fbpx

11 redenen waarom het juist leuk is om een puber in huis te hebben

Oh, wat hebben ouders met een puber in huis het zwaar. Ruzies, leeg gegeten koelkasten, lange lijven die niet van de bank te krijgen zijn. Erg positief zijn we doorgaans niet over pubers. Maar Wendy’s adjunct Rosa vindt het juist heel leuk dat haar kind eindelijk een puber is. Rosa zet de 11 voordelen voor je op een rij!

1. Tabee

Natuurlijk, het is doodeng om ze op dag één van de middelbare school dat drukke verkeer in te sturen met hun fiets, met zo’n zware wiebelende krat voorop nog wel, maar hoe heerlijk is het dat ze eindelijk alleen de wereld mogen gaan ontdekken. En eerlijk is eerlijk: na al die jaren is het toch wel fijn dat je niet meer elke dag op het schoolplein hoeft te staan en verplichte gesprekjes moet voeren…

2. Hallo goed gesprek

Met een puber kun je práten. Een echt gesprek voeren met een zes- of achtjarige is toch wat lastig, maar een puber vindt opeens overal van alles van. En heeft soms nog een interessante mening ook. Ik vind het heerlijk dat ik nu hele gesprekken met mijn zoon kan voeren, soms hangen we zo een uur aan tafel.

drie generaties

3. Einde van de luizenmoeder

Geen idee of kinderen op de middelbare school geen luizen meer hebben, maar ze doen er in ieder geval niet aan luizenmoeders. En ook niet aan voorleesmoeders, knip- en knutselmoeders, schoolreisjesmoeders en kerst en sinterklaasmoeders. Joehoe.

4. Nooit meer naar de ballenbak

Ik moet eerlijk bekennen: ik was nooit zo dol op die kleuteruitjes. Echt vrolijk word ik niet van een middag in een speelparadijs vol gillende kinderen. Met een puber worden de uitjes ook groter. En leuker. Denk: een weekend Parijs (en dan wil zoon ook nog de Mona Lisa zien) of samen naar een concert (ik was met de mijne al bij de Red Hot Chili Peppers).

5. Pubers slapen

En lang ook. In het weekend zie ik mijn zoon niet voor een uurtje of elf/twaalf. Daardoor is het in het weekend heel relaxed in huis. We hoeven nergens naartoe en ik heb alle tijd om ’s morgens lekker de kranten te lezen, te gaan koffiedrinken met vriendinnen of te struinen over de markt.

slapende puber

6. Het is gezellig

Er komen vrienden langs, ze eten mee, het huis is vol leven. Dat gebeurde ook toen zoon jonger was, maar voordeel vind ik nu dat ze zichzelf vermaken en nooit meer ruzie maken.

7. Pubers zijn aandoenlijk

Zoon is nu bijna veertien en ik geniet van het idee wat hij allemaal nog mee gaat maken. Voor het eerst verliefd worden, schoolreisjes naar Londen en Parijs, afstuderen, backpacken door Azië, studeren. Ik herinner me nog hoe spannend en geweldig ik dat zelf allemaal vond, dat gun ik hem ook.

8. Steeds zelfstandiger

Je kunt klagen over pubers, maar ik vind het toch wel erg fijn dat ik niet meer mee hoef naar zwemles en de sportclub. Pubers gaan gewoon zelf.

fietsende puber

9. Eindelijk vakantie

Oké, vakanties met een puber pakken niet altijd goed uit. Het risico bestaat dat ze twee weken lang met een verveeld gezicht voor de tent/caravan/het huisje hangen. Maar als je het een beetje slim regelt heb je eindelijk zelf ook vakantie. Zet bijvoorbeeld wat avontuurlijke dingen op het programma (een duikcursus bijvoorbeeld). Kun je zelf eindelijk die stapel boeken lezen. Zandkastelen bouwen is leuk, maar na al die jaren is het wel fijn je hoofd weer eens te kunnen gebruiken.

10. Eindelijk resultaat

Een kind is toch een soort project waar je vanaf dag één al je energie instopt in de hoop dat je kind opgroeit tot een mooi, gelukkig mens. Als je kind puber wordt, zie je daarvan langzamerhand het resultaat. Ik gloei van trots als zoon iets slims doet, geliefd is bij vrienden of het goed doet op school.

11. Helemaal niet lastig, zo’n puber in huis

Tot slot: over pubers wordt altijd een beetje meewarig gedaan. Ze zijn lui, niet hygiënisch, egoïstisch, kunnen niet plannen, liegen. Het is allemaal een beetje waar, maar ze zijn ook nog heel lief onschuldig en moeten de wereld nog helemaal ontdekken. Het helpt heel erg om te weten hoe het puberbrein zo’n beetje in elkaar zit. Vrienden zijn voor pubers bijvoorbeeld vele malen belangrijker dan school en hun hersenen zijn nog niet zo ontwikkeld dat ze goed kunnen inschatten wat de gevolgen zijn van sommige acties. Mijn zoon had laatst een keer gespijbeld van school, maar als je weet hoe zo’n puberbrein werkt, is dat al veel minder erg. Naïeve onbezonnenheid, meer niet. Je kunt de strijd aangaan met je puber, maar je kunt ook denken dat het er allemaal bij hoort. Ze hóren zich af te zetten, ze hóren jou stom te vinden, ze hóren soms te schreeuwen. Ze hóren dingen te doen die niet mogen. Het niet erg vinden maakt het veel gezelliger met een puber in huis.

vriendinnen

Als pubers verkering krijgen kan het zo zijn dat ze seksueel actiever worden. Dat hoort er natuurlijk allemaal bij, maar hoe ga je hier als ouder zijnde mee om? Wij geven je tips om met je kind over seks te praten!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF