fbpx

Seks maakt gezond (en gelukkig)

Seks is gezond en mag in het rijtje van spinaziesmoothies en speltbroden zeker niet ontbreken. Want een fijn potjetussen de lakens is minstens zo goed voor je gezondheid als een sap-detox. Bovendien is het makkelijk, leuk en ook nog eens honderd procent biologisch.

‘Seks – we hebben het nodig, als mensen. Het is gezond, het is natuurlijk, het is waarom we hier zijn’
Cameron Diaz

Hoe vaker, hoe gezonder?

Als seks zo gezond is, waarom doen we het dan niet iedere dag? Een lastige vraag, om te beginnen doordat veel proefpersonen in wetenschappelijke onderzoeken niet helemaal eerlijk zijn over hun frequentie. Vooral mannen ronden hun gemiddelde graag af naar boven, vrouwen zijn doorgaans wat realistischer. Een echt onderzoek naar iedere dag seks bestaat niet. Wel zijn mensen die vaak seks hebben gezonder, maar misschien hebben zij vaker seks juist doordat zij zich zo goed voelen. Ook blijkt dat meer seks niet betekent dat je er ook meer voordelen van ervaart: één keer per week kan net zo gelukkig en gezond maken als vijf keer, bleek uit onderzoek van de Canadese psycholoog Amy Muise. Haar conclusie: zolang je een goede connectie houdt met je partner, maakt het niet uit hoe vaak je het doet.

De kwestie

‘Mijn partner en ik hebben weinig seks. Kunnen we nog steeds echt gelukkig zijn?’
Seksuoloog Vera Steenhart: ‘Ja, een relatie kan ook liefdevol zijn zonder seks. Elkaar veel knuffelen geeft ook verbinding, door de hormonen die daarbij vrijkomen. Zonder seks is het extra belangrijk om de ander duidelijk te maken dat die nog steeds aantrekkelijk voor je is. Maar weet je van elkaar waarom je amper nog seks wilt en of dat echt voor jullie allebei geldt? Was de seks te saai, te moeizaam, zijn er fysieke of geestelijke blokkades? Seks in een relatie betekent voor iedereen weer net iets anders. Welke functie had seks in jullie relatie voor jou en voor je partner, en kan daar op een goede andere manier in voorzien worden?’

Lijstje

5 x zo heb je vaker seks
1. Laat de tv uit
2. Spreek samen af om een uur eerder thuis te komen van werk
3. Doe de kinderen uit logeren, en blijf thuis
4. Zoen elkaar, of beter nog: tongzoen
5. Zet de wekker een uur eerder voor ochtendseks

Lekker bezig

Moe, hoofdpijn, vroeg op: het mag allemaal geen reden zijn om seks uit te stellen. En mocht je meer duwtjes in de rug nodig hebben, hier 10 gezonde redenen om het wél te doen.

1. Wie regelmatig sekst, wordt doorgaans jonger geschat. Dat bleek uit een Schotse studie. Daarvoor werden mensen gevolgd die vaak jeugdiger werden geschat. Wat bleek: deze mensen sporten regelmatig én hadden twee á drie keer per week seks, wat zeer gezond is.

2. Last van hoofdpijn? Duik dan juist met je partner het bed in, want seks helpt je ervan af. De vrijgekomen endorfine werkt namelijk pijnstillend. Beter en veel gezelliger dan een paracetamolletje.

3. Een drukke dag mag ook geen reden zijn om de boel af te blazen. Seks werkt namelijk stressverlagend. Net voordat je klaarkomt, zetten je hersenen knoppen om die je stressniveau doen zakken. Daarbij verlaagt het ook nog je bloeddruk. Ideaal dus, als je de volgende dag een zware deadline of pittige presentatie hebt. Heus, want uit onderzoek van de Oregon State University bleek dat werknemers die de avond van tevoren seks hebben gehad, de volgende dag beter presteren en frisser aan de dag beginnen.

4. Ja, ja, deze kennen we wel: tijdens de seks verbrand je calorieën. Wees wel eerlijk: de missionarishouding scoort natuurlijk minder dan in volle galop erbovenop. Doe dus een beetje je best, dan kun je tot 300 kilocalorieën kwijtraken. In de praktijk verbranden mannen gemiddeld per vrijpartij max 101 kilocalorieën, en vrouwen ongeveer 69 kilocalorieën.

5. Een fijn potje seks bevordert je slaapkwaliteit. Je maakt namelijk het hormoon oxytocine aan. Daar word je niet alleen heel erg knuffelig van, maar ook slaperig. Niets mis mee dus, om je na alle passie ronkend om te draaien.

6. Oxytocine heeft meer voordelen. Het maakt je namelijk ook creatiever en beter in samenwerken, helemaal in combinatie met dopamine, een ander hormoon dat vrijkomt tijdens seks.

7. Het is een klassieke filmscène: man grijpt naar zijn hart tijdens de daad. Klopt niets van, want seks is juist goed voor hart en bloedvaten. Uit Engels onderzoek bleek dat bij twee keer per week seks de kans op een hartaanval bij mannen met de helft vermindert. Geen enkele reden om je in te houden dus.

8. Seks verbetert ook nog je weerstand. Uit onderzoek van de Amerikaanse Wilkes University bleek dat mensen die meer dan drie keer per week seks hadden, meer antistoffen in hun systeem hadden.

9. Op latere leeftijd heeft seks ook voordelen. Vrouwen ervaren minder overgangsklachten als ze regelmatig de koffer in duiken. Daarbij trainen ze hun bekkenbodemspieren tijdens het vrijen, waardoor de kans op incontinentie kleiner wordt.

10. En tot slot: wie sekst, is gelukkig. Je krijgt er zelfvertrouwen van en je wordt vrolijker. Nodeloos te melden dat seks goed is voor je relatie: er zijn weinig andere activiteiten waarbij je je zo verbonden voelt. Daar kan geen relatietherapie tegenop.

Tekst: Nienke BlokhuisWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF