UV-straling is een van de grootste risicofactoren van huidkanker. Het is daarom belangrijk om je goed te beschermen tegen de zon om huidkanker te voorkomen. Er worden zo veel uitspraken gedaan over zonbescherming en huidkanker, waardoor je misschien niet meer weet wat nou wel of niet waar is. Daarom hebben wij de feiten en fabels over huidkanker voor je uitgezocht.
Mensen met een lichtere huidskleur lopen een groter risico op zonverbranding en huidkanker.
Feit: ‘Het is belangrijk te benadrukken dat mensen met een lichtere huidskleur een groter risico lopen op zonverbranding en huidkanker, omdat hun huid minder pigment heeft om zichzelf te beschermen tegen Uv-stralen’, vertelt dermatoloog Daniel Kadouch.
Een dure zonnebrandcrème is beter dan een goedkoop merk.
Fabel: Of je nou een duur of goedkoop merk zonnebrandcrème kiest, ze beschermen je allemaal even goed tegen de zon. Het verschil in prijs zit in de extra’s zoals de verpakking, geur of smeerbaarheid.
Met factor 50 word ik niet bruin.
Fabel: Er wordt vaak gedacht dat je minder bruin wordt als je met factor 50 smeert. Maar SPF heeft alleen invloed op hoelang je in de zon kan zonder te verbranden. Dus met factor 50 blijf je langer beschermd tegen de zon dan met factor 30. Dus gelukkig word je ook gewoon bruin als je met factor 50 smeert.
Blootstelling aan de zon op jonge leeftijd verhoogt het risico op huidkanker op latere leeftijd.
Feit: ‘Zonschade heeft een cumulatief effect op de huid. Dit betekent dat blootstelling aan de zon op jonge leeftijd, vooral als je als kind vaak verbrand bent geweest, het risico op huidkanker op latere leeftijd aanzienlijk verhoogt. Het is dus nooit te laat om maatregelen te nemen ter bescherming van je huid. Door bewust om te gaan met de zon en preventieve maatregelen te nemen, kun je jezelf en je huid beschermen tegen de schadelijke gevolgen van UV-straling en het risico op huidkanker verminderen’, legt dermatoloog Daniel Kadouch uit.
Zonnebescherming is niet nodig als ik binnen achter glas zit
Fabel: Ook als je achter glas zit is zonbescherming belangrijk, want ook dan kan je verbranden. Er zijn twee soorten UV-stralingen: UVA en UVB. UVA-straling komt door glas heen en dringt diep in je huid. Hierdoor veroudert je huid sneller en kan je huidkanker krijgen. UVB-straling komt niet door glas heen, maar geeft direct schade. Je huid wordt rood en verbrand, wat de kans op huidkanker vergroot. Het is daarom belangrijk om je ook goed in te smeren als je binnen zit.
Zonnebrandcrème is niet jaren lang houdbaar.
Feit: Na opening is zonnebrandcrème twaalf maanden houdbaar. Na opening wordt de beschermingsfactor minder. De huid wordt dan minder goed beschermd, waardoor je sneller verbrandt en de kans op huidkanker toeneemt. Ook met temperatuurverschillen wordt de beschermingsfactor minder. Bewaar zonnebrandcrème daarom in de schaduw of thuis op kamertemperatuur.
Bron: KWF