fbpx

Rachelle werd mishandeld: ‘Dankzij de hulp van een bevriend stel durfde ik mijn man te verlaten’

Rachelle (42) werd mishandeld door haar man. Hij voelde zich oppermachtig. Zij werd steeds banger voor hem. Lees hoe een bevriend stel in actie kwam om de cirkel van geweld te doorbreken.

‘Op mijn 19de leerde ik hem kennen. Ik was op slag verliefd. Hij was ouder, eind 20 en beroepsmilitair. Dat hij mij aantrekkelijk vond en met mij een leven wilde opbouwen vond ik heel spannend. Er waren meteen al wel dingetjes, maar toch ben ik binnen een jaar met hem getrouwd.’

De eerste keer

‘Op een dag had hij iets in mijn dagboek gelezen over zichzelf wat hij niet prettig vond. Er ontstond ruzie en ik weet nog dat ik z’n ogen helemaal zwart zag worden. Ik rende de trap op en hij achter me aan op zijn legerkisten. Toen heeft hij me voor het eerst geschopt.’

Geïsoleerd

‘Toen ik zwanger werd, gingen we verhuizen, van Zeeland naar Overijssel. Dat was makkelijker met zijn werk. Maar door mij weg te halen uit mijn omgeving, waar ik heel veel vrienden en familie had, raakte ik wel helemaal geïsoleerd. Ja, en wat er toen gebeurde.. hij werd een soort van oppermachtig, alsof hij ineens alles kon bepalen. In Middelburg was dat ook wel, maar minder. Nu we uit het zicht waren durfde hij ook meer en werd ik banger. Ik was gewoon alleen.’

Gevlucht

‘Na weer een heftige ruzie, ben ik het huis ontvlucht. Ik belde mijn moeder vanuit een telefooncel om te vragen of ze mij op wilde komen halen. Mijn moeder begreep mij verkeerd en belde mijn man om te zeggen waar ik was en of hij mij op kan ophalen.’

Ziel gebroken

‘Zijn ouders waren op dat moment bij ons thuis en ze kwamen mij met z’n drieën ophalen. Van alles wat mij tot dan toe was aangedaan, van alle botbreuken en blauwe plekken, was die autorit het ergste. Met z’n drieën hebben ze tegen me geschreeuwd, me uitgescholden, me gekleineerd. Thuis aangekomen wilde ik de auto niet uit en heeft zijn vader mij over de grond het huis in gesleurd. Ik heb me nog nooit zo klein gevoeld. Het was alsof mijn ziel gebroken was.’

Het keerpunt

Een bevriend stel krijgt na verloop van tijd in de gaten dat er iets niet klopt. ‘De man uit het stel was ook militair en hoewel zij mij eigenlijk helemaal niet kenden, zagen zij dat er iets aan de hand was. Als zij kwamen eten was ik onrustig en angstig en probeerde ik alles met militaire precisie goed te doen.’

Dankbaar

‘Elke keer als ze er waren zeiden ze tegen mij, als er iets is, al is het midden in de nacht, bel ons. Uiteindelijk heb ik dat gedaan. Hij is mij en mijn zoontje komen halen en we zijn naar hun huis gereden. Ik ben hem echt voor de rest van mijn leven dankbaar dat hij zijn vriendschap heeft opgegeven om mij te redden.’

Ik ben er weer

Na jaren van therapie heb ik mijn stem teruggevonden. Ik ben hertrouwd en ik heb nog twee prachtige kinderen gekregen. Ik ben gaan praten over mijn ervaringen en heb ik er een boek over geschreven. Zo wil ik de cirkel van geweld doorbreken. Ook door mijn dochter erover te vertellen zodat het haar niet zal overkomen.’

Het houdt niet op, totdat je iets doet

Ben jij net als Rachelle slachtoffer van partnermishandeling? Of heb jij het vermoeden dat iemand in jouw omgeving te maken heeft met huiselijk geweld? Elke actie, hoe klein ook, kan al het verschil maken. Je kunt je zorgen bijvoorbeeld delen. Met een buurvrouw, een familielid of vrienden. Samen weet je meestal meer dan alleen. En als je je zorgen deelt, kun je ook samen besluiten wat je gaat doen. Heb je hulp of advies nodig? Bel dan naar Veilig Thuis via 0800-2000. Dat kan anoniem en 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Of kijk hier hoe je signalen van geweld kunt herkennen, en hoe je in actie kunt komen.

Maak het bespreekbaar

Rachelle is het bevriende stel eeuwig dankbaar. Door te laten weten dat ze er voor haar waren, en dat ze hen altijd kon bellen, durfde ze haar man te verlaten. Maak jij je ook zorgen om iemand? Hieronder een paar tips om je zorgen te delen en te vragen hoe het gaat.

Tips om het gesprek aan te gaan met iemand om wie je je zorgen maakt

  1. Knoop een gesprek aan over iets luchtigs, zodat diegene zich op zijn gemak voelt.
  2. Stel open vragen over wat je is opgevallen, zodat de ander kan vertellen.
  3. Oordelen helpt niet, mensen zijn erg loyaal naar hun familie en vrienden. Probeer daarom niet negatief over hen te praten, ook niet als je zelf boos wordt van wat je hoort. Richt je op de persoon voor je en vraag door.
  4. Blijf kalm, ook als je vriendin (of wie dan ook) tijdens het gesprek erg emotioneel wordt of het diegene te veel wordt.
  5. Doe geen beloftes die je niet kunt houden. Hoor je iets wat echt niet oké is? Beloof dan niet dat je het geheim houdt, maar vraag of je mag helpen.

 

Rondreizende expositie

Het verhaal van Rachelle is één van de 29 indringende portretten en verhalen uit de rondreizende expositie ‘Wij… doorbreken de cirkel van geweld’. Deze expositie maakt huiselijk geweld bespreekbaar en helpt slachtoffers en omstanders in actie te komen bij (een vermoeden van) huiselijk geweld. De expositie is nog tot 8 december buiten op het Kruisplein in Rotterdam te bezoeken en reist daarna tot eind 2021 door heel Nederland. Kijk hier voor meer informatie of om de expositie online te bekijken.

 

Meer mooie powerstories lees je hier. 

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF