fbpx

Kom terecht in de fantasiewereld van Dalí en Gaudí in de nieuwste expositie van Fabrique des Lumierès

Op 10 maart 2023 opent in het Amsterdamse kunstcentrum Fabrique des Lumières de nieuwe expositie ‘Dalí: The Endless Enigma’. In dit visuele en muzikale spektakel komen de beroemdste psychedelische werken van kunstenaar Salvador Dalí tot leven op de muren van de fabriek. Dit alles op het ritme van de muziek van de band Pink Floyd. In een tweede expositie is het werk van Antoni Gaudí te bewonderen.

De expositie is interessant voor jong en oud doordat het een ervaring op zich is. Je hoeft eigenlijk alleen te kijken en te ervaren om het in je op te nemen. De kunstwerken worden door middel van een digitale lichtshow gepresenteerd in Fabrique des Lumières, wat ‘fabriek van de lichten’ betekent in het frans. Vergeet vooral ook niet om rond te lopen. Je zult dan kamers tegenkomen met muren die veranderen wanneer je dichterbij komt. Dit maakt het voor de bezoeker een unieke ervaring. “Voor deze expositie hebben we de modernste multimedia technologieën gebruikt. Doordat we de bezoeker meenemen in een muzikale, visuele en interactieve beleving, worden de zintuigen geprikkeld. Het gebruik van digitale kunst in combinatie met de uitzonderlijke locatie versterken de totaalbeleving. Het laat bezoekers het werk van de Catalaanse kunstenaars Dalí en Gaudí op een nieuwe manier ervaren”, zegt Gianfranco Lannuzzi, creatief directeur van de expositie.

Dalí

De expositie begint met de meesterwerken van Dalí. Deze eerste helft duurt dertig minuten. In dit tijdsbestek komen verschillende elementen, zoals dieren en mensen, tot leven. De muziek van de band Pink Floyd ondersteunt de expositie van Dalí goed, doordat deze muziek net als de kunstwerken een hypnotiserend en zweverig effect heeft. Wanneer de expositie opent met het nummer ‘Shine On You Crazy Diamond’, is de toon meteen gezet. Daarnaast is voor de muziek van Pink Floyd gekozen wegens de herkenbaarheid. “Vele mensen zullen bij het horen van de muziek, net als ik, herinneringen hebben aan vroeger. Dit maakt het voor de oudere generatie ook erg leuk”, zegt Lannuzzi.

Gaudí

In het tweede deel duurt tien minuten. Tijdens dit deel van de expositie komen de werken van Gaudí tot leven. Hier is voor gekozen omdat Gaudí een grote inspiratiebron was voor Dalí. Met op de achtergrond de muziek van de Amerikaanse componist Gershwin wordt er een denkbeeldige stad gecreëerd. Een stad volledig bekleed met mozaïeken, organische motieven, golvende gevels en schuine zuilen. De bezoekers worden in de Studio van Fabrique des Lumières ook zelf uitgenodigd om de grenzen van de verbeelding op te zoeken. “Vergeet de ruimte, vergeet de tijd en ontdek een nieuwe realiteit”, aldus Lanuzzi.

Nieuwe ervaring

Al met al is de expositie zeker de moeite waard om te bezoeken als je zin hebt in een leuke nieuwe culturele ervaring. Wanneer Amsterdam een eindje weg voor je is, kun je deze expositie verwerken in het plannen van je volgende dagje Amsterdam. De kids, ongeacht leeftijd, kun je dan gewoon gezellig meenemen. Succes gegarandeerd.

De tentoonstelling is te bewonderen vanaf 10 maart 2023. Tickets zijn beschikbaar via deze link.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF