fbpx

Liesbeth Smit over het leven zonder kinderen

Vorige week verscheen het nieuwe boek van journalist Liesbeth Smit, ‘Echte vrouwen krijgen een kind’. Daarin duikt ze in de wereld van de kinderloze vrouw (gewenst of ongewenst) met als doel deze vrouw een hart onder de riem te steken en nieuwe informatie geven. En die groep is enorm groot: 1 op de 5 Nederlandse vrouwen wordt nooit moeder. Toch horen we heel weinig over hen. Liesbeth vindt het tijd om die stilte te doorbreken.

Omstandigheden

Het boek beschrijft een periode van tien jaar. Die begon op haar 34ste en eindigde op haar 44ste. In deze jaren werd voor Liesbeth langzaam duidelijk dat zij geen moeder meer zou worden, vanwege omstandigheden: “Ik kreeg op 34-jarige leeftijd een miskraam, dus ik wilde ooit zeker moeder worden. Niet lang daarna werd ik weer single, omdat de relatie met mijn toenmalige partner stopte. Ik moest in die tijd afscheid nemen van mijn kinderwens, maar ook van mijn partner. Niet heel makkelijk, maar het liep nu eenmaal zo. Het viel me op dat ik daar weinig informatie over kon vinden, en dat ‘kinderloosheid door omstandigheden’ ronduit onbekend terrein is bij ons. Daarom heb ik besloten dit boek nu te schrijven. Omdat ik het ooit zelf had willen lezen. Als er weinig over iets wordt gesproken kun je er gif op innemen dat er veel misverstanden over zijn. We worden overspoeld met boeken, mamabladen en informatie over het moederschap. Daarentegen is er veel minder te lezen over hoe het is om geen kinderen te hebben, of te willen, of te kunnen krijgen. Het is belangrijk dat het beeld wordt verbreed van de vrouwen die geen kinderen hebben.”

Frisse blik

Wat Liesbeth betreft mogen we wel op een wat frissere en bredere manier naar dat leven gaan kijken. “Als er over kinderloosheid – het woord op zichzelf is al lelijk – gesproken wordt, is het vaak omgeven met stereotype ideeën en aannames. Of je bent een ongelukkig ‘kattenvrouwtje’, of je bent ‘kindvrij’ en het hele jaar door op vakantie. Maar er zit een complete wereld tussen gewenst en ongewenst niet-moederschap. En die groep is het grootst, maar hoor je het minst. Aan de hand van ervaringsverhalen van anderen, experts, cijfers en mijn eigen verhaal laat ik in mijn boek zien waar dit wél over gaat. Om stereotypen te nuanceren, maar vooral om deze vrouwen een stem te geven.”

Het niet krijgen van kinderen is even levensbepalend als ze wel krijgen.

Moederschap is slechts één rol

Voor Liesbeth betekent vrouw-zijn veel dingen tegelijkertijd: vriendin, zus, geliefde, dochter, collega en tante. Het moederschap is daarbij slechts één rol van het gehele spectrum. “De meeste vrouwen worden moeder en dat is natuurlijk prima. Maar als je een vrouw bent of wordt die geen moeder is merk je opeens hoe groot de verwachting is dat je dat wel zou moeten zijn. In alle andere rollen is die druk niet zo sterk aan de orde. En dat kan soms tijdelijk voor een kloof zorgen omdat je leeftijdgenoten wel kinderen krijgen, en jij niet. Dat kan voor iedereen als ongemakkelijk worden ervaren, maar ik vind dat niet nodig. Daarvoor is deze groep te groot, en hier niet over praten is het wegwuiven. Ik denk dat het niet-krijgen van kinderen is even bepalend als ze wel krijgen, en dit onderwerp iets is waar alle vrouwen op een bepaalde manier in hun leven me te maken krijgen. Als je daarvan uitgaat kun je de mooiste gesprekken krijgen.”

Een boek voor álle vrouwen

Liesbeth krijgt nu al veel respons van vrouwen die ook geen kinderen hebben. “Ik krijg zoveel toffe reacties, ook van wildvreemde vrouwen, die in mails en online berichten hun waardering tonen. Daar doe ik het voor. Want ik heb dit boek zeker niet alleen voor mijzelf geschreven, ik heb dit voor alle vrouwen zonder kinderen gedaan. Omdat ze gehoord mogen worden.”

Het boek is te bestellen via online kanalen als bol.com en via de boekhandels. 

Echte vrouwen krijgen een kindWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF