Fryslân. Het klinkt prachtig, maar wat zeggen ze nu? Sinds 1956 is Fries naast het Nederlands een officiële bestuurstaal. Onder het Fries vallen nog vele dialecten die van dorp tot dorp kunnen verschillen. Dus wees voorbereid! Daarnaast kennen we Friesland uiteraard vanwege het vele water, dat als het gaat vriezen heel soms tot de Elfstedentocht kan leiden. Cultuur, de wadden of weidse landschappen, Friesland heeft het allemaal.
Schiermonnikoog
Schiermonnikoog, door de Nederlanders uitgeroepen als mooiste plek van het land is het vijfde eiland in de rij van de ‘TV-TAS’. Het ligt in de provincie Friesland en wordt door velen ‘Schier’ genoemd, maar kent in het Eilander dialect ook de naam ‘Lytje Pole’, wat ‘Klein Polletje’ betekent. Het eiland beschikt over het breedste strand van Europa, bebloemde duinen en vele soorten vogels. Als je een dagje wilt genieten van de ongerepte natuur, is Schiermonnikoog het zeker waard om eens te bezoeken.
Wat te zien?
Al wandelend passeer je de Walviskaak die het eiland herinnert aan de naoorlogse walvisvaart. Ook kom je langs het beeld ‘de Schiere monnik’ die in 1961 ter herinnering aan de monniken is geplaatst. Verhalen over de oorlog vind je in Bunkermuseum Schlei aan de Prins Bernhardweg 4, een museum met veel informatie over en voorwerpen uit de oorlog. Uiteraard wandel je langs de Noordertoren. Een vuurtoren die tussen 1953 en 1954 is gebouwd tegelijkertijd met, je raadt het al, de Zuidertoren. Ook kom je langs het oudste huisje van de Waddeneilanden, ‘Huis Marten’. Het huisje stamt uit 1721 en is te vinden aan de Middenstreek nummer 60.
Auto's op Schiermonnikoog
Op Schiermonnikoog zijn geen auto’s van ‘niet bewoners’ toegestaan. Het is ongeveer 45 minuten varen met de veerboot vanuit Lauwersoog naar Schiermonnikoog. Vanuit Waddenhaven Schiermonnikoog naar het beginpunt van deze route is het ongeveer 13 minuten lopen. Tickets voor de veerboot zijn te koop via de website van Wagenborg Veerdiensten.
Schoeisel
Trek voor deze wandeling met verschillende ondergronden stevige wandelschoenen aan. Om zand in je sokken te voorkomen, raden wij je aan een hoog paar sokken aan te trekken!
Flora en fauna
De wandeling begint en eindigt in het enige dorp op het eiland; Schiermonnikoog. De duinen zullen je meer dan honderd plantensoorten laten zien en wie weet vliegt er wel een Zilverreiger, Kuifeend of Rietzanger boven je langs.
TIP: Neem je verrekijker mee!
Even lekker eten en drinken
Op zoek naar een lekkere beloning tijdens je wandeling? Voor een kopje koffie of uitgebreide lunch kun je terecht bij Restaurant hotel Graaf Bernstorff, of er tegenover bij het oudste hotel van het eiland, Hotel van der Werff. Beide te vinden bij de Walviskaak aan Nieuwestreek, 9166 LX Schiermonnikoog.
Spar op de route
Lekkernijen of flesje water vergeten voor tijdens de wandeling? Geen probleem. Op de route ligt de supermarkt SPAR Brunekreef. Hier kan je tussen het wandelen door nog even wat ‘brandstof’ scoren.
Klein maar fijn
Schiermonnikoog is het kleinste bewoonde Waddeneiland met maar duizend inwoners. Desondanks is het er zo fijn, met meer dan 300 vogelsoorten op het eiland, met de aanwezigheid van liefst de helft van de in Nederland komende plantensoorten. Niet voor niks dat in 1989 'Schier' is uitgeroepen tot één groot nationaal park. En o ja, we zeggen Schier', maar wist je dat het eiland zijn naam dankt aan de eerste bewoners? Dit waren de Cisterciënzer monniken dit zich hulden in grijze pijen. Schier betekent grijs en oog betekent eiland. Schier-monnik-oog, het is logisch.
Hindeloopen
Wat we al zeiden: Friesland kent vele dialecten. Het Hindeloopers is daar eentje van. Het dialect lijkt op het Oud-Fries en bevat zelfs voor vele inwoners van de provincie onwennige klanken. Hindeloopen staat bekend om haar typische klederdracht. Met dank aan de verbinding van de Zuiderzee naar de Oostzee kwam Hindeloopen in aanraking met bedrukte katoenen stoffen, ook wel Sits genoemd. De kleurrijke katoenen stof was één van de schatten die de Verenigde Oost-Indische Compagnie meebracht uit
Azië. In Hindeloopen werden de sits verwerkt in de klederdracht maar ook in verschillende meubelstukken. Zo veranderde de sits van ‘typisch exotisch’ naar ‘typisch Hindeloopen’.
Wat is er te zien?
Hindeloopen is een stad met een rijke geschiedenis en oude tradities. Maak kennis met het Hinderlooper schilderwerk en interieur in Museum Hindeloopen. Het museum is van 1 april tot 1 november geopend. Verdere highlights: In 2018 zijn de elf welbekende steden van Friesland gesierd met elf fonteinen. Van 22 maart tot 1 november staat ook de fontein aan in Hindeloopen, een fontein die geïnspireerd is op de levensboom die op het stadswapen te zien is, met het hert en de hinde die hem omringen. Verder kom je tijdens je wandeling langs de Grote Kerk, ‘It kweade wiif fan Hylpen’ en het rijksmonument De sluis met het bijbehorende Sylhús.
Verleden en bewoners
Een stad met 850 inwoners. Op Sloten na de kleinste van de Friese elf steden. In het verre verleden een belangrijke handelsstad die met haar eigen dialect en cultuur het zeker waard is om eens te bezoeken!
Even lekker eten en drinken
Zin in een uitgebreide lunch? Hiervoor kun je terecht bij restaurant Ame Gijs te vinden aan Het Oost 8 of Restaurant de 3 Harinkjes te vinden aan Buren 39.
Spar op de route
Op de route ligt de supermarkt SPAR Sikkes Hindeloopen, te vinden aan de Tuinen 31. Hier kan je tussen het wandelen door nog even wat lekkers scoren.
TIP: Check van te voren de openingstijden.
Flora en fauna
De wandeling loopt door de prachtige pittoreske straatjes van Hindeloopen omringd door het water van het IJsselmeer. Wanneer je langs het water loopt, kijk dan goed om je heen, want eerder zijn hier het waterhoen, de fuut en de dwerggans gesignaleerd. Wie weet zwemmen ze jou ook voorbij!
Wandeloutfit
Wendy & Leontien delen dezelfde missie; zij willen meer vrouwen in beweging laten komen. En hoe fijn is het om deze wandelroute te lopen in een comfortabele sportoutfit? Met de nieuwe sportcollectie van Kruitvat kan dat! De items zijn te shoppen in de dichtstbijzijnde Kruidvat winkel of op www.kruidvat.nl.