ze schreef diverse boeken over fitness en werkte onder andere mee aan het televisieprogramma Obese. Voor Wendy ontwikkelt ze beweegprogramma’s. Verbeter je conditie en werk aan je leefstijl in je eigen tijd en tempo met het Boost je Leefstijl-programma of volg het speciale Postparfum-programma om te herstellen en weer in beweging te komen na een zwangerschap. Na deze cursus van acht weken voor maar 60 euro voel jij je weer helemaal fit! Je kunt je nu inschrijven voor de nieuwe programma’s Boost je Leefstijl en het Postpartum-programma voor na de zwangerschap.