Nanne van der Leer deelt op het Instagramaccount @liefleven prachtige inspiratiegedichtjes. Elke maand zal zij het verhaal achter een gedichtje delen op Wendyonline, met elke keer tips die jou kunnen helpen de kracht in jezelf te vinden. Dit keer: de kracht van nee zeggen.
Zeg vaker nee. Zeg het zonder reden. Je hoedt toch nooit of te nimmer de hele wereld tevreden.
De kracht van nee
Ken jij het moeder Theresa syndroom? Veel vrouwen lopen rond met dit syndroom. Een aandoening om iedereen continu te willen pleasen. ‘The decease to please’ zoals Oprah dat zo mooi noemt. Je bent continu bezig met de mensen om je heen tevreden te stellen en vergeet compleet stil te staan bij wat jij eigenlijk nodig hebt. Voor mij is dit een maar al te bekend fenomeen en ik heb besloten om hier een eind aan te maken.
Het is als in het vliegtuig eerst jouw eigen zuurstofmasker opzetten. Wat heb jij nodig om je optimaal te voelen? Vol goede energie door de dag te gaan. Pas dan ben je in staat om de wereld om je heen te redden. Maar hoe doe je dat? Hoe kun je in dit drukke bestaan toch meer stilstaan bij jouw eigen behoefte? Laten we daarvoor eerst kijken naar de herkomst van dit syndroom.
Nog geen twee generaties geleden bestond de rol van de vrouw uit die van ‘verzorger’. Wij zorgden voor de kinderen, het huishouden en dat de mondjes werden gevoed, terwijl de mannen zorgen voor brood op de plank. Dit speelde zich af in een tijd waarin vrouwen een andere plek hadden in de samenleving. We hadden veelal nog geen fulltimebaan, opleidingen en dat soort zaken. Het zorgen voor was onze baan. In de afgelopen generaties is er flink gestreden voor de emancipatie van de vrouw, en al hebben we nog een lange weg te gaan, onze levens zijn een stuk gelijkwaardiger aan die van de man. Maar wat zijn we gaan doen? We zijn niet minder gaan zorgen. Vaak niet minder gaan werken. Nee, waar wij op beknibbelen is de zorg voor onszelf.
En dat kan anders! Kun je je voorstellen dat jij met een volle batterij door het leven gaat? Zelfs met alles dat er speelt. Het lijkt misschien ondenkbaar, maar is wel degelijk mission possible.
Word weer nieuwsgierig naar jezelf
Begin eens met jezelf te bevragen. Wat heb ik nodig? In dit moment. Wat vraagt te veel energie van mij? Wat geeft mij energie? Of wie. Door jezelf als startpunt te nemen en zoals een beste vriendin zou kunnen doen, echt kritische vragen aan jezelf te stellen. Veel te vaak gaan we gewoon door met onze gewoonten en nemen we energielekker voor lief. Dat is zo zonde!
Maak van jezelf je belangrijkste project
Zet jezelf op één. Dat is niet egoïstisch, dat is de meest waardevolle daad die je jezelf en anderen kan geven. In ons werk doen we allelei projecten, die we effectief managen. Wat nou als je jezelf eens als project gaat beschouwen, met een belangrijke doelstelling: optimale gezondheid en energie. Die doelen deel je op in acties. Spreek met jezelf af wat je gaat doen en wanneer je dat gaat doen. Vervolgens evalueer je bijvoorbeeld iedere volle maan (een ideaal moment om even weer alles op een rijtje te zetten) hoe het met je project gaat en wat je kan verbeteren. Het klinkt misschien gek, maar is oh zo waardevol.
Leren nee te zeggen
De meeste van ons (lees: guilty as charged!) willen niets liever dan aardig gevonden worden. Hierdoor zeggen we zelden nee, want stel je toch eens voor dat anderen ons daardoor minder leuk zouden gaan vinden. We willen altijd klaarstaan voor anderen en voor hen zorgen, maar lopen daarmee vaak compleet aan onszelf voorbij. Pas als onze eigen batterij is opgeladen kunnen we ook echt aan anderen geven. Leren om je grenzen aan te geven, betekent dat je vaker nee zal moeten zeggen. Dat vinden we maar al te moeilijk, maar ik ga je een trucje leren dat jou hierin kan helpen.
1. Houd het bij jezelf
Zeg niet ‘kun jij hiermee stoppen?’, maar ‘voor mij is het nodig om hier een grens te trekken’. Door bij jezelf te blijven kan de ander niets anders dan respect hebben voor jouw keuze.
2. Zeg nee vanuit liefde
Weet dat jouw intentie altijd goed is en spreek dat ook naar anderen uit. Praat over wat jij nodig hebt en hoe je je voelt. Pas dan kan de ander ook leren wat jij noidg hebt. We denken dat het woordje ‘nee’ een afwijzing is, maar eigenlijk is het vaak ‘ja’ zeggen tegen jezelf (en daarmee uiteindelijk ook tegen anderen).
Ik hoop dat deze tips jou helpen om steeds meer vol goede energie te zitten, want dat verdien je. Je verdient het om je goed te voelen. Om grenzen te trekken. Om nee te zeggen.
Liefs, Nanne
Meer informatie over Lief Leven vind je hier.
Lees ook het verhaal van Nanne over haar boek.