fbpx

Dure boodschappen? Bij de stichting Eigen Krachtvoer leer je welke planten je kunt eten uit de natuur

Deze week komt onze special uit met het thema ‘Naar buiten’. Journaliste Anna Veldhuis ging daarom mee met een wildplukwandeling van Stichting Eigen Krachtvoer. Wat waarschijnlijk veel mensen niet weten is dat je heel veel planten uit de natuur kan eten. Voorbeelden hiervan zijn madeliefjes, paardenbloemen en misschien iets minder bekend daslook.

We lopen door het Sloterpark in Amsterdam op zoek naar daslook. Het park is ontzettend groot en de geluiden van de grote weg die ernaast loopt hoor je helemaal niet meer. Tijdens het wandelen en het zoeken naar alle planten ervaar ik een gevoel van rust. Ik word vrolijk van de vogeltjes die ik hoor fluiten en het zonnetje dat doorkomt. Iedereen reageert enthousiast als we eindelijk daslook tegenkomen, een plant die je kunt eten. Ondanks dat we midden in de stad zijn, kun je eetbare planten hier gewoon vinden. Ik had nog nooit van daslook gehoord en merk dat ik nog wel een buitenbeentje ben op het gebied van wildplukken. Ik leer dat daslook een plant is die familie is van de knoflook. Door de enthousiaste reacties van de anderen, ga ik er meteen helemaal in mee. Ik begin fanatiek te plukken en ben nieuwsgierig naar welke eetbare planten we vandaag allemaal zullen vinden.

IMG 0033 scaled Dure boodschappen? Bij de stichting Eigen Krachtvoer leer je welke planten je kunt eten uit de natuur

Eigen Krachtvoer

Ik ben mee met een wildplukwandeling van Eigen Krachtvoer. Dit is een club van wildplukkers die elke week de natuur in trekt om onder andere eetbare planten en eieren te verzamelen. Verder gaan ze ook vaak op zoek naar noten, bessen, paddestoelen, vissen en zeevruchten. De stichting Eigen Krachtvoer is opgericht door Mark Janssen en Dieuw van ’t Spijker. Zij liepen allebei bij de voedselbank. Mark vertelt hoe Eigen Krachtvoer precies tot stand kwam en waarom hij bij de voedselbank liep.

Voedselbank

‘Mijn hobby paddenstoelen plukken begon 30 jaar geleden. Na de kredietcrisis in 2009 kreeg ik als zzp’er geen opdrachten meer en had ik veel vrije tijd over. Ik besloot om mijn paddenstoelen kennis en de bijbehorende recepten te ordenen en samen te voegen. Dat resulteerde uiteindelijk in een boek. Later kwam er ook nog een tweede boek. Mijn boeken werden goed ontvangen en ik was daardoor opeens een landelijk expert. Ik kreeg veel eer hiervoor terug, maar de inkomsten bleven uit. Daar hebben veel schrijvers mee te maken. In 2014 waren mijn reserves op en daalden mijn inkomsten naar vrijwel nul. Ik besloot om me aan te melden bij de Voedselbank. Daar ontmoette ik Dieuw, die alles wist van eetbare planten. Samen hebben we Eigen Krachtvoer opgezet. Met andere voedselbankiers trokken we de natuur in om te wildplukken. Na het plukken leek het ons leuk om de oogst samen te bereiden en op te eten. We hebben toen de stap genomen om ook een wildplukrestaurant te beginnen in Amsterdam.’

Zintuigen

Met een klein gezelschap bestaande uit vijf mensen gaan we op zoek naar verschillende wilde planten. Onze gids Rosa, legt uit dat het bij het wildplukken belangrijk is om al je zintuigen te gebruiken. Vooral door te ruiken, proeven en voelen kun je een plant herkennen. Ik doe dat bij elke plant. Eén van de planten die bij mij opvalt is kleefkruid. Dit is een plant die, zoals de naam al zegt, blijft kleven. Het kleefkruid voelt heel plakkerig aan je handen en ruikt erg kruidig. Andere planten ruiken juist weer wat milder en voelen glad aan. Dit is bijvoorbeeld bij daslook het geval.

IMG 0032 scaled Dure boodschappen? Bij de stichting Eigen Krachtvoer leer je welke planten je kunt eten uit de natuur

Armoede

Stichting Eigen Krachtvoer wil mensen die in armoede leven stimuleren om zelf hun eten te verzamelen in de natuur. Volgens Mark betekent armoede het volgende: ‘Armoede betekent vooral dat je weinig geld, vrienden, recreatie, kansen, ongezond eten, uitsluiting en stress ervaart. Eigen Krachtvoer probeert mensen in al die aspecten wat te bieden.’

Tuin

In het Sloterpark zit een tuin waarin je niet mag plukken. We gaan daar toch in, omdat er planten staan die in het park niet te vinden zijn. Het is een prachtige tuin met veel bomen en een meertje. Het zonnetje schijnt prachtig door de bomen heen en verwarmd mijn gezicht. De tuin lijkt op een totaal andere plek en ik heb helemaal niet meer door dat we in een park zijn. Ik waan me in een echt bos. Ik krijg een heel blij gevoel en vraag van alles aan onze gids Rosa om meer te weten te komen over alle verschillende planten. We vinden in de tuin een wilde tulp. Deze is geel en er groeit er maar eentje van in de hele tuin. Het voelt heel speciaal om deze tulp hier tegen te komen.

IMG 0030 scaled Dure boodschappen? Bij de stichting Eigen Krachtvoer leer je welke planten je kunt eten uit de natuur

Wildplukwandelingen

Eigen Krachtvoer organiseert elke woensdagmiddag wildplukwandelingen. De natuur ingaan is voor Mark erg belangrijk. ‘Het is mooi om te zien hoeveel iedereen geniet van de natuur, de omgeving, de beweging, elkaars gezelschap en het lekkere eten. We zijn er voor mensen met een minimuminkomen, maar nodigen ook de rijkere mensen uit om mee te wandelen en te eten. Zij betalen vaak wat meer en kunnen onze sociale firma ook deels financieren.

Eten

Tijdens het wildplukken verzamel ik allerlei planten. Dit gaat van ridderzuring tot paardenbloemen. De planten neem ik allemaal mee in een tasje en stap daarmee in de trein. Het is niet aan te raden om de wilde planten na het plukken meteen te eten. Er kan van alles overeengekomen zijn in de natuur. Eenmaal thuis heb ik wat planten gewassen en over een salade gegooid. Het was een heerlijke en verfrissende maaltijd!

Bij het wildplukken is het belangrijk om bepaalde basisregels in acht te houden.

  • Pluk alleen voor eigen gebruik en pluk niet meer dan je nodig hebt
  • Probeer geen planten te vertrappen, wees dus zorgvuldig waar je loopt
  • Trek geen hele planten of wortels uit de grond, maar pluk van elke plant wat blaadjes
  • Pluk verspreid en laat genoeg staan voor andere dieren
  • Pluk veilig: pluk alleen als je zeker weet dat je de juiste plant hebt
  • Pluk niet langs een drukke weg of een vervuilde grond
  • Pluk niet langs akkers i.v.m. onbekende onkruidbestrijding
  • Was je wildplukgroentes goed (3x spoelen met water waarvan de laatste keer met een scheutje azijn erbij)



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF