fbpx

Wandel in het natuurschoon van Noord-Brabant

Ze zijn met 2.565.000, de Brabanders en ze hebben zich verdeeld over een fikse lap grond van west naar oost, van Breda, Tilburg, ‘s Hertogenbosch richting Eindhoven, de koningen van de zogenoemde Stedenrij. Ondanks dat deze grote provincie nogal verstedelijk is en behoorlijk vlak is, zijn er ook grote gebieden met natuurschoon. Denk allen maar aan de Loonse en Drunense duinen, de Strabrechtse heide en de Kampina. En het heeft vier nationale parken én het enige Nederlandse UNESCO biosfeergebied, Maasheggen.

Langs Maasheggen

De Maasheggen zijn een landschap en een keten natuurgebieden aan de Maas tussen de Noord-Brabantse plaats Vierlingsbeek en het Gelderse Batenburg. De Maasheggen zijn in Noord-Brabant het beste bewaard en grote delen van het gebied zijn daar eigendom van Staatsbosbeheer. Wie vanuit de lucht over het gebied uitkijkt wordt betoverd door het overweldigende groen, bijeengehouden door een mozaïek aan heggen, weiden, drinkpoelen en oude knotbomen.

Wat te zien?

Bij Sint Agheta staat het kruisherenklooster oftewel Klooster Sint Aegten. Er ligt een geschiedenis van ruim 650 jaar in stilte en bezinning. Wandelaars gaan er vooral ook heen voor de tuin die religie en recreatie subtiel verbindt. De Kruisheren van vroeger leefden er van de moestuin, de fruitbomen, de visvijvers, kippenhokken en bijenkorven. De kloostertuin was hun Hof van Eden. Iets heel anders om te bewonderen is de Exporum stier. In 1958 was Brussel het toneel van de Wereldtentoonstelling. Een “restant” van de Brusselse Expo ’58 is Exporum, een stalen stier die nu tevreden in Cuijk staat aan het begin van de Maasboulevard.

Rust of reuring

Wie echt zich eventjes alleen op de wereld wil wanen? Dat kan op deze route. Al is langs de Maas ook altijd wel wat te beleven, de boten varen op en aan. Desondanks is van reuring in de verste verten geen sprake.

Even lekker eten en drinken

Wie in het begin van de middag wandelen gaat, kan vanaf vier uur terecht bij Pannenkoekenhuis de 7 dwergen. Het Veerhuis in Oeffelt ligt schitterend aan het water en serveert voor schappelijke prijzen een bekend scala aan lekkers. Het uitzicht op de Maas is majestueus.

Spar op de route
Voor wat versnaperingen kun je terecht bij SPAR: SPAR Boere.

Schoeisel

De leemgrond wil nog wel eens nat zijn en dus: stevige wandelschoenen.

Flora en fauna

De meidoorn kan prachtig bloeien, terwijl wilde paarden en runderen rondrennen. Kenmerkende vogels in het gebied zijn de grasmus, de braamsluiper en de gekraagde roodstaart. Maar ook de zilverreiger, blauwe reiger, bergen krakeend alsmede de buizerd, ze zijn allemaal in de buurt. Het rijke gebied omvat verder de sleedoorn, kardinaalsmuts, rode kornoelje, Gelderse roos, gewone es, veldesdoorn, bostulp en diverse wilde rozen.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF