Als een familielid, vriend of vriendin, collega of een andere dierbare kanker heeft, kan het moeilijk zijn om hiermee om te gaan. Wat kan ik wel zeggen? En wat juist niet? Hoe kan ik helpen? Hoe moet ik reageren? Al deze vragen kunnen een reden zijn om geen contact te zoeken of je anders voor te doen. Dit merkte Joyce toen ze borstkanker kreeg: ‘Wat ik heel storend vond, was dat sommige mensen met een té overdreven toon vroegen naar hoe het nu met mij ging.’
Toon medeleven, geen medelijden
Mensen hebben vaak de neiging om zich anders te gedragen bij iemand met kanker. Ze gaan extra vrolijk doen of juist heel ernstig. Dat merkte Joyce ook. Zij kreeg borstkanker en merkte dat sommige mensen met een té overdreven toon vroegen naar hoe het ging. ‘Ik zit niet op medelijden te wachten, meer op medeleven. Ik heb het nooit vervelend gevonden als er vragen werden gesteld over mijn ziekte. Het wordt pas beladen als ze er zelf ongemakkelijk over gaan doen. Ik ben nog steeds dezelfde, dus je kunt net zo tegen mij praten, zoals je voor mijn kanker deed. Soms is de beste reactie: Het is gewoon heel erg klote voor je en ik kan me voorstellen dat je af en toe bang bent.'
Blijf jezelf
Merk je dat je het moeilijk vindt om over de ziekte te praten of weet je niet wat je moet zeggen? Soms kan het juist beter zijn om gewoon te vertellen dat je even niet weet wat je moet zeggen, dan helemaal niets van je te laten horen. Deze tip geeft kanker.nl, een initiatief van KWF Kankerbestrijding, de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Het is niet erg om even geen woorden te vinden. Soms kan een eenvoudig gebaar, zoals het sturen van een kaartje of appje met de tekst ‘’Ik weet niet goed wat te zeggen, maar ik denk aan je’’, al voldoende zijn. Het belangrijkste is dat je laat zien dat je er bent voor de ander en hij of zij er niet alleen voor staat.
Sommige mensen hebben ook de neiging om hun eigen situatie erbij te halen, zodra er een gesprek gevoerd wordt over kanker. ‘Ondanks dat ik geloof dat het goed bedoeld is, helpt het me niet en kan ik er verder ook niks mee’, vertelt Joyce.
Kondig bezoek aan
Als je graag op bezoek wilt gaan, is het belangrijk om niet zomaar onaangekondigd langs te komen. Overleg eerst even, want het kan zijn dat mensen met kanker op dat moment geen behoefte hebben aan bezoek, bijvoorbeeld omdat ze moe zijn. Als je op bezoek bent, doe dan niet extra vrolijk of juist heel ernstig. Gedraag je gewoon zoals je altijd doet.
Het is vaak al heel waardevol voor hen om te weten dat er iemand is die om hen geeft. Luisteren is vaak al voldoende; het is niet nodig om altijd iets te zeggen. Misschien praten ze liever niet over hun ziekte, respecteer dat en laat ze weten dat je er gewoon voor hen bent.
Heb aandacht voor partner en kind
Niet alleen de persoon die ziek is heeft aandacht nodig, maar ook de partner en kinderen. Zij hebben het ook moeilijk in deze situatie. Geef aan dat je er ook voor hen bent en ze steunt in deze moeilijke tijd. Bied je hulp aan, zodat ze ook even een momentje voor zichzelf kunnen hebben.
Bron: kanker.nl