‘Vanaf 1 september zal ik mijn studenten elk half uur uit de banken halen en doe ik drie minuten een aantal oefeningen met hen’, meldde hoogleraar neuropsychologie en bewegingswetenschappen Erik Scherder aan het Parool. De reden hiervoor is dat elk half uur even je benen en armen strekken voor iedereen van groot belang is.
De WHO sprak in 2012 al over bewegingsarmoede. Daar willen ze dat 75 procent van de mensen voldoet aan de beweegnorm van 150 minuten per week. Scherder geeft in het Parool aan dat het streven tegenwoordig minstens 210 minuten per week moet zijn, wat erop neerkomt dat iedereen 30 minuten per dag aan een stuk moet bewegen.
Elk half uur bewegen
Erik Scherder is een voorvechter van bewegen, omdat het een enorme positieve invloed heeft op je brein. Je hart gaat er beter van werken waardoor er meer bloed naar je hersenen wordt gepompt. Hier zitten zuurstof en glucose in die er weer voor zorgen dat boodschappen van de ene hersencel naar de andere worden gestuurd. Hoe beter dit verloopt, hoe beter je presteert. Je voelt je er mentaal ook beter door. Een half uur bewegen activeert namelijk de delen in het brein die remmend werken op stress, negativiteit en je niet lekker voelen. Daardoor heb je meer controle over je emoties.
De hoogleraar maakt er geen geheim van dat iedere dag minstens een half uur wandelen een groot verschil maakt op je fysieke gezondheid op korte termijn. ‘Het is nodig om de productie van nitric oxide (NO) op gang te brengen en dat stofje zorgt weer voor een directe vaatverwijding. Dat is weer heel belangrijk voor de stofwisseling voor die dag’, vertelt Scherder in een interview met Wendy Online. Tien keer drie minuten wandelen heeft daarvoor geen zin, want de chemische huishouding en de stofjes die zorgen voor vaatverwijding hebben tijd nodig om op gang te komen.
Langer termijn
Waarom adviseert Scherder dan wel om naast een half uur per dag te lopen, toch nog elk half uur drie minuten te bewegen? Dit heeft alles te maken met je suikerhuishouding en je doorbloeding en het effect daarvan op langer termijn. ‘Ieder half uur, 3 minuutjes bewegen verhoogt je gevoeligheid voor insuline. Daarmee vermindert het risico op hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes type 2,’ geeft hij aan bij Wendy Online. Na drie minuutjes bewegen, is de doorbloeding en suikerhuishouding weer oké, volgens hem.