fbpx

Zo belangrijk is het om niet altijd druk te zijn (met simpele tips om meer rust in te bouwen)

Druk, drukker, drukst. Nu vrijwel alle COVID-maatregelen geschrapt zijn ervaren we meer drukte dan ook. Reizen naar je werk, die snelle koffie met je beste vriendin, een feest in die nieuwe club, de halve marathon op zondag, we willen alles proberen te proppen in een dag die slechts 24 uur duurt. Vaak ten koste van onze mentale gezondheid en soms zelfs ten koste van onze broodnodige nachtrust. Wendy-expert Josje Smeets legt uit hoe je meer tijd krijgt als je het druk hebt.

Herken de signalen van (te) druk zijn

Op het moment dat je fysieke klachten ervaart van het druk zijn wordt het tijd om in te grijpen. Check daarbij het volgende lijstje. Heb jij regelmatig last van;

 • hoofdpijn
 • een opgejaagd gevoel
 • weinig focus
 • snel prikkelbaar
 • weinig energie
 • gemakkelijk kunnen huilen
 • licht geheugenverlies
 • het gevoel het overzicht kwijt te zijn?

 

Kun jij bij 2 of meer punten ja antwoorden? Probeer dan meer rust in te bouwen.

Ik heb geen tijd

De reden waarom we geen rust inbouwen in onze schema’s? Juist ja, omdat we te druk zijn. ‘Ik heb geen tijd om rustig aan te doen’ is het meest gehoorde excuus dat ik hoor van mensen die overspannen of zelfs burn-out zijn.  Weet echter dat de beleving van druk zijn vaak verschilt van de realiteit: we voelen vaker dat we heel druk zijn, terwijl we in werkelijkheid misschien best wat tijd hebben. Dat ligt aan het volgende. De negatieve effecten van alsmaar bezig zijn maken ons minder productief, waardoor we soms urenlang met taken bezig zijn zonder dat we echt vooruitgang boeken. Diezelfde taken zouden veel minder tijd vergen als we uitgerust zouden zijn. De wetenschap heeft aangetoond dat mensen die regelmatig pauzeren tot wel 40% productiever zijn. Maar nog belangrijker: mensen die meer rust inbouwen voelen zich tot bijna 50% gezonder dan mensen die dat niet doen. En dat is dubbel goed nieuws: niet alleen zijn gezonde mensen gelukkiger en meer ontspannen, bovendien zijn gezonde mensen in staat om beter te kunnen focussen en hun tijd meer efficiënt in te delen. Mensen die meer pauzeren zullen dus zeer waarschijnlijk ook in de toekomst eerder klaar zijn met al hun to do’s zonder dat ze daarbij minder output leveren.

Door tijd te maken krijg je dus meer tijd.

Hoe maak ik tijd?

Het is van belang om kleine stapjes te zetten. Jij zelf raakt minder in de stress van kleine stapjes en je herprogrammeert je brein gemakkelijker op deze manier. Probeer de volgende vijf tips:

 1. Neem bijvoorbeeld elk uur een mini-pauze van vijf minuten. Zorg dat je tijdens je pauze fysieke afstand neemt van je werk, zodat je brein kan ontspannen in een andere omgeving.
 2. Blijf uit de buurt van je smartphone tijdens een pauze. Zelfs het checken van je socials vergt inspanning van je brein. Spendeer je pauze dus offline, buiten, al wandelend of kletsend met een collega.
 3. Probeer je taken te groeperen. We hebben de neiging om steeds een beetje van dit te doen, dan een beetje van dat en dan weer een beetje van dit. Dit voelt fijn afwisselend, maar werkt minder prettig voor je brein. Probeer daarom 1 tijdslot per week in te ruimen voor je administratie, al je overhemden in 1 keer weg te strijken, 1 keer per dag al je e-mails te beantwoorden etc. Je zult merken dat je brein sneller werkt op deze manier en je dus tijd overhoudt.
 4. Probeer zaken los te laten. Dit lukt makkelijker wanneer je vijf minuten per dag mediteert of een mindfulness oefening doet.
 5. Zorg dat je ’s avonds opsloomt. Ben minimaal 1 uur voor het slapengaan offline (ook geen Netflix dus!), dim de lichten, eet niets meer na 20 uur etc. Dit zijn allemaal zaken die ervoor zorgen dat je gemakkelijker en dieper in slaap komt, waardoor je meer uitgerust wakker wordt en met meer energie en efficiëntie de volgende dag doorkomt.

Morgen is weer een dag

Lukt het allemaal niet? Krijg je je taken niet af en lukt het ook niet om je rust te vinden? Geen zorgen. Iedereen heeft weleens een baaldag of een baalmaand. Laat het los, verwen jezelf met een warm bad of een goed boek en probeer het morgen nog een keer.

Ben jij op zoek naar meer rust en geluk in je leven? Gelukspsycholoog en Wendy-Expert Josje Smeets helpt je graag verder.  ( Word count 729)WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF