De provincie Noord-Brabant (ook wel Brabant) telt 2.592.874 inwoners en staat daarmee op nummer 3 van het meeste inwoners per provincie. Brabant staat bekend om talloze lekkernijen als worstenbroodjes, de zachte ‘g’, gezellige dorpjes waar overal wel iets te doen is en natuurlijk de mooie natuur. Bekende steden in de provincie zijn: Breda, ’s Hertogenbosch, Tilburg, Oss en Kaatsheuvel (waar de Efteling is). Maak kennis met het mooie Noord-Brabant door de route in het waanzinnige natuurpark Biesbosch te volgen!
Nationaal Park De Biesbosch is een beschermd natuurgebied met wilgenvloedbossen en kreken. Je zult haast vergeten dat je in Nederland bent bij het zien van de ruige en hoog opgaande wilgenbossen! Het avontuur begint bij ‘Poort naar de Biesbosch’ in Lage Zwaluwe. Het natuurgebied bestaat uit allerlei eilandjes en je zult dan ook het pontje moeten nemen om aan de overkant te komen. Houd er rekening mee dat de pontjes niet het hele jaar varen. Het Nationaal Park is een unieke en leuke plek om te verkennen en al helemaal omdat je er doorheen fietst!
Informatie voor de fietsroute
Afstand: de tocht is 53,3 kilometer lang en duurt ongeveer 3 uur en 10 minuten.
Parkeren: Nieuwlandsedijk 4926 AS Drimmelen.
Startpunt: Biesboschweg 7 4926 SJ, Lage Zwaluwe.
Klik hier om naar de fietsroute te gaan.
Wat is er te zien?
De route begint in Lage Zwaluwe, een van de dorpjes die grenst aan De Biesbosch. Hiervandaan maak je de oversteek met het pontje naar de overkant. Deze oversteek voelt als een boottocht met al die mooie natuur om je heen. Voel de wind door je haren, ruik de geur van het frisse water en geniet van het uitzicht. Vanaf de dijk heb je een prachtig uitzicht over wateren en weilanden. Misschien heb je geluk en spot je een vis- of zeearend, die hier wel eens wil jagen. Op de route zal je ook langs het informatiecentrum komen. Stap hier even naar binnen om alles te weten te komen over dit bijzondere natuurpark.
Wanneer je in de richting van Geertruidenberg fietst, steek je de Bergse Maas over. Geertruidenberg is een mooi, oud stadje om even lekker doorheen te slenteren en een drankje op het terras te doen. In Drimmelen ligt de jachthaven van De Biesbosch. Van kleine motorbootjes tot grote schepen, het ligt er allemaal. Je kan hier natuurlijk altijd even een kijkje nemen. Het Witte Huis is een mooie stop om te lunchen en te kijken naar de boten.
Eten en drinken
In de Lunchroom ‘Biesla’ in Lage Zwaluwe kun je terecht voor een heerlijke lunch, koffi e met appeltaart of een borrelhapje op het terras. In de haven van Drimmelen zijn er genoeg mogelijkheden om iets te eten of te drinken. Zo zou je een heerlijke lunch kunnen kiezen bij Het Witte Huis, maar ook bij Het Panorama. Meer zin in een lekker Brabants worstenbroodje? Dan zit er in Drimmelen een Spar waar je deze kan halen.
Flora en Fauna
De plantenpracht van Nationaal Park De Biesbosch is moeilijk te beschrijven met woorden, want je moet het echt zien! De Biesbosch ligt rondom water en sommige eilanden lopen wel eens onder in een bepaalde periode. De noordwesterstorm zorgt voor de hogere waterstanden in De Biesbosch.
Daarbij zijn er veel graslandpolders, hooilanden en hengstpolders te zien. De graslandpolders zijn bijzonder omdat deze alleen voorkomen op de eilanden waarvoor je het water moet oversteken. Daarnaast zijn er in De Biesbosch dotterbloemen en spindotters. De spindotter is forser dan de gewone dotterbloem en heeft in het stengelstuk één of meer elleboogvormige knikken met dikke, massieve knoppen. Hierin ontwikkelen zich bladrozetjes, die vervolgens wortels vormen. Zo ontstaan spinvormige wortelkluwens (‘dotterspinnen’).
Wist je dat...
Drimmelen een van de smalste straatjes in Nederland heeft?
Voor de straat Batterij staat een stoplicht, omdat er geen twee voertuigen naast elkaar passen.
Nationaal Park de Biesbosch het grootste nationale park van Nederland is?
Het heeft een oppervlakte van maar liefst 7100 hectare. Dat zijn 10.000 voetbalvelden!
Nationaal Park de Biesbosch een zoetwatergetijdengebied is?
Daar zijn er maar een paar van in de wereld. In de Biesbosch is sprake van eb en vloed, uniek in een zoetwatergebied.