fbpx

Wist je dat kijken naar sport je een blijer persoon maakt?

Sporten zorgt ervoor dat we lekker in ons vel komen te zitten, maar wist je ook dat kijken naar sportwedstrijden jou gemiddeld een blijer persoon maakt? Uit recent onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig naar sportwedstrijden kijken, blijer zijn dan mensen die nooit of weinig kijken.

Het onderzoek bestond uit drie fases; een vragenlijst, een test en een MRI-scan. In de vragenlijst, afgenomen onder 20.000 Japanners, werd er gevraagd naar het aantal keer dat ze sportwedstrijden bekeken en hoe blij ze zich dan voelen. Daaruit blijkt dat de Japanners die regelmatig naar sportwedstrijden kijken, zich erg blij voelen.

In de tweede fase van het onderzoek lieten ze willekeurig sportwedstrijden zien aan de Japanners en vroegen ze daarna naar wat ze voelde. Wat bleek? De populaire sporten, als bijvoorbeeld voetbal, maakte meer blijheid los dan de minder populaire sporten.

Om alles te kunnen bevestigen werden er nog MRI-scans gemaakt van de hersenen. Het resultaat? De delen die normaal gesproken actief worden in de hersenen, als je bijvoorbeeld zelf een doelpunt zou scoren, worden ook actief tijdens het kijken van een sportwedstrijd.

Sporten

Dat je je net zo blij voelt als je naar sport kijkt, als dat je zelf een doelpunt zou scoren, betekent niet dat je nu kan stoppen met sporten. Het effect van sporten zelf is namelijk veel groter dan het kijken van een wedstrijd. Bovendien blijft het effect ook nog eens langer hangen. Zo is ook uit onderzoek gebleken dat je door sport minder risico hebt op het ontwikkelen van een depressie en kun je door sport heel snel stress verminderen. Daarnaast zorgt je hart tijdens het bewegen voor een betere doorbloeding van je hersenen, waardoor je brein beter functioneert. Je zal dus echt nog steeds naar die pilates-les van vanavond moeten, helaas ;).

Gemeenschap

Het sociale aspect van sporten wordt vaak onderschat. Door samen te sporten, deel je niet alleen een gemeenschappelijke interesse, maar creëer je ook een band door samen te werken en doelen te bereiken. Denk aan teamsporten zoals voetbal of volleybal, waar samenwerking essentieel is, of aan individueel gerichte sporten zoals tennis of hardlopen, waar je gemakkelijk in contact komt met anderen tijdens toernooien of lokale evenementen. Een ideale manier om nieuwe vrienden te maken dus.

Nog op zoek naar sportwedstrijden om te kijken? Vrijdag 26 juli gaat de Olympische Spelen voor de 33e keer van start. Met als belangrijkste doel: meebouwen aan een vreedzame en betere wereld. Ze wil jongeren meenemen in de olympische geest: via sport en zonder enige vorm van discriminatie, met wederzijds begrip, vriendschap, solidariteit en fair play.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF