puberkamer

Nieuwe rubriek: Wendy’s opvoedvraag. Hoe zorg je ervoor dat je puber zijn kamer opruimt?

Met een puber en een (bijna) puber in huis heeft onze Wendy genoeg opvoedvragen. Daarom starten we vanaf deze week een nieuwe rubriek: Wendy’s opvoedvraag. Met elke week een herkenbare opvoedvraag, die we voorleggen aan puberexpert Marina van der Wal. De eerste: hoe zorg je ervoor dat je puber zijn kamer gaat opruimen? 

Marina van der Wal: Waarom heb je eigenlijk die kledingkast ooit voor je puber gekocht? Echt gebruikt wordt die kast niet…

Broeken, ook dat nieuwe exemplaar, dat je een rib uit je lijf gekost heeft, slingeren over de grond. Vieze onderbroeken en sokken liggen gezellig tussen de schone T-shirtjes. En soms ligt er dan ook nog, als bonus, een lunchpakketje van drie weken oud tussen. Met boterhammen die zo ongeveer op pootjes lopen en graag de wijde wereld in zouden willen trekken. 

En dat bureautje om huiswerk aan te kunnen maken… Ook zonde van het geld! Dat dient nu alleen maar als opslag van de kleding die niet over de vloer slingert. Samen met die bureaustoel. 

Wat te doen?

Roepen dat je het niet meer pikt heeft niet zo heel veel invloed. De eerste keer misschien nog wel en ontdek je na een uitbarsting over ‘al die was waar je zoveel aandacht aan hebt besteed’ dat de vloer leeg is: alle kleding blijkt dan ‘keurig’ in de wasmand gedumpt. De schone, opgevouwen T-shirtjes kun je er zo uitplukken om in de kast te leggen…

Het gekke is dat pubers de dingen die echt belangrijk voor ze zijn, hun mobieltje, het mobieltje en ook dat mobieltje, blind uit de troep kunnen vissen. Terwijl het boek voor Duits, dat náást dat mobieltje ligt, compleet over het hoofd gezien wordt. En het gekke is dat ze dit zelfde boek Duits, als het keurig in een boekenkast op een even keurige plank zou liggen, óók niet zouden vinden. Vanwege de eenvoudige reden dat ze er niet zo mee bezig zijn, met dat Duits. Net zoals ze niet zo bezig zijn met dat Engels, geschiedenis, de afwas en dat fietssleuteltje. Al deze, voor jou en mij toch belangrijkere zaken dan een mobieltje, hebben geen prioriteit in een puberbrein en vallen daarom niet zo heel erg op. Zelfs niet als ze op een halve meter voor hun neus liggen. 

Wat dan wel?

De troep in een puberkamer, moet je daar nu een halszaak van maken? Is voor jou een opgeruimde kamer het belangrijkste wat je jouw puber mee wilt geven in het leven? Is het je de goede sfeer in huis waard om steeds maar aanvaringen over dit punt te hebben? Is een puberkamer vol troep levensbedreigend?

Je kunt er ook voor kiezen om de discussies over die kamer los te laten. Zo’n slaapkamerdeur zit er niet voor niets: je kunt ‘m sluiten. Dan zie je lekker niks van die zooi. Op één voorwaarde: géén etens- en drinkwaren op de kamer. Vanwege de broodnodige hygiëne. Laat je puber zélf met regelmaat het beddengoed verschonen. 

De was in de wasmand wordt gewassen, vuile kleding die nog rondslingert mist helaas de wasmachine.

Voor jouw puber is dit een lesje ‘vrijheid en consequenties’, voor jou is het een lesje ‘loslaten’. De vraag is natuurlijk wie het het zwaarst gaat krijgen...

Schiet daarom ook niet meteen in de paniekstand als ze dat lesboek alweer kwijt zijn. Dat heb je natuurlijk van te voren afgesproken: geen gezeur over jouw puinhoop betekent ook geen hulp bij het zoeken naar verdwenen broeken, shirts en schoolboeken. 

Wat te doen met troep in puberkamers? Drie tips van Marina:

  1. De slaapkamer van je puber is de enige plek op deze aarde die echt van hen is. Houd daar rekening mee
  2. Leren opruimen leer je niet als dat altijd voor je gedaan wordt
  3. De deur van die slaapkamer kan altijd dicht. Je ziet dan helemaal niets van die puinhoop!

Marina van der Wal is opvoedcoach en puberexpert. We kennen haar van diverse media waarin ze regelmatig te zien en te horen is als puberexpert. Ze schreef boeken over pubers, geeft opvoedadvies en ouders kunnen bij haar terecht voor coaching. Ook biedt zij verschillende online cursussen aan die je kunnen helpen om het thuis gezellig te houden met je puber. Kijk voor meer informatie op http://www.academievoorgezinenrelatie.nl

Puberhulp in Corona tijd

Omdat alle pubers in Nederland op dit moment thuis zitten vanwege het Corona-virus, gaat Marina elke ochtend live op Facebook. Meedoen kan door lid te worden van de Facebookgroep Opvoedbreinbrekers. In de uitzendingen komt elke dag een vraag van de dag aan bod: een vraag om het thuis over te hebben. Ook krijg je praktische tips en informatie over pubers en beantwoordt Marina live vragen van de kijkers. Een extra steuntje in de rug dus in deze tijd!

 

Lees ook:

11 redenen waarom het juist leuk is om een puber in huis te hebben

Q&A Sem – Pubers?! Hoe houd je ze in toom?