fbpx

Naomi maakt een podcast over het Prikkelbare Darm Syndroom: ‘Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen te helpen en inspireren’

In de rubriek ‘Vrouwen met impact’ spreekt WENDY met vrouwen die een verschil maken voor onze maatschappij. Deze week is dat Naomi Reesing. Naomi heeft al jaren last van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), een verstoring van de functie van het maag-darmkanaal. Zelf miste ze lange tijd de handvaten om hiermee om te gaan. Inmiddels heeft ze heel wat kennis en tips verzameld, die deelt ze in ‘De PDS podcast’.

Kun je uitleggen van PDS precies is?

‘Bij het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) heb je veel last van obstipatie of juist van diarree. Daarnaast hebben mensen met PDS vaak last van een opgezette buik en aanvallen van buikkrampen. Het zorgt vaak ook voor mentale klachten. Stress kan de darmklachten verergeren en andersom kan de hevige buikpijn er ook voor zorgen dat je je mentaal minder goed voelt.

Je kunt PDS al hebben vanaf je geboorte, maar het kan ook later ontstaan door bijvoorbeeld een traumatische ervaring of een voedselvergiftiging. Bij mij is niet duidelijk wat de oorzaak is. Als kind ging ik regelmatig met buikpijn naar de dokter, maar er werd geen aanleiding gevonden. Toen ik 14 was, kwam de diagnose PDS. Daarna begon de zoektocht hoe ik hiermee om moest gaan.’

Hoe had PDS invloed op jouw dagelijks leven?

‘Vooral in mijn middelbareschooltijd was het erg zwaar. Ik had vaak last van een opgeblazen buik en aanvallen van intense buikpijn, dan voelde het alsof iemand in mijn buik stak. PDS beheerste echt mijn leven. Wat kan ik wel en niet eten? Kan ik deze broek wel aan? Is er een wc in de buurt? Allemaal vragen waar ik continu mee bezig was. Mensen deden er vaak lacherig over en zeiden dat ze ook wel eens buikpijn hadden, dat maakte me heel onzeker.

Ik ging regelmatig naar de dokter, maar mijn huisarts wist niet goed hoe hij me moest helpen. Er is geen specifieke medicatie voor PDS. Tijdens mijn studie journalistiek focuste ik mijn afstudeeronderzoek op de invloed van plantaardig eten op PDS en je algemene fysieke en mentale gezondheid. Ik vond ontzettend veel informatie over PDS en alles wat daarmee te maken had, waaronder dus voeding. Ik gebruikte mezelf als proefpersoon en probeerde allerlei voedingsschema’s. Ik verzamelde allerlei tips en tools die voor mij werkte en besloot toen dat ik die met anderen wilde gaan delen.’

Hoe ben je op het idee gekomen om een podcast te gaan maken?

‘Voordat ik met de podcast begon, was ik al actief op Tiktok. Informatie die ik verzamelde in mijn onderzoek, zette ik om in video’s. Hierin vertelde ik ook over mijn eigen ervaring. Al snel kreeg ik heel veel volgers, ze vonden bij mij herkenning en het besef dat zij echt niet alleen waren in hun vragen en problemen. Op Tiktok kan je maar korte video’s maken, maar ik wilde meer de diepte in kunnen. Daarom begon ik met de podcast.

In het eerste seizoen heb ik veel kennis en praktische tips gedeeld. Verschillende alternatieve geneeswijzen die ik heb geprobeerd, zoals hypnose, komen in de podcast voorbij. In het tweede seizoen interview ik verschillende mensen die zelf ook PDS hebben, samen bespreken we hoe zij daar in het dagelijks leven mee omgaan. Zo spreek in onder ander met musicalster Judith van der Wijst. Er komt nog een derde seizoen, hierin wil ik met verschillende artsen gaan spreken. Zo hoop ik alle kanten van het verhaal te belichten.’

Waarom is het voor jou zo belangrijk om over PDS te praten?

‘Er rust best een taboe op praten over poepen. Eigenlijk is dat gek, want iedereen doet het. Door er zelf zo open over te zijn, hoop ik het voor andere mensen makkelijker te maken om erover te praten. Als het taboe weg is, is het ook voor iemand met PDS makkelijker om tegen bijvoorbeeld een werkgever of familielid te zeggen dat je even naar het toilet moet en dat het even kan duren. Ik vind het belangrijk dat PDS serieus wordt genomen, het heeft zo’n grote impact op je leven. Naast de fysieke en mentale klachten, beïnvloedt het bijvoorbeeld ook je liefdesleven.

Op social media krijg ik ontzettend veel reacties van mensen die vragen hebben over PDS of me willen bedanken voor het delen van mijn verhaal, dat is heel bijzonder. Ik ben geen arts, maar ik probeer zoveel mogelijk informatie te verzamelen en vooral ook uit mijn ervaringen te spreken. Ik ben heel dankbaar dat ik daar andere mensen mee kan helpen.’

Wat is je missie?

‘Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen te helpen en inspireren. Ik wil hen motiveren om manieren te zoeken om pijnloos te leven of hier in ieder geval aan te werken. PDS hoeft je niet te beperken in de dingen die je graag wil doen. Je kunt alles doen en bereiken, maar je zal er wel voor moeten werken. In mijn eigen zoektocht naar hoe ik met mijn PDS moest omgaan, miste ik iemand die tips en ervaringen deelde. Nu hoop ik zelf die persoon te kunnen zijn voor andere mensen die worstelen met hun PDS.’

Foto: Joanne de LijsterWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF